ΕΡΕΤΡΙΑ: Ο Δήμος καλείται να πληρώσει δάνειο 730.000 ευρώ για έργο που δεν έγινε, ενώ το δάνειο έχει εκχωρηθεί σε «κοράκια» του εξωτερικού

Με ένα απίστευτο ποσό έχουν χρεωθεί οι κάτοικοι της Ερέτριας αλλά και συνολικά οι Έλληνες πολίτες, για ένα έργο που ποτέ δεν έγινε ωστόσο, με βάση το Νόμο, ο Δήμος πρέπει να πληρώσει το δάνειο, καθώς ήταν εγγυητής στον λογαριασμό του εργολάβου. Το παράδοξο είναι ότι, ενώ ο Δήμος έχει εκφράσει την πρόθεση να πληρώσει την οφειλή του, μέσω των ληξιπρόθεσμων (αυτό σημαίνει ότι πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες), η Τράπεζα, προτίμησε να πουλήσει τα δικαιώματα του δανείου, έναντι εξευτελιστικού τιμήματος, σε «κοράκια» του εξωτερικού, άγνωστο για ποιο λόγο, ζημιώνοντας …τον εαυτό της.
Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, 14 Μαΐου, ωστόσο, δεν ελήφθη καμία απόφαση, καθώς θα επανέλθει αφού πρώτα γίνουν απαραίτητες διευκρινίσεις. Το χρονικό της υπόθεσης έχει ως εξής:

1. Πριν από μια δεκαετία ξεκίνησε η διαδικασία εκτέλεσης του έργου του Κλειστού Αμαρύνθου. Ο ανάδοχος εργολάβος, προκειμένου να εκτελέσει το έργο, δανειοδοτήθηκε από την Τράπεζα Αττικής, άνοιξε σχετικό λογαρισμό, στον οποίο μπήκε εγγυητής ο Δήμος, ο οποίος θα έβαζε τα χρήματα ανάλογα με την πρόοδο του έργου.

2. Το έργο δεν έγινε ποτέ, καθώς ο εργολάβος έφτιαξε μόνο τη βάση, ενώ, κατά δηλωσή του, τα υλικά που έφερε για την εκτέλεση των υπολοίπων εργασιών, εκλάπησαν!!! (το πως μπορούν να κλαπούν τόσα υλικά από ένα φυλασσόμενο εργοτάξιο, είναι ένα ζητούμενο)

3. Ο Δήμος δεν ενέκρινε την πληρωμή του εργολάβου, καθώς οι εργασίες δεν είχαν εκτελεστεί, ωστόσο, προφανώς, δεν είχε γίνει κατανοητό ότι, αφού ο Δήμος είναι εγγυητής στο δάνειο, οφείλει να πληρώσει ο ίδιος σε περίπτωση αδυναμίας του εργολάβου να προβεί στην αποπληρωμή.

4. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Δήμος Ερετρίας έστειλε επιστολή στην Τράπεζα τον Οκτώβριο του 2016, προκειμένου να γίνει διακανονισμός της οφειλής καθώς εξέφρασε την πρόθεση να πληρώσει εξ ολοκλήρου το χρέος μέσω των ληξιπρόθεσμων. Παράλληλα, η Τράπεζα είχε και έχει δεσμεύσει τραπεζικούς λογαρισμούς του Δήμου, ύψους 1,3 εκ ευρώ (ενώ το ύψος του δανείου είναι 730.000 ευρώ), γεγονός που σημαίνει ότι η Τράπεζα ήταν απολύτως διασφαλισμένη.

5. Και ενώ το δάνειο ήταν διασφαλισμένο και υποτίθεται ότι η τράπεζα βρισκόταν σε συνεργασία με το Δήμο καθώς ήταν σίγουρο ότι θα εισέπραττε το σύνολο των χρημάτων της, προχώρησε, ένα χρόνο αργότερα, σε μια περίεργη κίνηση. Δηλαδή πούλησε τα δικαιώματα του δανείου σε ξένα Funds έναντι του 5,3% της αξίας του. Δηλαδή η Τράπεζα πήρε 35.000 ευρώ περίπου, για μια οφειλή 730.000 ευρώ, την οποία είχε διασφαλίσει ότι θα εισέπραττε!!!!

Με βάση αυτή την εξέλιξη ο Δήμος Ερετρίας, μέσω των ληξιπρόθεσμων (δηλαδή πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες), καλείται να πληρώσει 730.000 ευρώ, χρήματα όμως που δεν θα μείνουν στην Ελληνική Τράπεζα αλλά θα πάνε σε ξένα Fands του εξωτερικού, ζημιώνοντας τη χώρα.
Τα θέματα αυτά τέθηκαν από πολίτες κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα και τελικά αποφασίστηκε το θέμα να εξεταστεί περισσότερο και να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση ώστε να ληφθεί απόφαση.
Ωστόσο, εκτιμούμε ότι η υπόθεση είναι αρκετά σοβαρή και χρήζει διερεύνησης, όχι μόνο από το Δήμο Ερετρίας αλλά και από ανώτερους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *