ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ «Σάκκο και Βαντσέττι», ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 4 ΜΑΪΟΥ, στις 20.45

Την Παρασκευή,  4 Μαϊου και ώρα 20.45, στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολ. συλλόγου «Κ. Κανάρης» (απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας Παραβουνιώτισσας)  η Κινηματογραφική Λέσχη Ερέτριας  θα προβάλει την  ταινία του 1971 του ιταλού  σκηνοθέτη Τζουλιάνο Μοντάλντο (Giuliano Montaldo).

 

«Σάκκο και Βαντσέττι»

(«Sacco e Vanzetti»)

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη!                                        

 

Η ταινία είναι ένα δυνατό δραματικό ντοκουμέντο. Αναφέρεται στα γεγονότα της άδικης  δίκης και της εκτέλεσης των  δυο ιταλών Νίκολα Σάκκο και Μπαρτολομέο Βαντσέττι στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ στη δεκαετία του 20.  Και η ταινία, αλλά και τα πολυτραγουδισμένα τραγούδια της Τζόαν Μπαέζ, έκαναν ευρέως και διεθνώς γνωστή την υπόθεση των Σάκκο και Βαντσέττι.

Η ταινία έλαβε μέρος στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ Καννών όπου ο εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας Ρικάρντο Γκουτσιόλα (Riccardo Cucciolla) κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού στον ρόλο του Νίκολα Σάκκο (τον Βαντσέττι υποδύεται ο Τζιάν Μαρία Βολοντέ) και η Ροσάννα Φρατέλλο (Rosanna Fratello) βραβεύτηκε ως η καλύτερη νέα ηθοποιός από την Ένωση Ιταλών Κριτικών Κινηματογράφου, ως η σύζυγος του Ν. Σάκκο.

Το 1972 ο Ενιο Μορικόνε κέρδισε το βραβείο της «Αργυρής Μπάντας» στον τομέα της καλύτερης μουσικής επένδυσης.

Η ταινία είναι έγχρωμη εκτός από την αρχή και το τέλος που είναι ασπρόμαυρη όπως ασπρόμαυρα είναι και ορισμένα κομμάτια επικαίρων εποχής.

Ο κριτικός Ρότζερ Εμπερτ έγραψε ότι η ταινία ήταν από τις καλύτερες της χρονιάς επαινώντας τον επιδέξιο τρόπο που ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τις σκηνές της δίκης και τα πλήθη έξω από το δικαστήριο. Με την ιστορική του ακρίβεια –ισχυρίζεται-  το φιλμ καταφέρνει να μας αφυπνίσει  «…στο πως ο νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πολιτικής» περισσότερο από άλλες πιο σύγχρονες ταινίες.

 

Ο συγγραφέας ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΜΙΛΛΕΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Σάκκο και Βαντσέττι

Ο διάσημος συγγραφέας ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΜΙΛΛΕΡΙ  έγραψε για την υπόθεση «Σάκκο και Βαντσέττι», το 2007, ένα άρθρο στους «The New York Times». Ανάμεσα σε άλλα γράφει:

«Πραγματικά, ο περασμένος αιώνας μοιάζει με βαλίτσα πολύ μικρή για να χωρέσει όλα αυτά που συνέβησαν: είναι τόσο βαρυφορτωμένος με φορεμένα ρούχα, ορισμένα από τα οποία μας εμποδίζουν να την κλείσουμε και την ξαποστείλουμε μια και καλή στη σοφίτα. Ενα από αυτά τα εμπόδια είναι η υπόθεση του Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι. Τον προηγούμενο αιώνα εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν σε πολέμους, επιδημίες, γενοκτονίες και διωγμούς και η μνήμη τους κινδυνεύει να σβήσει. Αλλά η εκτέλεση των Σάκο και Βαντσέτι στην ηλεκτρική καρέκλα πριν από 80 χρόνια προορίζεται να μείνει στη συνείδησή μας – όπως συμβαίνει με τους Τζον και Ρόμπερτ Κένεντι που έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες δολοφόνων. Ισως αυτό να οφείλεται, και στις δύο περιπτώσεις, στη δυσκολία που έχουμε να αποδεχθούμε τους λόγους ή την έλλειψη λόγων για το θάνατό τους. Στην Ιταλία, όπου η δολοφονία αποτελούσε για μακρά περίοδο μέρος του πολιτικού τοπίου, αυτή η δυσκολία είναι ευρύτατα διαδεδομένη.

Στην περίπτωση των Σάκο και Βαντσέτι, έγινε αμέσως σαφές στα μάτια πολλών, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ότι η σύλληψή τους το 1920 -αρχικά για κατοχή όπλων και ανατρεπτικών φυλλαδίων, στη συνέχεια για ένα διπλό φόνο στη διάρκεια ληστείας, στη Μασαχουσέτη- όπως και οι τρεις δίκες που ακολούθησαν και η θανατική ποινή που τους επιβλήθηκε υπαγορεύθηκαν από τη λογική της παραδειγματικής τιμωρίας. Και αυτό παρά την κραυγαλέα έλλειψη αποδείξεων εναντίον τους και σε πείσμα της κατάθεσης αυτόπτη μάρτυρα της ληστείας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είχε δει ποτέ τους δύο Ιταλούς.

Η αίσθηση της κοινής γνώμης ήταν ότι ο υποδηματοποιός Σάκο και ο ιχθυοπώλης Βαντσέτι υπήρξαν θύματα του κύματος καταστολής που σάρωνε την Αμερική του Γούντροου Ουίλσον. Στην Ιταλία, επιτροπές υποστήριξης και οργανώσεις που κατήγγειλαν την καταδίκη δημιουργήθηκαν αμέσως μετά την αναγγελία της. Αλλά τη στιγμή της εκτέλεσης, το 1927, ο φασισμός βρισκόταν ήδη στην εξουσία επί πέντε χρόνια, φυλακίζοντας και καταστέλλοντας βίαια όλους τους αντιπάλους του, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, των αναρχικών. Παρ’ όλα αυτά, όταν εκτελέστηκαν, η μεγαλύτερη ιταλική εφημερίδα, η «Κοριέρε ντελά Σέρα», κυκλοφόρησε με εξάστηλο υπότιτλο: «Ηταν αθώοι»!

Το 1977, ο τότε κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, ΜΑΙΚΛ ΔΟΥΚΑΚΗΣ, αναγνώρισε επίσημα την αδικία και αποκατέστησε τη μνήμη των Σάκκο και Βαντσέττι . Στην Ιταλία, το έξοχο φιλμ του Τζουλιάνο Μοντάλντο, που εμφανίστηκε το 1971 με μουσική του Ενιο Μορικόνε και τραγούδια της Τζόαν Μπαέζ, έκανε μεγάλη αίσθηση. Και το 2005, η κρατική ιταλική τηλεόραση RAI παρουσίασε μακράς διάρκειας παραγωγή για τους δύο εκτελεσμένους Ιταλούς.

Σήμερα, μια ιταλική ιστοσελίδα έχει ανοίξει διάλογο γι’ αυτή την υπόθεση. …»

Andrea Camilleri*/ The New York Times

 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Τα λόγια των τραγουδιών έγραψε η Τζόαν Μπαέζ.

Για τα λόγια της μπαλάντας «Σάκκο και Βαντσέττι, μέρος 1» , η Μπαέζ χρησιμοποιεί  το σονέττο του 1883 της Εμμα Λαζάρους «Ο Νέος Κολοσσός» λόγια του οποίου είναι χαραγμένα σε μια μπρούτζινη πλάκα του βάθρου του Αγάλματος της Ελευθερίας (Υόρκη).

Το τραγούδι «Here’s to You» ακούγεται στο τέλος της ταινίας. Τα λόγια του είναι παρμένα από μια δήλωση του ίδιου του Βαντσέττι  στον δημοσιογράφο Φιλιπ Στρονγκ που τον επισκέφτηκε στην φυλακή τον Μάιο του 1927, τρεις μήνες πριν την εκτέλεση του:

«Εάν δεν είχαν συμβεί αυτά, μπορεί να ζούσα όλη μου την ζωη συζητώντας στους δρόμους- απλά κοροϊδεύοντας τους ανθρωπους – μπορει να πέθαινα άδοξα, άγνωστος, αποτυχών. Τώρα δεν είμαστε αποτυχία. Αυτή είναι η δράση μας και ο θρίαμβός μας. Ποτέ σε όλη μας της ζωή δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα δουλέψουμε τόσο πολύ για την ανοχή, για την δικαιοσύνη για την αλληλοκατανόηση των ανθρώπων όπως κάνουμε τώρα – έτσι όπώς τα έφερε η τύχη. Οι λέξεις μας- οι ζωές μας- τα βάσανά μας- τίποτε! Το να μας πάρουν τις ζωές – τις ζωές ενός καλού παπουτσή και ενός φτωχού ψαρά – είναι τα πάντα! Αυτή η τελευταία στιγμή ανήκει σε εμάς- αυτή η αγωνία είναι ο θρίαμβός μας»

 

Το τραγούδι «Here’s to You» περιλήφθηκε αργότερα και σε άλλες ταινίες.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΠρωταγωνιστέςΤζιάν Μαρία Βολοντέ, Ρικάρντο Κουτσιόλα, Μίλο Ο’Σι, Σίριλ Κιούζακ, Ροζάνα Φρατέλο

Σενάριο:  Τζούλιάνο Μοντάλντο, Βιτσέντε Αράντα, Οττάβιο Τζέμα

Μουσική:  Ένιο Μορικόνε Η Τζόαν Μπαέζ τραγουδά το ομώνυμο τραγούδι των τίτλων.

ΓλώσσαΙταλικά

Είναι έγχρωμη ταινία και διαρκεί 120′.

δείτε περισσότερα στο διαδίκτυο:

facebook: Κινηματογραφική Λέσχη Ερέτριας

και  http://kinimlesxieretrias.blogspot.gr

Random Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*