Υπόθεση Φλώρου: Έχει χαθεί εντελώς το μέτρο – Λάθος οι ευθύνες που επιρρίπτονται στους Δικαστές

Είναι προφανές ότι η αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου της Energa, προκαλεί το δημόσιο περί δικαίου αίσθημα και έχει αρχίσει μια διαδικασία απόδοσης ευθυνών, η οποία όμως στρέφεται κατά πάντων, τόσο δηλαδή των γιατρών όσο και της Δικαιοσύνης. Προκειμένου να μπουν τα πράγματα στη θέση τους έχουν να κάνουμε τις εξής επισημάνσεις.

Ο Αριστείδης Φλώρος αποφυλακίστηκε με βάση μια ιατρική γνωμάτευση η οποία συντάχθηκε από Δημόσιο Φορέα. Η γνωμάτευση αυτή του δίνει ποσοστό αναπηρίας 70%. Το κατά πόσο η γνωμάτευση αυτή είναι αληθής, ελέγχεται. Ωστόσο, δεν παύει ν’ αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας το οποίο κλήθηκαν να αξιολογήσουν οι δικαστές.

Με βάση την βεβαίωση αυτή, από Δημόσιο Φορέα, η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Αυτά ορίζει ο Νόμος και με βάση το Νόμο τον αποφυλάκισαν, γιατί απλούστατα δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά.

Η ενέργεια του Υπουργού Δικαιοσύνης να ζητήσει το φάκελο της δικογραφίας, αφήνοντας αιχμές κατά δικαστών, αποτελεί το πρώτο μεγάλο σφάλμα.  Θα μπορούσε να είχε γίνει όλο αυτό, χωρίς να δοθεί δημοσιότητα, ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί και, εάν προέκυπταν ευθύνες για τους Δικαστές, να αποδίδονταν εκεί που πρέπει. Φαίνεται όμως πώς οι Δικαστές δεν φέρουν καμία ευθύνη για την γνωμάτευση την οποία παρουσίασε ο κος Φλώρος προκειμένου ν’ αποφυλακιστεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης έδωσε συνέχεια στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι η γνωμάτευση αυτή δόθηκε κατά παραγγελία. Θεωρούμε ότι, όταν ένας Υγειονομικός Οργανισμός (του οποίου προΐσταται) δίνει μια προκλητική βεβαίωση, θα πρέπει να διαταχθεί αμέσως Ένορκη Διοικητική Εξέταση ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Όταν όμως ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός υγείας μιλάει δημόσια για λαμόγια και απατεώνες, θα πρέπει κάπου να βασίζεται. Ο Αριστείδης Φλώρος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσής του σε δεύτερο βαθμό. Δεν είναι όμως δυνατόν να μιλάει κάποιος για «απατεώνες» όταν μια δικαστική υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, το οποίο ισχύει για όλους τους κατηγορουμένους. Ούτε βέβαια μπορεί να μιλά για γνωμάτευση κατά παραγγελία όταν δεν έχει στα χέρια του το πόρισμα μιας διαδικασίας που να βεβαιώνει ότι η γνωμάτευση έγινε με λάθος κριτήρια μόνο και μόνο για να δώσει στον κατηγορούμενο της δυνατότητα ν’ αποφυλακιστεί.

Από την άλλη πλευρά, εντελώς λάθος είναι και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε επικοινωνιακά την υπόθεση η Νέα Δημοκρατία. Δεν μπορεί να φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για δικαστικές αποφάσεις οι οποίες βασίζονται σε γνωματεύσεις δημόσιου φορέα. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα και δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με τα κόμματα ή τις Κυβερνήσεις. Η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να ζητήσει το αυτονόητο, δηλαδή να ελεγχθεί εάν η βεβαίωση αναπηρίας του κατηγορουμένου είναι αληθής και στη συνέχεια να αναμένει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Το δεδομένο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο Αριστείδης Φλώρος αποφυλακίστηκε νόμιμα, με μια ιατρική γνωμάτευση η οποία ελέγχεται όσον αφορά την εγκυρότητά της. Ας γίνουν λοιπόν οι αναγκαίες διαδικασίες ελέγχου της γνωμάτευσης και εάν προκύψουν παρανομίες, να τιμωρηθούν αυστηρά οι υπεύθυνοι και, εάν πρέπει, ο Αριστείδης Φλώρος να γυρίσει ξανά στη φυλακή. Δεν αποτελούν όλα τα γεγονότα αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία μάλιστα γίνεται από …οργισμένους πολιτικούς που το μόνο που επιθυμούν είναι να κερδίσουν ψήφους.

Παρατίθεται η γνωμάτευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*