evialead.gr

Ενημέρωση από τη παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/11/2018 παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την ΕΛΜΕ Εύβοιας, την Ένωση Συλλόγων Γονέων Χαλκίδας, γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, αναφορικά με τα κενά και τις ελλείψεις, που υπάρχουν ακόμη, στα σχολεία του νομού, αρχές πια Δεκέμβρη. Σημαντική ήταν η παρουσία μαθητών από το ΕΠΑΛ Ψαχνών και το Μουσικό Σχολείο.

Ο Διευθυντής Δ.Ε. παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι τραγική και χειρότερη από κάθε άλλη χρονιά, αλλά μετέθεσε τις ευθύνες στο υπουργείο και την περιφέρεια.

Η αλήθεια είναι ότι οι ευθύνες επιμερίζονται εξίσου σε όλους και ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για να μεταφέρει τα βάρη της οικονομικής κρίσης σε αυτούς που δε φταίνε και που δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα, δηλαδή στους γονείς, στους μαθητές/τριες και στους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, όπως έχει καταγγείλει εδώ και αρκετό καιρό η ΕΛΜΕ, ο ΔΔΕ αρνιόταν πεισματικά να ενημερώσει το ΔΣ της ΕΛΜΕ για τα κενά και τις ελλείψεις του νομού με αποτέλεσμα να φτάσουμε μετά από 3 μήνες να μάθουμε ότι υπάρχουν πάνω από 1500 κενά σε ώρες σε όλο το νομό. Ο ΔΔΕ επίσης δεν έστειλε έγκαιρα τα αιτήματα των σχολείων και τις γνωματεύσεις των παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στην Περιφέρεια, με δική του εισήγηση όπως προβλέπεται, ενώ με προφορικές εντολές διαβεβαίωνε αρκετά σχολεία ότι η έγκριση από τον Περιφερειακό θα δοθεί, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να βρεθούν στη συνέχεια στο αέρα μη συμπληρώνοντας ωράριο στις σχολικές τους μονάδες. Αρνήθηκε επίσης να σπάσει τα υπερμεγέθη τμήματα των σχολείων άλλοτε ενεργοποιώντας νόμο του Αρβανιτόπουλου για το 10%, (2ο ΓΕΛ Αλιβερίου)  άλλοτε αρνούμενος, παράτυπα, έγκριση  για περισσότερα τμήματα, (3ο ΓΕΛ Χαλκίδας, ΕΠΑΛ Ψαχνών).

Από την πλευρά του ο  Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης παραδέχτηκε δημόσια ότι δεν έστειλε τα κενά των καθηγητών Γερμανικών στο υπουργείο, προφανώς για να διευκολύνει την κυβερνητική πολιτική των περικοπών. Τέλος το ίδιο το υπουργείο, ενώ, μετά από όλες αυτές τις αλχημείες, είχαν ζητηθεί 62 κενά στο νομό,  αυτό έστειλε αρχικά μόνο 50 αναπληρωτές και αυτούς με 3 μήνες καθυστέρηση, ενώ κάτω από το βάρος της πίεσης σωματείου, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, αργά το βράδυ της Παρασκευής ανακοινώθηκαν και άλλες 15 περίπου προσλήψεις μειωμένου ωραρίου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, με βάση αυτά τα αριθμητικά δεδομένα, ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ικανοποιηθεί το αίτημα 40 σχολείων του νομού για σπάσιμο των τμημάτων με δημιουργία ενός επιπλέον τμήματος σε κάποιες τάξεις που είτε είναι υπεράριθμες, είτε υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών με ειδικές ανάγκες, αφού οι νέο-τοποθετημένοι αναπληρωτές θα πάνε κατά προτεραιότητα σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα άλλων σχολείων, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να μη γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις φέτος.

Ο ΔΔΕ πρότεινε οι σχολικές μονάδες να ξανακαταθέσουν αιτήσεις προς τα νέα όργανα υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου ΠΕΚΕΣ και ΚΕΣΥ και να περιμένουν εκ νέου, άλλους 3 μήνες ενδεχομένως, για σπάσιμο των τμημάτων, γεγονός που εκ των πραγμάτων φαντάζει πια αδύνατο. Οι όποιες ευεργετικές διατάξεις του νόμου θυσιάζονται για άλλη μια φορά στο βωβό της υποχρηματοδότησης.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και έρχονται καλύτερες μέρες. Η αλήθεια βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα, ότι δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) διέκοψε τα προγράμματα ΕΣΠΑ, με τα οποία χρηματοδοτούνται οι προσλήψεις αναπληρωτών μέχρι τώρα, άρα η κατάσταση θα χειροτερέψει κι άλλο.

Είναι σαφές ότι Ε.Ε., κυβέρνηση, περιφέρεια και ΔΔΕ συνεργάζονται ουσιαστικά στη συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας στην Ελλάδα. Μας λένε πρακτικά ότι αν θέλουμε να μάθουν γράμματα τα παιδιά μας, θα πρέπει να πληρώσουμε από τη τσέπη μας φροντιστήρια και ιδιαίτερα, γιατί το κράτος σταδιακά, αλλά σταθερά, αποσύρεται από τη συνταγματική του υποχρέωση για παροχή καθολικής δωρεάν παιδείας. Σαν επιστέγασμα αυτής της πολιτικής έρχεται και η αλλαγή στο εξεταστικό των πανελλαδικών, που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για φροντιστήρια, μέσα από την αύξηση του όγκου, αλλά και της δυσκολίας της ύλης. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Χρήματα βρέθηκαν για την μαθητεία και τη Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ, όπου σε πλείστες περιπτώσεις έχουν προσληφθεί οι δεύτεροι αναπληρωτές για την παράλληλη στήριξη στην Α’ Λυκείου τη στιγμή που δεν έχουν προσληφθεί οι κανονικοί αναπληρωτές. Κάθε φορά και σταθερά, η ΕΕ ανάλογα με τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να επιβάλλει χρηματοδοτεί προγράμματα ΕΣΠΑ κατά το δοκούν, που όταν εξανεμιστούν απομένει ο «κρανίου τόπος».   

Χαρακτηριστικό της κοροϊδίας και του εμπαιγμού του υπουργείου απέναντι στους αναπληρωτές είναι ότι τους προσλαμβάνει αρχές Δεκέμβρη, στερώντας τους 3 μήνες προϋπηρεσία, μισθούς αλλά  και το δικαίωμα στο ταμείο ανεργίας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Απαιτούμε όλες οι πράξεις ανάληψης να έχουν ημερομηνία 30 Νοεμβρίου, ώστε οι βαλλόμενοι αναπληρωτές συνάδελφοί μας να μπουν ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στο Ταμείο Ανεργίας το καλοκαίρι.

Η ΕΛΜΕ Εύβοιας θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να πιέζει για την ικανοποίηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να μαζικοποιηθεί ο αγώνας. Να συμμετέχουν  πιο πολλοί και πιο αποφασισμένοι γονείς, μαθητές και καθηγητές στις κινητοποιήσεις.

Γιατί μόνο με συλλογικούς αγώνες και διεκδικήσεις θα υπερασπιστούμε το Δημόσιο Σχολείο που βάλλεται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.  

                                                                                                                    Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *