Ομιλία Πρατσόλη στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2019

Καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε, τον πρώτο προϋπολογισμό μετά το τέλος των μνημονίων που δεν ενσωματώνει μέτρα περιοριστικής πολιτικής, αλλά αντίθετα εισάγει παροχές και ελαφρύνσεις 910 εκ. € σε φορολογούμενους και νοικοκυριά.

Η Ελλάδα μετά από μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση 10 ολόκληρων χρόνων και 8 χρόνια μνημονίων, επιστρέφει πίσω στην ανάπτυξη και την δημοσιονομική επέκταση και ισορροπία.

Τα στοχευμένα λοιπόν μέτρα για την αποκατάσταση των πληγών που δημιούργησαν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι το πρώτο βήμα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής, με τρόπο ασφαλή και δίκαιο,  μέσα από το δημοσιονομικό χώρο που εξασφαλίστηκε.

Δυστυχώς η ΝΔ αδυνατεί ακόμα να αναγνωρίσει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Αρνείται την πραγματικότητα και μιλάει για «κύκνειο άσμα» της Κυβέρνησης, ομολογώντας το σύνδρομο στέρησης της εξουσίας που τους διακατέχει. Είναι προφανής η αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς απέμεινε γυμνή από ουσιαστικό σχέδιο και πειστικό αφήγημα, τώρα που η καταστροφολογία και η προσπάθεια υποβάθμισης των επιτευγμάτων της Κυβέρνησης, πέφτουν συνεχώς στο κενό.

Ήδη η χώρα διανύει το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο με ανάπτυξη. Σταδιακά αλλά σταθερά εμπεδώνεται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, σε μια οικονομία που χαρακτηριζόταν από ακραίες αβεβαιότητες. Αυτές οι επιδόσεις, δεν έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, αλλά σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας για τη χώρα.

Πότε επιτέλους θα συνειδητοποιήσει η ΝΔ ότι δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο; Ότι δεν θα εφαρμοστεί ο περίφημος ¨κόφτης¨ για τον οποίο τόσο πολύ κόπτονταν και ότι τελικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφερε να καταργήσει το μέτρο της περικοπής των συντάξεων και όχι να το αναστείλει;

Για το έτος 2019, προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5%, έναντι του 2,1% που προβλέπεται για το 2018, και πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 3,5%). Η πραγματική ανάπτυξη θα προκύψει από την περαιτέρω ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% και την εύρωστη επενδυτική δραστηριότητα.

Οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 11,9%, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν με ρυθμό της τάξης του 7,9%. Ειδικότερα, προϋπολογίζεται η διάθεση πόρων ύψους 7,3 δις €.

Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει περαιτέρω το 2019 στο 16,7% έναντι του 18,3% για το 2018, σημειώνοντας τόνωση της απασχόλησης κατά 1,4% και να υπενθυμίσουμε ότι παραλάβαμε την ανεργία στο 27,5%.

Και βέβαια όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019, διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο την αντιπολίτευση και τους “καλοθελητές” που μιλούσαν για αποτυχία του προγράμματος.

Φυσικά δεν είναι δυνατόν να παραλείψουμε και την διανομή κοινωνικού μερίσματος για τρίτη χρονιά που αφορά 3,5 εκ. δικαιούχους και προκύπτει από την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έναν χώρο που γνωρίζω και υπηρετώ για πολλά χρόνια, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

 • Με τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη και την απλή αναλογική υλοποιείται η εμβάθυνση της δημοκρατίας και το άνοιγμα της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία. Ενισχύεται η λαϊκή βούληση, αφήνοντας πίσω το καθεστώς της μονοπαραταξιακής εκπροσώπησης.  Δημιουργείται το έδαφος για την ανάπτυξη προγραμματικών συγκλίσεων και συναινέσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα κοινά προβλήματα.
 • Μέσα από τα δημοτικά και περιφερειακά δημοψηφίσματα, αποκαθιστούμε την πλήρη αντιπροσωπευτικότητα και την απόλυτη αντιστοίχιση της διοίκησης των ΟΤΑ με τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Στον κρίσιμο τομέα της χρηματοδότησης, Τα πρώτα χρόνια της κρίσης η κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ μειώθηκε κατά 60%. Εμείς, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς:

 • Σταματήσαμε τη μείωση και το 2015 και το 2016 και αυξήσαμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια την κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ (ΚΑΠ) τόσο το 2017-2018 όσο και το 2019. Και εδώ θα πρέπει να τονιστεί για τα fake news που διακινούνται για μια ακόμη φορά για δήθεν μειωμένους ΚΑΠ κατά 673 εκ. €. Αυτό οφείλεται στο ότι η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων δεν θα γίνεται πλέον από τους Δήμους αλλά από τον ΟΠΕΚΑ.

Στην πραγματικότητα λοιπόν υπάρχει μια αύξηση 37 εκ., μικρή μεν, αλλά όχι μείωση όπως γινόταν στα χρόνια 2010-2014.

 • Πέρα από τους ΚΑΠ, αξιοποιήθηκε το ξεχασμένο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΔΕ. Από τα προγράμματα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της λειψυδρίας δόθηκαν στους ΟΤΑ περισσότερα από 124 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2018. Θυμίζω ότι αντίστοιχο ποσό για την περίοδο 2012-2014 ήταν λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ.
 • Ακόμη, από το πολύ σημαντικό πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μετά από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, οι ΟΤΑ ενισχύθηκαν  την ίδια περίοδο (2015-2018) με άλλα 134 εκατ. ευρώ, ενώ για τα χρόνια 2010-2014 ήταν μηδενικό.
 • Επιπλέον, 41 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών δήμων. Για τα χρόνια 2010-2014 ήταν μηδενική.
 • 95 εκατ. ευρώ διατίθενται τώρα για πρώτη φορά για την αναβάθμιση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και την εναρμόνιση τους με τις προδιαγραφές που ορίζει το νέο προεδρικό διάταγμα.
 • Και το πιο σημαντικό, προχωρήσαμε στη δημιουργία νέων καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψή τους, όπως το Πρόγραμμα ΦιλόΔημος, που ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ αλλά θα ξεπεράσει τα 2,3 δισ. ευρώ, μέχρι το 2023. Η ανταπόκριση στο πρόγραμμα ήταν τεράστια. Από 15 Ιουνίου έως και σήμερα εντάσσονται κάθε μέρα δύο έργα ύψους έως και 5 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τον Φιλόδημο Ι εντάχθηκαν έργα 512 εκ. € περίπου και για το Φιλόδημος ΙΙ 174 εκ. περίπου.
 • Με τον ΦιλόΔημο μπορούν για πρώτη φορά οι Δήμοι να καλύψουν βασικές ανάγκες σε υποδομές στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, αλλά και σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, επανάχρηση δημοτικών κτιρίων,  κατασκευή-ανέγερση νέων δημοτικών κτιρίων και σχολικών κτιρίων, ανέγερση παιδικών σταθμών αλλά και αθλητικών εγκαταστάσεων. Θα πρέπει άλλωστε να επισημάνουμε πως σε ορισμένους Δήμους, οι επιχορηγήσεις μέσω Φιλόδημου, αγγίζουν το 50% έως 60% των ετήσιων ΚΑΠ.

            Επίσης:

 • Προχωρήσαμε στη μεγάλη προκήρυξη 3Κ για 8.166 νέες προσλήψεις μόνιμου και σταθερού προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων (καθαριότητα – ΔΕΥΑ) με βάση τις ανάγκες που οι ίδιοι προσδιόρισαν για πρώτη φορά μετά το 2008.
 • Άλλες 758 προσλήψεις έχουν σταλεί για επεξεργασία στο ΑΣΕΠ – για ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες ως «ουρά» του διαγωνισμού 3Κ μετά από συγκεκριμένα αιτήματα που καταθέτουν οι ίδιοι οι Δήμοι.
 • Στο ενδιάμεσο και για να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των δήμων, δίνουμε παράταση στις συμβάσεις των ήδη εργαζόμενων, μέχρι να βγουν οι οριστικοί πίνακες των επιτυχόντων.
 • Ψηφίστηκε ρύθμιση για την προκήρυξη 3200 θέσεων μόνιμου προσωπικού στο Βοήθεια στο Σπίτι μέσω ΑΣΕΠ.  Ήδη προβλέπεται το κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2019 για να σταματήσει η πολιτική ομηρία που υποχρέωναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους εργαζόμενους.
 • Δημιουργούμε 165 νέες θέσεις στα ΚΕΠ, με ταυτόχρονη ηλεκτρονική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες.

Ειδικότερα για τη Εύβοια, αξίζει να αναφερθεί ότι η παράκαμψη Χαλκίδας, ένα έργο που ήταν ώριμο για δημοπράτηση από το 1984 και κάθε φορά το θυμόντουσαν προεκλογικά και το ξεχνούσαν μετεκλογικά, επιτέλους μπήκε στις ράγες, εξασφαλίστηκε πλήρως η χρηματοδότησή του, ξεκίνησαν οι απαλλοτριώσεις και εντός του πρώτου διμήνου του 2019, δημοπρατείται.

Επίσης, το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, ένα άλλο σημαντικό έργο που εγκαινιάστηκε το 2008 και μέχρι το 2014 καρκινοβατούσε με ελλιπείς χρηματοδοτήσεις, από το 2015 εξασφαλίσαμε συνεχή χρηματοδότηση και με την ολοκλήρωση των συνοδών έργων που εκτελεί ο Δήμος, παραδίδεται εντός του 2019.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση αυτή προχωρά μεθοδευμένα και στοχευμένα από την πρώτη κιόλας ημέρα της εκλογής της.

Καταφέραμε να βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια και την κρίση, εξασφαλίζοντας μια αναπτυξιακή πορεία για την χώρα και τους συμπολίτες μας. Αφήνουμε πίσω την διαφθορά, την αδιαφάνεια και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Αφήνουμε πίσω όλα όσα έφεραν την Ελλάδα μας στο χείλος του γκρεμού.

Ευχαριστώ.

Random Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*