Ανακοίνωση Συλλόγου  φίλων των τεχνών «ΑΝΕΜΗ» περιοχής Κύμης Αλιβερίου για τον Σταύρο Παπασάββα.

Ο τόπος μας έχασε σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2018, ένα σπουδαίο καλλιτέχνη, το Σταύρο Παπασάββα. Ένα ζωγράφο και γλύπτη Παγκοσμίου εμβέλειας.

Ο Σταύρος γεννήθηκε το 1928 στη Σταυρούπολη Ξάνθης.  Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα από το 1947-1952, όπου παίρνει το πρώτο βραβείο γλυπτικής (πορτραίτο). Το 1953 παρακολουθεί μαθήματα στη Σχολής Καλών Τεχνών στο Παρίσι και στη συνέχεια με την παλέτα του γυρίζει όλο τον κόσμο παρουσιάζοντας έργα του σε ατομικές και συλλογικές εκθέσεις. Τα τελευταία χρόνια ζούσε και δημιουργούσε στον τόπο μας, στο Αυλωνάρι της Εύβοιας.

Ο Σταύρος αφήνει πίσω του ένα μεγάλο κενό, αφήνει όμως πολύτιμη κληρονομιά, το σπουδαίο έργο του.

Για όλους εμάς που ζήσαμε μαζί του τα τελευταία χρόνια, ήταν ο φίλος ο διανοούμενος που αποζητούσαμε τη συντροφιά του.

Ο Σύλλογος ΑΝΕΜΗ του οποίου ήταν ιδρυτικό μέλος, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγο και πολύτιμη σύντροφο της ζωής του Μαρί.

 

Γεννήθηκε το 1928 στη Σταυρούπολη Ξάνθης.
Σπουδές: Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα από το 1947-1952, όπου παίρνει το πρώτο βραβείο γλυπτικής (πορτραίτο). Το 1953 παρακολουθεί μαθήματα της Σχολής Καλών Τεχνών στο Παρίσι.

Απέκτησε τη  Γαλλική Υπηκοότητα. Έζησε στην Σουηδία, κατόπιν στις Η.Π.Α., στη Βοστόνη το 1962, όπου δίδαξε γλυπτική στη School of the Boston Museum of Fine Arts.. Ουσιαστικά μοιράζεται το χρόνο του μεταξύ Γαλλίας, Ελβετίας και Ελλάδας.Τα τελευταία χρόνια περνάει αρκετό καιρό στο Αυλωνάρι Εύβοιας όπου σχεδιάζει να δημιουργήσει μουσείο εικαστικών τεχνών. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ.
Ασχολήθηκε με μια ευρεία κλίμακα εικαστικών προβληματισμών που παρουσιάζουν ως αφετηρία δημιουργίας, λόγο ύπαρξης και προορισμό το αρχέτυπο. Στη γλυπτική και στα ζωγραφικά έργα μικτής τεχνικής η γενεσιουργός δύναμη του αρχέτυπου εμπεριέχεται στο διεσταλμένο ανθρώπινο όγκο που παραπέμπει σε πρωτόγονες πηγές γονιμότητας, ολοκλήρωσης, θείου, όπως επίσης και στη γλυπτική του P. Picasso.

Ατομικές εκθέσεις
Βρετανικό Συμβούλιο 1953,
Charlotenboree Κοπεγχάγη 1958,
Swetzoff Βοστώνη 1963,
Cours Saint-Pierre Γενεύη 1979,
Αντήνωρ 1982, 1991,
Galerie du Perron Γενεύη 1987,
Galerie de la Fondation Sophia Antipolis Γαλλία 1990,
Symposium Δελφοί 1995

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *