Ξεκινούν οι εργασίες στην Καναπίτσα

Ξεκινούν  τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου οι εργασίες  για το έργο: «Ενίσχυση λιθορριπής προστασίας του Βόρειου Λιμένα στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Χαλκίδας» στο Αλιευτικό Καταφύγιο της Καναπίτσας. Το εν λόγω αλιευτικό αγκυροβόλιο που έχει κατασκευαστεί πλέον της εικοσιπενταετίας, βρίσκεται βόρειο-ανατολικά της Χαλκίδας και εξυπηρετεί ικανοποιητικό αριθμό ερασιτεχνικών αλιευτικών σκαφών της ευρύτερης περιοχής.

Παρά τις μικροεπισκευές που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία, τα στελέχη του Τμήματος Μελετών και Έργων του Οργανισμού Λιμένων στις καθιερωμένες αυτοψίες τους διέγνωσαν μια σειρά προβλημάτων, οι οποίες χρήζουν συνολικότερης αντιμετώπισης.

Τα τελευταία χρόνια η θωράκιση της λιθορριπής παρουσιάζει αρκετά κενά με αποτέλεσμα η λιμενολεκάνη να επηρεάζεται άμεσα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που παρουσιάζονται στην περιοχή. Πέραν των κυματισμών που εισέρχονται στη λιμενολεκάνη ως αποτέλεσμα της διάθλασης τους, παρατηρείται και υπερπήδηση της λιθορριπής θωράκισης με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές στην ανωδομή του κυματοθραύστη και πιθανές υλικές ζημιές στην εγκατάσταση και σε παρακείμενα σκάφη. Ο παρών κυματοθραύστης μήκους 60 μέτρων και πλάτους 4 με τις ζημιές που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια των χρόνων  δεν είναι αρκετός για να αποκρούσει το ύψος των κυμάτων που μπορεί να φτάσει και το ενάμισι μέτρο.    

Το έργο λοιπόν προβλέπει:

 

  • Επέκταση του πρίσματος θωράκισης κατά δώδεκα μέτρα από τη ρίζα του κυματοθραύστη σε όλο το ανάπτυγμα του, ενώ η ενίσχυση της λιθορριπής θα επεκταθεί και νοτιότερα σχηματίζοντας δεύτερο κυματοθραύστη.
  • Αναδιανομή της ήδη υπάρχουσας λιθορριπής και ενίσχυση της με νέα από φυσικούς λίθους σωστού μεγέθους.

 

 

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 24.600€ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α) και το έργο ανέλαβε μετά από διαγωνισμό η τεχνική εταιρεία Λουκίδης Αλέξανδρος με έκπτωση 43% και οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν τρεις εβδομάδες περίπου.   

Το Τμήμα Μελετών & Έργων ενημέρωσε τις οικείες αρχές για τις απαιτήσεις του έργου και επέστησε-ως όφειλε-την προσοχή σε θέματα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και ασφάλειας.    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*