ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ: Αποκαλύπτουμε σημεία και τέρατα αλλά δεν βλέπουμε να κινείται γρήγορα η δικαιοσύνη!

Η Τράπεζα Ευβοίας, μέχρι το 2009, όταν διοικούσε ο Βαγγέλης Σταύρου και οι συνεργάτες του, αντιμετώπιζε προβλήματα, τα οποία όμως διορθώνονταν σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας. Αντίθετα, από το τέλος του 2009 και μετά, η κατηφόρα ήταν απίστευτη, αφού όλοι οι τραπεζικοί δείκτες βιωσιμότητας πήραν την κατιούσα. Αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:
1. Διενεργήθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη υπαλλήλων και από τους 400 που πήραν μέρος προσελήφθησαν: Η “φίλη” του γιου μεγαλοστελέχους της τράπεζας, η κόρη άλλου στελέχους του Δ.Σ, η οποία τοποθετήθηκε απ ευθείας ως διευθύντρια σε υποκατάστημα!!!, η βαπτισιμιά του ίδιου στελέχους, ο γιος υψηλόβαθμου υπαλλήλου της τράπεζας, ο γαμπρός άλλου μέλους του Δ.Σ (τον έδιωξαν αργότερα γιατί χώρισε με την κόρη του), ο γιος και η νύφη άλλου μέλους του Δ.Σ!!!
2. Χορηγήθηκαν δάνεια χωρίς επαρκείς εγγυήσεις αφού τα περιουσιακά στοιχεία εκείνων που ζητούσαν δάνεια, υπερκτιμήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις. Μάλιστα, στην περίπτωση μέλους του Δ.Σ που είχε δανειοδοτηθεί με τεράστιο ποσό αλλά ήθελε κι άλλα, έγινε επανεκτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων, τα εκτίμησαν μεγαλύτερης αξίας και του έδωσαν επιπλέον χρηματοδότηση.
3. Μέλος του Δ.Σ της Τράπεζας παραιτήθηκε 4 φορές (!!!) και τις 4 η παραίτησή του δεν έγινε αποδεκτή, οπότε παρέμεινε τυπικά μέλος χωρίς να συμμετέχει στα δρώμενα της τράπεζας, καθώς έβλεπε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
4. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο, κατασκευαστική εταιρία, η οποία βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με την τράπεζα, να δανειοδοτείται ταυτόχρονα με μεγάλα ποσά.
5. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο να καλούνται προκειμένου να κάνουν πραγματογνωμοσύνες, επιστήμονες – επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν ζητήσει δάνειο από την προηγούμενη διοίκηση και δεν το είχαν λάβει λόγω ανεπαρκών εγγυήσεων. Μετά τις πραγματογνωμοσύνες, οι οποίες βόλευαν το Δ.Σ, δανειοδοτήθηκαν με μεγάλα ποσά!!!
6. Η Τράπεζα, μέχρι το 2009, όταν παρέδωσε η διοίκηση του Ε. Σταύρου παρουσίαζε κερδοφορία. Τα ίδια κεφάλαια ήταν 16 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία στην συνέχεια, μέσα σε 4 χρόνια, μειώθηκαν στα 5 εκ. ευρώ.
7. Στελέχη της Τράπεζας, τα οποία εργάζονταν επί της προηγούμενης διοίκησης και η Τράπεζα της Ελλάδας είχε ενημερώσει (λίγο πριν τις εκλογές), ότι λειτουργούν ανεξέλεγκτα κατά παράβαση των εντολών του Δ.Σ, αναβαθμίστηκαν στην συνέχεια από τη νέα διοίκηση και έπαιξαν ηγετικό ρόλο στον καθορισμό της πολιτικής της Τράπεζας.
8. Ενώ η Τράπεζα όδευε ολοταχώς προς την πρώχευση, τα στελέχη της θυμήθηκαν το 2013 να κάνουν κινήσεις διάσωσης, οι οποίες μοιάζουν περισσότερο με κινήσεις για την δημιουργία άλλοθι. Δεν εξηγείται αλλιώς η έκθεση εσωτερικού ελέγχου του 2013, από ελεγκτή ο οποίος ήταν ...απόφοιτος Λυκείου, ούτε βέβαια οι προτάσεις και τα σχέδια διάσωσης τα οποία …έπεσαν στο τραπέζι όταν ήταν αδύνατον να εφαρμοστούν.
Όλα αυτά τα οποία αναφέρουμε, οι καταγγελίες, οι εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου και δεκάδες ακόμη έγγραφα, βρίσκονται στο γραφείο της Ειδικής Ανακρίτριας, ωστόσο, υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση όσον αφορά την εξέλιξη της υπόθεσης. Θεωρούμε πως επιβάλλεται, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, να ενισχύσουν την έρευνα με έμψυχο δυναμικό, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα και να σπάσει το απόστημα που ταλανίζει την τοπική κοινωνία.
Για την υπόθεση θα επανέλθουμε λίαν συντόμως με στοιχεία, ονόματα και έγγραφα.

Τέτοιου είδους εντάλματα, στα οποία υπήρχαν σφραγίδες επιχειρήσεων αλλά δεν αναγράφονταν ποσά, κυκλοφορούσαν κατά δεκάδες μέσα στην τράπεζα και τα στελέχη που τα είχαν, μπορούσαν να τα συμπληρώσουν κατά το δοκούν, όποτε ήθελαν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*