Ιδιαίτερα δραστήριος ο Αργύρης Αφράτης: Πήρε συνέντευξη για τους δότες μυελού των οστών

Ιδιαίτερα δραστήριος ο αντιπρόεδρος της Τ.Ο. Χαλκίδας της Νέας Δημοκρατίας, Αργύρης Αφράτης. Σήμερα το πρωί παραβρέθηκε στην εθελοντική αιμοδοσία που έγινε στον Ιερό Ναό Ευβοέων Αγίων Χαλκίδας, κατά την διάρκεια της οποίας έγινε και δειγματοληψία μυελού των οστών. Ο Αντιπρόεδρος μίλησε με την υπεύθυνη του προγράμματος Μιχαέλα Δρακίδη και της πήρε μια καταπληκτική συνέντευξη, η οποία απαντά σε όλα τα ερωτήματα εκείνων οι οποίοι θα ήθελαν να μάθουν και να γίνουν δότες. Δείτε τι ακριβώς έγραψε ο κος Αφράτης:

Παραβρέθηκα σήμερα το πρωί 10/6/18 στον Ιερό Ναό Αγίων Ευβοέων Χαλκίδας , πλησίον της Λιανής Άμμου όπου διοργανώθηκε με επιτυχία αιμοδοσία από την Ενορία σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Χαλκίδος & δειγματοληψία μυελού των οστών για όποιον επιθυμούσε από την ομάδα Όραμα Ελπίδας . Μίλησα με την υπεύθυνη της ομάδας Όραμα Κυρία Μιχαέλα Δρακίδη και ενθουσιάστηκα για το έργο προσφορά προς τον συνάνθρωπο . Σας παραθέτω τον διάλογο για να βοηθήσω και εγώ με τις μικρές δυνάμεις την ομάδα αυτή που έχει παρατήσει την άνεση του καναπέ και προσφέρει στον συνάνθρωπο . 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΥΕΛΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ;
Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά και περιέχει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, δηλαδή τις πρόδρομες μορφές των λευκών αιμοσφαιρίων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων που κυκλοφορούν στο αίμα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο μυελός των οστών δεν έχει σχέση με τον νωτιαίο μυελό, ο οποίος βρίσκεται στο νωτιαίο σωλήνα της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί ιστό του νευρικού συστήματος.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ;
Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων. Στόχος της είναι η αντικατάσταση του παθολογικού μυελού των οστών με υγιή κύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από ένα συγγενή ή μη συγγενή, εθελοντή δότη και δημιουργούν στο λήπτη ένα νέο, υγιές αιμοποιητικό σύστημα.
ΠΟΣΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΜΒΑΤΟΣ ΔΟΤΗΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ;
Η πιθανότητα να βρεθεί συμβατός δότης για κάποιον ασθενή μέσα στην οικογένεια του είναι περίπου 30%, ενώ να βρεθεί συμβατός μη συγγενής εθελοντής δότης είναι εξαιρετικά σπάνια και εξαρτάται από τον ιστικό τύπο του κάθε ατόμου. Ο αριθμός των διαφορετικών ιστικών τύπων είναι τεράστιος με αποτέλεσμα η ταυτοποίηση δύο ατόμων με τον ίδιο ιστικό τύπο να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Οι ασθενείς χρειάζονται δότες που να έχουν την κατάλληλη ιστοσυμβατότητα. Αν και υπάρχουν εκατομμύρια εγγεγραμμένοι δότες σε παγκόσμιο επίπεδο, εν τούτοις πολλοί ασθενείς (τουλάχιστον ένα ποσοστό 20%) εξακολουθούν να μην μπορούν να βρουν συμβατό δότη.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΟΤΗΣ;
Υπάρχουν 4 βήματα για τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών
Αρχικά πρέπει να είναι κάποιος μεταξύ 18-45 χρόνων, σε καλή κατάσταση υγείας και πρόθυμος να βοηθήσεις οποιονδήποτε ασθενή χρειάζεται μεταμόσχευση μπορείς να γίνεις εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων.
Η διαδικασία είναι η εξής:
1. Εγγραφή ως Εθελοντής Δότης
Συμπληρώνει την αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη αιμοποιητικών κυττάρων.
Δίνεις ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου).

2. Επιβεβαιωτική εξέταση
Εάν είσαι τυχερός και βρεθείς αρχικά συμβατός με κάποιο ασθενή θα:
Σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας, ο εθελοντής μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή του για τη δωρεά εάν αισθανθεί ότι δεν είναι έτοιμος γι’ αυτή.
Εν τούτοις, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο δότης να είναι συνειδητοποιημένος και απολύτως βέβαιος για την απόφασή του.

3. Έλεγχος Δότη
Αν βρεθείς ως ο πιο κατάλληλος δότης για τον ασθενή θα ενημερωθείς και θα υποβληθείς σε δωρεάν λεπτομερή ιατρικό έλεγχο για να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας σου

4. Συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων
Υπάρχουν δυο τρόποι συλλογής μοσχεύματος
1. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος σήμερα (80%) είναι η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα. Αρχικά, χορηγείται αυξητικός αιμοποιητικός παράγοντας (ουσία που φυσιολογικά παράγεται από τον οργανισμό μας) για τέσσερις συνεχείς μέρες για την κινητοποίηση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος. Ακολουθεί η συλλογή τους, η οποία γίνεται με τρόπο παρόμοιο με αυτό της αιμοδοσίας. Το αίμα εισέρχεται και διαχωρίζεται σε ειδικό μηχάνημα κυτταραφαίρεσης που συλλέγει τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος τα επιστρέφει στο δότη. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 2-4 ώρες. Μετά τη λήψη ο δότης επιστρέφει στο σπίτι του και συνεχίζει τις δραστηριότητες του.
2. Η συλλογή μυελού των οστών γίνεται με νάρκωση. Η λήψη του μυελού πραγματοποιείται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης με ειδικές βελόνες και δεν περιλαμβάνει χειρουργική τομή. Συλλέγεται συνήθως το 5% του μυελού, το οποίο αναπληρώνεται πλήρως τις επόμενες ημέρες. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Η πλειοψηφία των δοτών αισθάνεται αρκετά καλά και μπορεί να φύγει μερικές ώρες μετά τη διαδικασία από το νοσοκομείο.
Μετά τη ενημέρωση της κυρίας Μιχαέλα Δρακίδη της ζήτησα να προχωρήσει τiς ενέργειες τόσο εγώ όσο και η σύζυγος Χριστίνα Γκίζαλη – Αφράτη που δραστηριοποιείτε με το Δούναι & Λαβείν στην καταπολέμηση της φτώχειας και της ανέχειας να γίνουμε ενεργά μέλη . Πρέπει να τονίσω και είναι σημαντικό ότι και οι δυο διαδικασίες είναι ακίνδυνες για το δότη. Ακόμη ο δότης είναι αυτός που αποφασίζει αν θα δωρίσει μυελικό ή περιφερικό αιματικό μόσχευμα .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*