Το Παιχνίδι της Μίμησης

|Tην Παρασκευή,  8  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 και ώρα 20.45, στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολ. συλλόγου «Κ. Κανάρης» (απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας Παραβουνιώτισσας) η Κινηματογραφική Λέσχη Ερέτριας  θα προβάλει την σημαντική βιογραφική ταινία του 2014(χολλυγουντιανό ντεμπούτο) του νορβηγού σκηνοθέτη  Μόρτεν Τίλντουμ (Morten Tyldum)     

«Το Παιχνίδι της Μίμησης»

«The Imitation Game»

Η είσοδος είναι ελεύθερη!                                        

Η ταινία είναι βασισμένη στη ζωή του Βρετανού μαθηματικού  και πρωτοπόρου επιστήμονα υπολογιστών Άλαν Τούρινγκ που κατάφερε να σπάσει τον Κώδικα Enigma της Ναζιστικής Γερμανίας, κατά τον  Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο οποίος αργότερα διώχθηκε ποινικά για την ομοφυλοφιλία του. Τοσενάριο της ταινίας βασίσθηκε χαλαρά στη βιογραφία «Alan Turing: The Enigma» του Άντριου Χότζες. Τα γυρίσματα έγιναν στην Αγγλία, στο Σέρμπορν-το σχολείο που φοίτησε ο Τούρινγκ και στο κτήριο Μπλέτσλεϊ Παρκ,βόρεια του Λονδίνου (στην  υπηρεσία αποκρυπτογράφησης όπου ο Τούρινγκ και οι συνάδερφοί του εργάστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου), στις πόλεις Νίτλμπεντ καιΤσέσαμ. Σκηνές γυρίστηκαν επίσης στο Αεροδρόμιο Μπίσεστερ και στο Δικηγορικό Σύλλογο του Λονδίνου κ.α.  

Η ταινία εισέπραξε μεγάλη καλλιτεχνική αναγνώριση και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε από το σύνολο των κριτικών η ερμηνεία του πρωταγωνιστη Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ως  Άλαν Τούρινγκ. Η ταινία :

·         έλαβε οχτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Κάμπερμπατς, και κερδισε ένα στην κατηγορία Διασκευασμένου Σεναρίου..

·         είχε εννέα υποψηφιότητες για BAFTA,

·         είχε πέντε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα  

·         είχε τρεις υποψηφιότητες για τα Βραβεία Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών του 2014.  

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Το 1951, οι ντετέκτιβ Νοκ και Στολ ερευνούν τον μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ μετά από διάρρηξη που έγινε στο σπίτι του. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Τούρινγκ μιλάει για τη δουλειά του στην  υπηρεσία αποκρυπτογράφησης της Βρετανίας στο κτήριο Μπλέτσλεϊ Παρκ, βόρεια του Λονδίνου, από το 1939 ως το τέλος του πολέμου. Περιγράφει πώς, υπό τη διεύθυνση του Διοικητή Άλαστερ Ντένιστον, με τους κρυπτογράφους Χιου Αλεξάντερ, Τζον Κάιρνκρος, Πίτερ Χίλτον, Κιθ Φέρμαν και Τσαρλς Ρίτσαρντς προσπαθούν να σπάσουν τον  κώδικα επικοινωνιών Enigma της Ναζιστικής Γερμανίας, τις εντάσεις που προκύπτουν όταν  ο  Ντένιστον αρνείται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή μιας  μηχανής που σχεδιάζει ο Τούρινγκ με σκοπό να σπάσει τον  κώδικα, το γράμμα του  Τούρινγκ στον Ουίνστον Τσώρτσιλ ο οποίος εγκρίνει τη χρηματοδότηση της μηχανής και ορίζει τον Τούρινγκ υπεύθυνο της ομάδας αποκρυπτογράφησης. Ο Τούρινγκ, υπερόπτης,  εσωστρεφής κι εμμονικός, απολύει τους Φέρμαν και Ρίτσαρντς και δημοσιεύει ένα δύσκολο σταυρόλεξο στις εφημερίδες για  να βρει αντικαταστάτες. Η Τζόαν Κλαρκ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Κέιμπριτζ, λύνει το σταυρόλεξο του Τούρινγκ αλλά, επειδή οι γονείς της δεν της επιτρέπουν να εργαστεί ανάμεσα σε άνδρες κρυπτογράφους, ο Τούρινγκ κανονίζει να εργάζεται με γυναίκες υπαλλήλους, οι οποίες παρακολουθούν τα μηνύματα του εχθρού. Αργότερα, αναγκάζεται να εξομολογηθεί την ομοφυλοφιλία του στην Τζόαν Κλαρκ αφού την έχει αρραβωνιαστεί.

Τη δεκαετία του ’50, ο Τούρινγκ καταδικάζεται για την ομοφυλοφιλία του και αντί ποινής φυλάκισης υποβάλλεται σε χημικό ευνουχισμό, ώστε να μπορεί να συνεχίσει το έργο του. Η ταινία τελειώνει με την αναφορά ότι ο Τούρινγκ αυτοκτόνησε το 1954 σε ηλικία 41 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στο ομότιτλο τεστ του Τούρινγκ, το οποίο ανέλυσε το 1950 στην εργασία του σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη με τίτλο «Υπολογίζοντας τις Μηχανές και τη Νοημοσύνη».   Η εργασία του ξεκινούσε ως εξής: «Προτείνω να σκεφτούμε την ερώτηση ‘Μπορούν οι μηχανές να σκεφτούν;’ Η απάντηση θα πρέπει να ξεκινάει με τον ορισμό των λέξεων ‘μηχανή’ και ‘σκέψη'». Ενώ στη συνέχεια προτείνει ένα παιχνίδι, ώστε να αποφύγει αυτούς τους δύσκολους ορισμούς, το οποίο ονομάζει «το παιχνίδι της μίμησης».

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Η ταινία δέχτηκε, εκτός από επαίνους ως καλλιτεχνικό δημιούργημα, και αυστηρή κριτική για ιστορικές ανακρίβειες. Το περιοδικό Science Newsέγραψε «όπως και άλλες τόσες χολιγουντιανές βιογραφίες, παίρνει κάποιες μεγάλες καλλιτεχνικές άδειες, οι οποίες είναι απογοητευτικές επειδή η πραγματική ιστορία του Τούρινγκ είναι τόσο συναρπαστική». Τον Ιανουάριο του 2015 σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Huffington Post, ως απάντηση για τα παράπονα σχετικά με το επίπεδο ιστορικής ακρίβειας της ταινίας, ο σεναριογράφος Γκράχαμ Μουρ είπε: «Όταν χρησιμοποιείς τη γλώσσα του ‘ελέγχω τα γεγονότα’ για να μιλήσεις για μια ταινία, νομίζω ότι παρεξηγείς το πως λειτουργεί η τέχνη. Δεν ελέγχεις τα γεγονότα στον πίνακα ‘Water Lilies’ του Μονέ. Δεν μοιάζουν έτσι τα νούφαρα αλλά έτσι είναι η αίσθηση του να βιώνεις πως τα νούφαρα αισθάνονται. Αυτός είναι ο στόχος του πίνακα».

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΑΛΑΝ ΤΟΥΡΙΝΓΚ

Από το 2011 ένα κίνημα (με συλλογές υπογραφών και δηλώσεις προσωπικοτήτων -μεταξύ των οποίων και του Στήβεν Χώκινγκ) ξεκίνησε για την αποκατάσταση του ονόματος του Άλαν Τούρινγκ  με αποτέλεσμα, το 2013, να του δοθεί από την Βασίλισσα της Αγγλίας, μετά θάνατον,  Βασιλική Χάρη. Η εταιρεία παραγωγής της ταινίας «Το Παιχνίδι της Μίμησης» ξεκίνησε μια καμπάνια το 2015στην οποίαπολλοί επώνυμοι,  επηρεασμένοι από τη ζωή και τα επιτεύγματα του Τούρινγκ,  έκαναν δηλώσεις για την προώθηση της ταινίας καθώς και της κληρονομιάς του Τούρινγκ.  Ο Τσαντ Γκρίφιν, πρόεδρος της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Campaign) πρόσφερε την υποστήριξή του λέγοντας: «Πάνω από 49.000 ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες διώχθηκαν ποινικά στην Αγγλία κάτω από τον ίδιο νόμο. Στον Τούρινγκ χορηγήθηκε χάρη από την Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το 2013. Στους υπόλοιπους όμως όχι. Τιμήστε την ταινία. Τιμήστε αυτόν τον άνδρα. Και τιμήστε την κίνηση να δικαιωθούν οι υπόλοιποι 49.000». Το 2017 έγινε ο νομος που αποκατέστησε όλους αυτούς στην Μ. Βρεταννια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Παραγωγή: ΗΠΑ

Σενάριο: Γκράχαμ Μουρ

Γλώσσα: αγγλικά

Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά

Ηθοποιοί: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι, Μάθιου Γκουντ, Μαρκ Στρονγκ

Έγχρωμη ταινία , 114΄ λεπτά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *