Συμπληρώθηκαν κομμάτια που έλλειπαν αλλά λείπουν πολλά ακόμη!!! (photo – video)

Με πολύ μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο θέατρο “Ορέστης Μακρής” στη Χαλκίδα, η εορταστική εκδήλωση της ομάδας “Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών Χαλκίδας”. Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το σημαντικό θέμα, το οποίο έχει να κάνει άμεσα με την ανθρώπινη ζωή.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής αιματολογίας και επιστημονικός διευθυντής του συλλόγου “Όραμα Ελπίδας” Στέλιος Γραφάκος.
Στην ομιλία του ο κος Γραφάκος, τόνισε ότι με την διαδικασία μεταμόσχευσης του μυελού των οστών θεραπεύονται μια σειρά από σοβαρές αιμαλογικές ασθένειες (λευχαιμία – μεσογειακή αναιμία κ.λ.π.), οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο μικρά παιδιά και νέους ανθρώπους.
Η διαδικασία προκειμένου να γίνει κάποιος δότης είναι απλή, καθώς απαιτείται μόνο η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου και μια απλή λήψη δείγματος σιέλου με μια μπατονέτα. Στη συνέχεια, αφού ληφθεί ο γενετικός κώδικας του δότη, καταγράφεται στη βάση δεδομένων της παγκόσμιας τράπεζας και είναι διαθέσιμος προκειμένου να ελεγχθεί η συμβατότητα με τους ασθενείς.
Στην περίπτωση που βρεθεί συμβατός ασθενής, ο δότης δίνει απλά αίμα (πλέον δεν απαιτείται η λήψη δείγματος από τα οστά της λεκάνης) από το οποίο αντλούνται τα απαιτούμενα κύτταρα για την μεταμόσχευση.
Η εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του ΔΟΑΠΠΕΧ και συμμετείχε και ο σύλλογος “Καλός Σαμαρείτης” πλαισιώθηκε από θεατρικά και μουσικά δρώμενα, με την συμμετοχή του Ερευνητικού Ωδείου Χαλκίδας, του θεάτρου “Περί Τεχνών”, των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου “Τ’ Αλωνάκι” και της Τάνιας Κικίδη με την μπάντα της.
Πριν, μετά αλλά και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, οι (περισσότεροι από 350) παρευρισκόμενοι, μπορούσαν να γίνουν δότες μυελού των οστών, κάτι που έπραξαν αρκετοί, συμπληρώνοντας τα κομμάτια που λείπουν. Ωστόσο, λείπουν πολλά κομμάτια ακόμη και θα λείπουν πάντα και αυτός είναι ο λόγος που η ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με το θέμα είναι πολύ σημαντική και μπορεί να σώσει ζωές.

Η συνεργάτιδα του evialead.gr Ευαγγελία Ρήγα, συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο προκειμένου να δώσει δείγμα και να γίνει δότης μυελού των οστών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*