Αυλίδα: Η «Βιομηχανική» περιοχή που κατέστρεψε την Εύβοια

Η περιοχή της Αυλίδας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, εξ αιτίας της εκστρατείας της Τροίας, καθώς από εκεί ξεκίνησαν τα Ελληνικά σκάφη. Είναι επίσης γνωστή για την θυσία της Ιφιγένειας, η οποία έγινε προκειμένου να πλεύσει ούριος άνεμος ώστε να ξεκινήσουν τα πλοία των Ελλήνων για την Τροία. Αυτή η περιοχή, εάν είχε αξιοποιηθεί από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις, θα είχε λύσει το οικονομικό πρόβλημα ολόκληρης της Εύβοιας. Και όταν μιλάμε για αξιοποίηση της περιοχής, έχουμε μία και μοναδική επιλογή:

Την δημιουργία ενός θεματικού πάρκου, το οποίο θα μπορούσε να φέρει εκατομμύρια τουριστών από όλο τον κόσμο. Και έλευση τουριστών σημαίνει τεράστια έσοδα για την περιοχή, αφού θα μπορούσαν εκεί να υπάρχουν δεκάδες καταστήματα και ξενοδοχεία, τα οποία θα εξασφάλιζαν θέσεις εργασία πολλαπλάσιες από αυτές που εξασφάλιζαν τις περασμένες δεκαετίες οι ρυπογόνες βιομηχανίες.

Αντί αυτού, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή από Τσιμεντάδικα μέχρι Ναυπηγεία και Χημικές Βιομηχανίες. Στο βωμό της «ανάπτυξης» καταστράφηκαν αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ η περιοχή έγινε σήμα κατατεθέν της ρύπανσης καταγραφόμενη ως απαγορευτική για κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η Εύβοια έχασε τεράστια έσοδα από τη λειτουργία των βιομηχανιών, ενώ οι Ευβοείς αναδείχτηκαν πρωταθλητές στην καταστροφή της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Και σήμερα που οι περισσότερες βιομηχανίες είναι κλειστές ή υπολειτουργούν, τίθεται ξανά το δίλημμα εάν πρέπει να αξιοποιηθεί ο Αρχαιολογικός χώρος ή εάν πρέπει να δοθεί έμφαση στην βιομηχανική ανάπτυξη και να συνεχιστεί η καταστροφή. Τίθεται επίσης θέμα μεταφοράς του λιμανιού της Χαλκίδας στην περιοχή της Αυλίδας, ώστε να συνεχιστεί η ρύπανση του χώρου.

Η θέση μας, ως evialead.gr είναι ξεκάθαρη: Καμιά βιομηχανία δεν έχει θέση στην περιοχή του Αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας. Καμία βιομηχανία δεν έχει το δικαίωμα να λειτουργεί στην περιοχή και όλες πρέπει να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα, πρέπει ν΄αρχίσει ο διάλογος για την αξιοποίηση της περιοχής προς τη σωστή κατεύθυνση, με την παράλληλη εκπόνηση ενός σχεδίου, πολιτιστικής και οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής. Κάθε διαφορετική άποψη ταυτίζεται με καταστροφή σε όλα τα επίπεδα!!!

Random Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*