Παγκόσμια ημέρα Αυτισμού (Άρθρο του Μάνου Τσαλαμανιού)

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, καθιερώθηκε το 2007 από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Η πρωτοβουλία αυτή, έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων, συμβάλλοντας στην αποδοχή και ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.Εκατοντάδες κτήρια στον πλανήτη φωτίζονται μπλε συμμετέχοντας στην εκδήλωση «Light Ιt Up Blue» ρίχνοντας φως στη σκοτεινή πλευρά της απομόνωσης και περιθωριοποίησης που βιώνουν τα άτομα αυτά και οι οικογένειές τους. Στην Χαλκίδα η Συρταρωτή Γέφυρα Ευρίπου φωτίστηκε μπλε μαζί με το Δημαρχείο Χαλκίδας στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών .
Ο αυτισμός, αποτελεί μια ισόβια, πολύπλοκη, νευροαναπτυξιακή διαταραχή.Κατά το παρελθόν θεωρούνταν σχετικά σπάνια ,αλλά τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι 1 στα 70 παιδιά μπορεί να γεννιούνται με αυτισμό ή αυτιστικά στοιχεία,να ανήκουν δηλαδή διαγνωστικά στη Διαταραχή αυτιστικού φάσματος.
Η αιτία του παραμένει άγνωστη, αν και κάποιες γενετικές επιδράσεις αναγνωρίζονται ως σημαντικές σε συνδυασμό με κάποιους κυρίως περιγεννητικής φύσεως παράγοντες κινδύνου,όπως η προωρότητα.Τα κύρια συμπτώματα είναι η μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και η περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεοτυπική συμπεριφορά. Βέβαια κάθε παιδί μπορεί να παρουσιάζει επιπρόσθετα κι άλλες δυσλειτουργίες, όπως, διαταραχές λόγου ή ολική απουσία προφορικού λόγου, εμμονές,δυσκολίες στον ύπνο, ελάχιστες (απόλυτα συγκεκριμένες) διατροφικές προτιμήσεις, επιθετικότητα,αισθητηριακή υπερευαισθησία, δυσκολία στην κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων κ.α.Να σημειώσουμε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και εμφανίζει τα συμπτώματα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο.
Το γεγονός ότι ο αυτισμός ανήκει στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές σημαίνει ότι τα ελλείμματα επηρεάζουν όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής και εμποδίζουν το άτομο στην κοινωνική και μαθησιακή του εξέλιξη. Ο βαθμός σοβαρότητας μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο από την ήπια έως τη βαριά μορφή εμφάνισής της.Όσα παιδιά εμφανίζουν βαριά συμπτώματα θα χρειαστούν συνεχή φροντίδα και επίβλεψη,πιθανά για όλη τους την ζωή.
Αν και ο αυτισμός δε θεραπεύεται, έγκαιρες εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργικότητας των ατόμων και στην μείωση των πολύπλευρων δυσκολιών.
Ο αυτισμός παραμένει ένα από τα άλυτα επιστημονικά μυστήρια παρόλη την προσπάθεια που γίνεται στα ερευνητικά κέντρα όλου του κόσμου για την κατανόηση και την θεραπεία του .Ας ευχηθούμε να μην αργήσει η στιγμή που οι ερευνητικές προσπάθειες θα ευοδωθούν.Ως τότε όμως η Πολιτεία πρέπει να δώσει την μεγαλύτερη δυνατή παιδαγωγική,θεραπευτική και επαγγελματική υποστήριξη στα παιδιά ,στους εφήβους και στους ενήλικες με αυτισμό,ενώ η κοινωνία να αγκαλίσει τα άτομα και τις οικογένειές τους με ειλικρινή διάθεση,ενάντια στην απομόνωση,στην περιθωριοποιήση και το στίγμα.
Μάνος Τσαλαμανιός
Παιδοψυχίατρος-Διευθυντής Ε.Σ.Υ.
Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών Εφήβων Γενικού Νοσοκομείου «Ασκληπιείου» Βούλας,

Επιστημονικός Συνεργάτης Β΄Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*