Κινητοποίηση της ΕΛΜΕ έξω από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Μαθητές –Γονείς –Εκπαιδευτικοί κοινός αγώνας!

Όλοι/όλες στη Διεύθυνση Δευτεροβάβμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας την Παρασκευή 28/9/2018

ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ

ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ-ΟΧΙ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΑΜΜΟΥΘ

                                              

Παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις διαμαρτυρίες και υπομνήματα των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ καθώς και τις τεκμηριωμένες και αιτιολογημένες προτάσεις των σχολείων, εξακολουθούν να μην εγκρίνονται από το υπουργείο δεκάδες όλα τα ολιγομελή τμήματα στο νομό Εύβοιας στα ΕΠΑΛ, τα ΓΕΛ και τα Γυμνάσια.

Με μια άδικη απόφαση το Υπουργείο Παιδείας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και η Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Νομού Ευβοίας κλείνουν τα ολιγομελή τμήματα των κατευθύνσεων της Γ΄Λυκείου του ΓΕΛ Μαντουδίου και των Λ.Τ. Αγίας Άννας, καθώς και το ολιγομελές τμήμα του τομέα Υγείας Πρόνοιας του ΕΠΑΛ Ψαχνών, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και μαθητριών από απομακρυσμένες και οικονομικά χειμαζόμενες περιοχές, αναγκάζοντας τα παιδιά στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής τους ή να αλλάξουν σχολείο ή να αλλάξουν επαγγελματική κατεύθυνση.

Η πλήρης εφαρμογή της Υ.Α Φίλη του 2016 για τον ασφυκτικό και αντιπαιδαγωγικό  ελάχιστο αριθμό μαθητών, προκειμένου να συγκροτηθούν τμήματα σε τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ και κατευθύνσεων και Ο.Π. στα ΓΕΛ, έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση από τον χάρτη εκατοντάδων τμημάτων στα ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα  και τώρα επεκτείνεται και στα ΓΕΛ.

 Οι μαθητές εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την ειδικότητα, την Ο.Π. ή την ξένη γλώσσα που επιθυμούν και έχουν ήδη ξεκινήσει ή να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο ή στην χειρότερη εκδοχή για τους εργαζόμενους μαθητές των εσπερινών να εγκαταλείψουν τελείως το σχολείο. Το υπουργείο περιφρονεί τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τους ζητά την πιο κρίσιμη στιγμή να αλλάξουν εκβιαστικά  επιλογές ή σχολείο και ότι αυτό συνεπάγεται στην επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Είναι φανερό πως η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την  μη έγκριση των τμημάτων αν δεν αποτραπεί, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση των μικρότερων ΕΠΑΛ και ΓΕΛ και θα οδηγήσει σε λιγότερα και μεγαλύτερα σχολεία, που θα μπορούν να καλύπτουν τον ελάχιστο αριθμό μαθητών. Η μετακίνηση των μαθητών/τριών σε άλλα σχολεία θα συμπαρασύρει και θα μειώσει τα τμήματα γενικής παιδείας.

Βάλλει επίσης εναντίον των  εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, αφού η μη έγκριση των ολιγομελών στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ σημαίνει νέα πλεονάσματα εκπαιδευτικών, περικοπή θέσεων αναπληρωτών, καθυστερεί και περιπλέκει τις υπηρεσιακές μεταβολές.

Παράλληλα ο Διευθυντής Δευρεοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας  ενεργοποιεί το νόμο για την υπέρβαση κατά 10%, του αριθμού των 27 μαθητών ανά τάξη που είναι ήδη υπερβολικός και αναγκάζει Διευθυντές και Διευθύντριες σχολείων (3ο ΓΕΛ Χαλκίδας, 2ο ΓΕΛ Αλιβερίου) να στοιβάζουν 29 και περισσότερους μαθητές μέσα σε τάξεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν ούε τον προβλεπόμενο από το νόμο εμβαδόν, κόντρα σε κάθε ιδαγωγικό κριτήριο

Η απαρέγκλιτη τήρηση των δημοσιονομικών κοφτών και των αιματηρών πλεονασμάτων από το Υπουργείο Παιδείας, η ψήφιση της συγχώνευσης σχολείων στα μέτρα της γ΄ αξιολόγησης  τον Γενάρη του 2018 βάλλει ευθέως εναντίον της δημόσιας παιδείας ως κοινωνικού αγαθού.

Καμιά αναμονή, τα περιθώρια στενεύουν!

Η  καθολική αντίδραση   εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων είναι η μοναδική διέξοδος, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.  

Δηλώνουμε ότι ως ΕΛΜΕ δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να παραβιαστούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών μας και θα προστατεύσουμε το δικαίωμα τους να έχουν το Δημόσιο Σχολείο των αναγκών και των ονείρων τους.

 

Τώρα χρειάζεται νέα  μαζική αποφασιστική κινητοποίηση για :

 

    • Nα εγκριθούν όλα τα τμήματα σε  ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και να μπορούν όλα τα παιδιά να σπουδάζουν στο σχολείο τους.
    • Να αναπτυχθούν όλα τα τμήματα  γενικής παιδείας, ξενόγλωσσα, με μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες    

 

  • Ανώτερος αριθμός 20 μαθητές στο τμήμα-15 στις κατευθύνσεις.

 

 

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και  τους μαθητές

στη Διεύθυνση Δευτεροβάβμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 28/9/2018 και ώρα 2 μ.μ.

                                                         

 

                                                          Χαλκίδα 24/9/2018

Το  Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *