ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΡΕΤΡΙΑΣ: Προβολή της ταινίας «Οκτώβρης»

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ερέτριας συνεχίζει τις προβολές με την ταινία «Οκτώβρης», η οποία θα προβληθεί την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου, στις 20:45, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κ. Κανάρης».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Πρωταγωνιστές: Βλαντιμίρ Ποπόφ, Βασίλι Νικαντρόφ,Λαγιασένκο
Σενάριο: Σεργκέι Αϊζενστάιν και Γκριγκόρι Αλεξαντρόφ με οδηγό το έργο του Τζον Ριντ.
Μουσική: Ντμίτρι Σοστακόβιτς
Γλώσσα: βωβή ταινία με μεσοτιτλους
Είναι ασπρόμαυρη ταινία και διαρκεί 127′.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Ο σπουδαίος μας κινηματογραφικός κριτικός Βασίλης Ραφαηλίδης έγραψε για την ταινία ανάμεσα σε άλλα («Το Βήμα», 26-11- 1974):

«Η τρίτη σε χρονολογική σειρά ταινία του Αϊζενστάιν, γυρισμένη δύο χρόνια μετά το Ποτέμκιν (το 1927) … είχε να αντιμετωπίσει τότε (και τώρα) μια διπλή προκατάληψη: το μύθο του Ποτέμκιν και την απαίτηση για ρεαλισμό πάση θυσία, αφού πρόκειται για Ιστορία. …Πράγματι, ο Οχτώβρης δεν έχει καμία άλλη σχέση με το Ποτέμκιν, πέρα από το ότι και τα δύο στηρίζονται στην Ιστορία, κι ακόμα από το γεγονός πως είναι φτιαγμένα από τον ίδιο μεγαλοφυή δημιουργό.

Εδώ, αντίθετα από το Ποτέμκιν, το «μοντάζ των εντυπώσεων» δίνει τη θέση του στο «ιδεολογικό μοντάζ», μέσω του οποίου εικάζεται στο φιλμ ένας λυρισμός και μια καταλυτική ειρωνεία που δεν υπάρχουν στο Ποτέμκιν.

Βασίλης Ραφαηλίδης

…για να παραστατικοποιήσει τη θέση του ο σοφός θεμελιωτής της κινηματογραφικής αισθητικής, δε διστάζει να υιοθετήσει ακόμα και πολύ χοντρά ευρήματα, όπως το ανάποδο γύρισμα (στήσιμο γκρεμισμένων τσαρικών αγαλμάτων με το παμπάλαιο τρικ των Λιμιέρ) ή τη μη λογική χρήση του χώρου, όπως στο μπουρλέσκ (στριφογυρίσματα αμήχανα του κωμικού Κερένσκι στις σκάλες)….

Έτσι υπήρξε πράγματι ένας μπρεχτικός πριν από τον Μπρεχτ, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιεί ιστορίες πάρα πολύ γνωστές στο κοινό του, που γίνονται μύθοι με την αισθητική τους μετάπλαση..»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *