Διαμαρτυρία των Γονέων του 20ου Δημοτικού: Γιατί στέλνουν τα παιδιά μας στο Δ’ Γυμνάσιο αντί του 1ου;

Επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς στέλνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 20ου Δημοτικού Σχολείου, ζητώντας να μάθει για ποιο λόγο, οι απόφοιτοι του σχολείου, αντί να συνεχίσουν στο 1ο Γυμνάσιο, όπως κάθε χρόνο, στέλνονται στο Δ’ Γυμνάσιο, το οποίο είναι πολύ πιο μακριά.

Επίσης αναφέρουν ότι δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια των παιδιών στη μετακίνηση. Στην περίπτωση του 1ου διέρχονται λόγω κατοικιών πεζόδρομο ενώ στην περίπτωση του 4ουδιέρχονται κεντρικούς δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας οι οποίοι αποτελούν κεντρικούς άξονες για Βόρεια και Νότια Εύβοια. Δε λαμβάνονται υπόψη οι κατοικίες των παιδιών οι οποίες είναι πολύ κοντά στο 1ο ενώ για το 4ο είναι πάνω από χιλιόμετρο. Οι μαθητές ξεριζώνονται  από τη γειτονιά τους  και από το σχολείο που θα ενταχθούν μελλοντικά (1ο Λύκειο) χωρίς να υπάρχει κανέναν παιδαγωγικός σκοπός και λόγος.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή:

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

20ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας

Χαλκίδα 11/6/2018

Προς :

Α. Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων

Κον Υπουργό Κώστα Γαβρόγλου

Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Τμήμα Γ’ μαθητικής μέριμνας και σχολικής ζωής

Β. Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος

Γ. Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας

Δ. Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας

Ε. Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας

Στ. Δήμος Χαλκιδέων

Ζ. Σχολική Επιτροπή Δ. Χαλκιδέων

Κοινοποίηση :

Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας

Α. Κυρία Διευθύντρια του 20ου Δημοτικού Σχολείου Ευαγγελία Ρογκα

Β. Σύλλογο Διδασκόντων 20 του Δημοτικού Σχολείου

Γ. Σύλλογο Δασκάλων Νηπιαγωγών Χαλκίδας

Δ.  ΕΛΜΕ Εύβοιας

Ε.  ραδιοφωνικό και έντυπο τύπο  

 

Σχετ. υπ. αριθμ. 2414/29.3.2018 έγγραφο των Γ’ και Δ’ από εσάς για την χωροταξική κατανομή των μαθητών των Δημοτικών Σχολίων στα Γυμνάσια και εγγραφή στην Α’ τάξη Γυμνασίου

 

****************************************************************

 

Το 20ο Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, στη στοά της οδού Χαλκιδικής (αδιέξοδο – συμβολή οδών Σαλονικού – Αβάντων). Βρίσκεται εντός του πεζοδρόμου του εμπορικού κέντρου της Χαλκίδας (περιβάλλεται από τις οδούς Ερμού, Αβάντων, Σαλονικού).

Κατά το τρέχον σχολικό έτος (2017-18) στην Στ‘ τάξη του φοίτησαν 13 παιδιά, τα οποία κατά κύριο λόγο κατοικούν στις οδούς πέριξ του σχολείου, όπως Τσιριγώτη, Βύρωνος, Παπαδημητρίου, Μπαλαλαίων, Κακαρά, Λυκόφρωνος, Τομαρά, Αγγελέτου κλπ.

Το 20ο Δημοτικό Σχολείο (στο απώτερο παρελθόν ήταν το 3ο Δημοτικό Σχολείο), και γενικά το εκάστοτε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ που λειτουργούσε στο συγκεκριμένο κτίριο (που στέγασε το Οικονομικό Γυμνάσιο, την Εμπορική Σχολή) εντασσόταν στο 1ο Γυμνάσιο, το οποίο είναι το πλησιέστερο γυμνάσιο – λύκειο στην περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια είναι ορατή η αδιαφορία των θεσμικών οργάνων για τη λειτουργία του σχολείου μας, σε αντίθεση με τη στήριξη προς τα άλλα δύο δημοτικά σχολεία του κέντρου της Χαλκίδας, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωση του σχολείου μας.

Στα πλαίσια της ανεύθυνης αυτής τακτικής (ως προς τους μαθητές μας και τους γονείς τους, αλλά και ευρύτερα έναντι του κοινωνικού συνόλου) εντάσσεται και η λήψη της υπ. αριθμ. 2314/2018 απόφασης, με την οποία, οι απόφοιτοι του σχολείου μας αντί να συνεχίσουν τη φοίτηση τους στην υποχρεωτική Β’βάθμια εκπαίδευση, όπως και ολων των σχολείου του κέντρου της πόλεως της Χαλκίδας, στο Α’ Γυμνάσιο, παραπέμπονται για έγγραφή στο  Δ’ Γυμνάσιο.

Η επίμαχη απόφαση που στέλνει τα παιδιά μας αντί για το γειτονικό Α’ Γυμνάσιο στο Δ’ Γυμνάσιο, διαφοροποιεί χωρίς αποχρώντα λόγο την μεταχείριση των παιδιών μας και των οικογενειών τους από εκείνα των άλλων δύο δημοτικών σχολείων του κέντρου της πόλεως, στα οποία εφαρμόζεται η ρύθμιση των παρελθόντων ετών. Η διαφορετική αντιμετώπισή των μαθητών και των μαθητριών μας, αντιστρατεύεται κάθε έννοια ισονομίας και ισότητας, και γενικά δεν εξυπηρετείται η ισόρροπη ανάπτυξη των σχολικών μονάδων και η ομαλότητα στην κοινωνική και παιδαγωγική ζωή της πόλης.   

Η κατανομή του μαθητικού δυναμικού δια της επίμαχης απόφασής Σας, δημιουργεί προβλήματα στα παιδιά μας, και είναι αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός της. Δε διασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου μας από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια των παιδιών μας στη διαδρομή από και προς το Σχολείο προς το οποία τα στέλνετε, και γενικά δεν επιτυγχάνεται η βέλτιστη και απρόσκοπτη παροχή εκπαίδευσης στους μαθητές και τις μαθήτριες μας. Τέλος δε λαμβάνεται μέριμνα για την ομαλή μελλοντική τους μετάβαση στο Λύκειο. Πιστεύουμε ότι και αυτή η μεταστροφή κινείται στην κατεύθυνση κατάργησης του σχολείου μας, που μεθοδεύεται αψυχολόγητα και αδικαιολόγητα.

Καταρχήν, τα παιδιά μας, ως παιδιά του κέντρου της Χαλκίδας βρίσκονται πλησιέστερα στο Α’ Γυμνάσιο, το οποίο απέχει από το σχολείο μας περίπου 500 μ. Οι δε δημοτικές οδοί, που βρίσκονται οι κατοικίες των παιδιών μας,  όπως Τομαρά, Κακαρά, Λυκόφρωνος, Τσιριγώτη Παπαδημητρίου κλπ σαφώς απέχουν λιγότερο και από 500 μ. και γειτνιάζουν άμεσα με το Α’ Γυμνάσιο. Άρα λοιπόν αυτό είναι το γειτονικό Γυμνάσιό μας, κοντά στις ενορίες και γειτονιές των παιδιών μας και των δρόμων με τους οποίους είναι εξοικειωμένα. Και ας ληφθεί υπό όψιν ότι αναφερόμαστε σε παιδιά   11 – 12 ετών που ουσιαστικά μόλις αυτονομούνται όσον αφορά στην κυκλοφορία τους άνευ συνοδού, και χρήζουν ειδικής μέριμνας για την ασφάλειά τους.

Η Αβάντων, που είναι η κύρια οδός που οδηγεί στο Α’ Γυμνάσιο,  είναι στο μεγαλύτερο τμήμα της πεζοδρομημένη, και οι πέριξ αυτής δρόμοι που οδηγούν από το δημοτικό σχολείο και το κέντρο της πόλης προς το Α’ Γυμνάσιο είναι δρόμοι με συνθήκες ελαφρούς και ομαλής κυκλοφορίας, και γενικά δεν υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα λόγω και του χαρακτήρα της περιοχής ως εμπορικού κέντρου πεζοδρομημένου στο μεγαλύτερο τμήμα του. Επίσης τα παιδιά μας είναι εξοικειωμένα με τους δρόμους αυτούς και μπορούν εύκολα να προσανατολιστούν.

Αντίθετα, το Δ’ Γυμνάσιο βρίσκεται σε πολύ απομακρυσμένη περιοχή, πάνω από ένα (1) χιλιόμετρο, ενώ η πρόσβαση από κυκλοφοριακής άποψης είναι σαφώς δυσχερής έως άκρως επικίνδυνοι. Η λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου και η οδός 28ης Οκτωβρίου είναι οδοί με συνθήκες πυκνούς κυκλοφορίας οχημάτων, ακόμα και βαρέων τύπου, τα οχήματα αναπτύσσουν ταχύτητες, σε αμφότερους δε τους δρόμους αυτούς έχουν σημειωθεί πλείστα αυτοκινητιστικά ατυχήματα (που δυστυχώς έχουν δώσει και νεκρούς). Σημειώνεται ότι το Γυμνάσιο αυτό (Δ) βρισκεται πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που ενώνει το κέντρο της Χαλκίδας (Δικαστήρια, παραλία)  με τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, που ενώνει την Υψηλή Γέφυρα και τα οχήματα εκτός Ν. Ευβοίας με τους δύο βασικούς οδικούς άξονες Βόρειας και Νότιας Εύβοιας. Εξάλλου αυξημένης κυκλοφορίας είναι όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο Δ’ Γυμνάσιο, πχ. Νεοφύτου, Κριεζώτη, Γαζέπη, Αρεθούσης, 28ης Οκτωβρίου, Ελ. Βενιζέλου, με συχνά μποτιλιαρίσματα κλπ, οι δε δρόμοι αυτοί είναι όλοι κεντρικές αρτηρίες που οδηγούν στη Βόρειο και Νότιο Εύβοια και καλούνται να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες της πόλεως.

Κυρίως όμως η περιοχή αυτή που βρίσκεται το Δ’ Γυμνάσιο είναι ανοίκεια στα παιδιά μας, πρόκειται για άλλη ενορία, άλλη συνοικία, με σαφώς διαφορετικό χαρακτήρα από αυτό του κέντρου, με την οποία περιοχή δεν έχουν εξοικείωση και δεν μπορούν λόγω του νεαρού του χαρακτήρα τους να προσανατολιστούν.

Δεν υπάρχει και κάποιος αποχρών λόγος να διαφοροποιηθεί η αντιμετώπιση των 13 παιδιών της Στ’ τάξης μας (εν τοις πράγμασι) και να αδικηθούν και να ταλαιπωρηθούν τόσο πολύ, με το επιπρόσθετο δεδομένο, ότι θα συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Α’ λύκειο, όπου η εγγραφή θα γίνει με τα στοιχεία εκ του ταξις νετ των γονέων, οι οποίοι τυγχάνουν κάτοικοι του κέντρου της πόλεως της Χαλκίδας. Οπότε θα είναι άσκοπη ταλαιπωρία των παιδιών μας  λόγω της αναπόφευκτης αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, διότι υποχρεωτικά θα αλλάξουν Λύκειο, και γενικά η μετάβαση δεν θα είναι ομαλή.

Κυρίως σας καλούμε και πάλι να αναλογιστείτε : α) τους κυκλοφοριακούς κινδύνους στα οποία θα υποβληθούν τα παιδιά μας τόσης μικρής ηλικίας, 11-12 ετών β) τη μη σύνδεσή τους με την περιοχή όπου βρίσκεται το εν λόγω σχολείο, το οποίο είναι ένα απομακρυσμένο Γυμνάσιο για τα παιδιά του κέντρου γ) την επικινδυνότητα λόγω της άγνωστης γειτονιάς και της μη εξοικείωσης τους με την περιοχή  δ) τις επικίνδυνες οδικές διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσουν τα ηλικίας μόλις 11 έως 12 ετών παιδιά μας για τη μετάβασή τους από την οικία τους στο σχολείο και αντίστροφα.

Θέτουμε υπ΄ οψιν σας ότι πολλά από τα παιδιά του σχολείου μας είναι παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών ή έχουν ήδη αδέλφια που φοιτούν στο Α’ Γυμνάσιο / Λύκειο Χαλκίδας.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

Να προβείτε σε ανάκληση της εν θέματι απόφασή σας επί τω τέλει όπως, όπως συμβαίνεις σε όλα τα χρόνια λειτουργίας  του σχολείου μας, οι μαθητές που ολοκληρώνουν τη φοίτησή του στη Στ’ τάξη να γίνονται δεκτοί προς εγγραφή στο Α’ Γυμνάσιο (όπως και τα υπόλοιπα σχολεία του κέντρου – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΧΡΩΝ ΛΟΓΟΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ και ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ, η δε διαφοροποίησή τους παραβιάζει ΚΑΘΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ Κ’ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ, και ας ληφθεί ιδιαιτέρως υπ΄οψιν ότι είναι επιβεβλημένη και υποχρεωτική η φοίτηση στο γυμνάσιο, και πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα από την πολιτεία για την απρόσκοπτη φοίτησή τους, χωρίς διαφοροποιήσεις έναντι των άλλων παιδιών).

Σας καλούμε και πάλι να μην αξιολογείτε διαφορετικά τα παιδιά μας του 20ου δημοτικού σχολείου και μην τα υποβάλετε σε ταλαιπωρίες αναντίστοιχα με τα άλλα παιδιά των άλλων σχολείων του κέντρου, που απολαμβάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

Με κριτήριο τη βελτίωση των όρων της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα πρέπει οι μαθητές μας να παραπέμπονται στο Α’ Γυμνάσιο όπως συμβαίνει ανέκαθεν, και ενδεχομένως να υπάρξει δυνατότητα επιλογής μεταξύ του Α’ ή του Δ’ Γυμνασίου για τους γονείς και τα παιδιά που κατοικούν στην περιοχή πάνω από την οδό Νεοφύτου και πάνω από την Ελ. Βενιζέλου  (Κοτοπούλη, Γαζέπη, Αρεθούσης κλπ).

Ευχαριστώντας θερμά εκ των προτέρων για την ευαισθησία σας, την προσοχή σας στα παιδιά μας, και για τη μέριμνα για την ασφάλειά τους

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ του 20 ου Δημοτικού Σχολείου

Η Πρόεδρος                                       Η Γεν. Γραμματέας

 

Πηνελόπη Μωραϊτίδου                           Αγνή Γκουτζαμάνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*