Ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ για το δυστύχημα στον Ασπρόπυργο

Οι ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, όπως και οι Δημοτικές Αρχές, πρέπει να πάψουν επιτέλους να παραμένουν απλοί θεατές, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν τους Νόμους για την Ασφάλεια και την Υγιεινή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ανεπίτρεπτο, απαράδεκτο και τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές εν ώρα υπηρεσίας γιατί κάποιοι εκτελούν πλημμελώς ή καθόλου τα καθήκοντα τους και αδιαφορούν πλήρως για τις ζωές των συνανθρώπων τους.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει καταγγείλει επανειλημμένα πώς δεν εφαρμόζονται οι Νόμοι όσον αφορά στην Υγιεινή και την Ασφάλεια, δεν χορηγούνται τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) στους εργαζόμενους, δεν γίνονται έλεγχοι και συντήρηση στα οχήματα, επιβάλλεται υπερεργασία και πολλές φορές ανατίθενται σε υπαλλήλους καθήκοντα χωρίς αυτά να συνοδεύονται από την απαραίτητη εκπαίδευση. Συμβασιούχοι δε, υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού καλύπτουν ανάγκες μόνιμων υπαλλήλων και εκτίθεται σε σοβαρούς κινδύνους, απόρροια των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα εργατικά ατυχήματα, που πολλές φορές, δυστυχώς, καταλήγουν σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών. Όπως προ ημερών, το δυστύχημα που συνέβη στον Ασπρόπυργο με συνέπεια ένας ακόμη εργαζόμενος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να σκοτωθεί και ένας άλλος να τραυματισθεί. Ποιος πληρώνει για το αίμα που χύνεται στον καθημερινό αγώνα για το μεροκάματο και την επιβίωση; Η απάντηση είναι κανείς. Πρέπει εδώ και τώρα να αναζητηθούν και να καταλογιστούν ευθύνες σε όλα τα επίπεδα, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, καθώς η «μαύρη» λίστα των εργαζομένων που σκοτώνονται εν ώρα υπηρεσίας αυξάνεται άκρως ανησυχητικά και θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο οι υπεύθυνοι «σφυρίζουν» αδιάφορα και μένουν στο απυρόβλητο.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εκφράζει την βαθιά θλίψη και οδύνη της για τον συνάδελφο που έχασε τη ζωή του στον Ασπρόπυργο. Εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Εύχεται επίσης ταχεία ανάρρωση στον τραυματία συνάδελφο.

Καλεί τέλος την συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και να εφαρμόσει αυστηρότατες ποινικές και πειθαρχικές ποινές σε όσους αποδεδειγμένα δεν την εφαρμόζουν. Να αναλογιστεί επίσης το βάρος που σηκώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το έγκλημα που πάει να διαπράξει με το πετσόκομμα που ετοιμάζει στα Β.Α.Ε.  

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Καταγγελίες από τους εργαζόμενους

Σοβαρές καταγγελίες για μη τήρηση της νομιμότητας, παραλήψεις στα μέτρα ασφαλείας και ευνοϊκή μεταχείριση εργαζομένων στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, κοινοποιήθηκαν στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. από το Σωματείο Εργαζομένων. Η Ομοσπονδία καλεί την Δημοτική Αρχή του κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη και ειδικά τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Κωνσταντίνο Χαρίση, να απαντήσουν στα όσα καταγγέλλονται, να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα και να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας, καθ’ ότι παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων με κίνδυνο τις ζωές τους δεν μπορούν να γίνονται.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Δάφνης-Υμηττού Αττικής, στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου έχει προσληφθεί συγγενικό πρόσωπο του Αντιδημάρχου μέσω Κοινωφελούς Εργασίας (Ο.Α.Ε.Δ.) και η εν λόγω υπάλληλος αποφεύγει επιδεικτικά να παρουσιαστεί στην υπηρεσία όπως έχει υποχρέωση. Το πιο προκλητικό, αλλά και παράνομο, είναι πώς με τις ευλογίες του κ. Χαρίση η συστηματική απουσία του συγγενικού του προσώπου αποκρύπτεται καθημερινά, καλύπτοντας την γνωστή στους πάντες στο Δήμο αργομισθία. Με ποιου εντολή κύριε Δήμαρχε;

Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Δάφνης-Υμηττού Αττικής καταγγέλλει επιπλέον, παραποίηση εγγράφου που αφορά στην ακαταλληλότητα οχήματος, κινήσεις οχημάτων χωρίς τα προβλεπόμενα έγγραφα και με οδηγούς που δεν έχουν την απαραίτητη άδεια, μη χορήγηση από το Δεκέμβριο του 2016 έως σήμερα των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), μη εμβολιασμό εργαζομένων όπως προβλέπεται από το Νόμο και μία σειρά άλλων ενεργειών που αντίκεινται στην νομιμότητα και στην ίση μεταχείριση των εργαζομένων.

Η Δημοτική Αρχή Δάφνης-Υμηττού θα πρέπει να αντιληφθεί πώς οι υπηρεσίες του Δήμου δεν είναι τσιφλίκι κανενός και οι εργαζόμενοι, ειδικά στην περίοδο της κρίσης, δίνουν τα πάντα προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Ειδική μεταχείριση σε «ημέτερους» και συγγενικά πρόσωπα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Ιδίως, όταν συνοδεύεται από παρανομίες. Θα πρέπει λοιπόν η Δημοτική Αρχή να αναλογιστεί τις ευθύνες πριν πάρουν διαφορετική τροπή τα πράγματα…

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *