evialead.gr

Η Στερεά σε Νέα Τροχιά: Ερώτηση για το δρόμο της Πλατάνας

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κουλούρης Γιώργος ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γίνει στη Λαμία στις 17 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Κουλούρης  ζητά να ενημερωθεί για την πρόσφατη αυτοψία της επιτροπής του άρθρου 3 του Ν. 2971/2001 που έγινε στον οδικό άξονα Πλατάνας – Παραλίας Κύμης για τον καθορισμό των ορίων του αιγιαλού και της παραλίας, με απώτερο σκοπό να μπορούν οι υπηρεσίες να προβούν σε αποκατάσταση ζημιών στον δρόμο. Ο Περιφερειακός σύμβουλος ρωτάει ποια είναι τα αποτελέσματα  της επιτροπής και εάν ο καθορισμός της ζώνης του αιγιαλού και της παραλίας επηρεάζει την υφιστάμενη κατάσταση των επιχειρήσεων και των κατασκευών κατά μήκος του δρόμου. Ακολουθεί η ερώτηση:

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ: Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη

Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Φάνη Σπανό

 

Είναι γνωστό ότι:

  • Το τμήμα του οδικού άξονα Πλατάνα – Παραλία Κύμης είναι αναγνωρισμένος, ως τμήμα του κύριου περιφερειακού οδικού άξονα, Αυλωνάρι – Οξύλιθος – Πλατάνα – Παραλία Κύμης.
  • Μιλάμε για το πιο πολυσύχναστο δρόμο της περιοχής αφού συνδέεται με το λιμάνι της Κύμης, από το οποίο χιλιάδες επισκέπτες επιβιβάζονται για την νήσο Σκύρο, ενώ παράλληλα είναι και βασικός άξονας για την πόλη της Κύμης.
  • το τμήμα αυτό του δρόμου έχει υποστεί σοβαρότατες καταστροφές από την αρχή της θητείας μας και ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος εντός του αστικού ιστού του δρόμου είναι υπαρκτός.

Παρά όλα αυτά, αντιπαρερχόμενος όλα όσα έχουν προηγηθεί και έχουμε θέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στέκομαι στην επίκληση ότι δεν δύνανται να αποκατασταθούν, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ο καθορισμός των ορίων του αιγιαλού και της παραλίας, από την αρμόδια επιτροπή του άρθρου 3 του νόμου 2971/ 2001, η οποία (επιτροπή) συγκροτείται με απόφαση του υπουργού των οικονομικών, κατόπιν αιτήματος της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Η υπηρεσία αυτή φαίνεται να καθυστέρησε την σύσταση επιτροπής του πιο πάνω νόμου επί 2 1/2 περίπου χρόνια (μόλις τον Απρίλιο του 2014 έστειλε αίτημα στην αποκεντρωμένη περιφέρεια, η οποία ενήργησε εντός 15νθημέρου), παρα το γεγονός θεωρείται επείγον.

Η  επιτροπή που έκανε αυτοψία προ 20ημέρου στον εν λόγω δρόμο, προκειμένου να καθορίσει την ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας, ώστε στη συνέχεια, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των ζημιών , οι οποίες σήμερα ενέχουν κινδύνους για τους διερχόμενους.

 

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης

 

  • Αν η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις απαραίτητες ενέργειες της και καθόρισε τελικά την ζώνη αυτή.
  • Αν ισχύουν οι φήμες ότι η επιτροπή στέκεται αρνητικά προβάλλοντας προσκόμματα και νομιμοφανή επιχειρήματα

 

Επισημαίνεται ότι :

Το παραλιακό αυτό τμήμα του δρόμου έχει επισκευαστεί πολλές φορές στο παρελθόν τόσο από την πρώην Νομαρχία όσο και από τον Δήμο, χωρίς να προβληθεί κανένα εμπόδιο ενώ το πρόβλημα υπήρχε, δεδομένου ότι ο δρόμος είναι υπερυψωμένος κατά δύο και πλέον μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και προστατεύεται από τον χειμέριο κυματισμό με τεχνικά έργα, που νομίμως υφίστανται εδώ και πενήντα – εξήντα χρόνια ( παρ.στ΄ άρθρου 9 του άνω νόμου).

Η κτηματική υπηρεσία που προεδρεύει της επιτροπής του άρθρου 1 γνωρίζει το πρόβλημα πολλά χρόνια τώρα, έχει κάνει αυτοψίες, έχει υπενοικιάσει χώρους σε παρακείμενα καταστήματα, έχει εισπράξει ενοίκια για τον λόγο αυτό, ενώ έχει επιβάλει και πρόστιμα για παραβάσεις των ενοικιαστών.

Στη περίπτωση που αγνοηθεί η υπάρχουσα νόμιμα εδώ και πολλές δεκαετίες πραγματική κατάσταση και μειωθεί το πλάτος του δρόμου, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στις υφιστάμενες νομίμως δεκάδες κατασκευές – οικοδομές που ανεγέρθησαν, με το νόμιμα υπάρχον καθεστώς πολλών χρόνων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ο καθορισμός του αιγιαλού δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να επηρεάσει την υπάρχουσα κατάσταση του δρόμου και συνεπώς μια τέτοια απόφαση είναι σχεδόν τυπική διαδικασία ολίγων ημερών.

 

Για την «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ»

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

 

ΛΑΜΙΑ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *