Μαθήματα «δημοκρατίας» στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου – Έτσι «ψηφίζονται» οι αποφάσεις


Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στην Κύμη 3,5 μήνες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας δημοτικής αρχής. Η διοίκηση του Δήμου αποφάσισε ν’ αλλάξει το καταστατικό λειτουργίας του Ινστιτούτου Παπανικολάου ώστε να πετάξει εκτός διοίκησης τους συγγενείς του μεγάλου ερευνητή Γ. Παπανικολάου.
Στόχος τους βέβαια ήταν η κα Κόκορη, συγγενής του μεγάλου ευεργέτη, η οποία, όπως ομολόγησε η Δημοτική Αρχή, δεν έκανε αυτό που της έλεγαν, οπότε, με …δημοκρατικές διαδικασίες, αποφάσισαν να την ξηλώσουν.
Σύμφωνα με το καταστατικό που ίσχυε έως τώρα, ένας συγγενής του Γεωργίου Παπανικολάου, συμμετείχε υποχρεωτικά στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου. Σύμφωνα με το νέο καταστατικό που εισήχθη προς έγκριση την Παρασκευή, 8/2, η διάταξη αυτή αφαιρείται και οι συγγενείς του Παπανικολάου δεν έχουν υποχρεωτική συμμετοχή στην διοίκηση.
Το σημαντικό βέβαια είναι ότι, η απόφαση αυτή δεν πέρασε στην ουσία, καθώς δεν ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ωστόσο, η διοίκηση του Δήμου έφτιαξε έτσι την ψηφοφορία προκειμένου να ισχυριστεί ότι τελικά ψηφίστηκε η έγκριση του καταστατικού.
Το είχαν προσχεδιάσει
Βασική αιτία της διάθεσης αλλαγής καταστατικού ήταν το γεγονός ότι, η κα Κόκορη η οποία συμμετείχε στο Συμβούλιο, δεν ήταν αρεστή στη Δημοτική Αρχή. Αυτή την κυνική ομολογία έκανε η ίδια η Δημοτική Αρχή, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε προκειμένου να “ενημερώσει” τους πολίτες.
Η κα Κόκορη είχε υποβάλλει κάποιες προτάσεις για το Ινστιτούτο στο Διοικητικό Συμβούλιο, πίεσε να συζητηθούν, αγνοήθηκε προκλητικά επί μήνες από την Δημοτική Αρχή και υποχρεώθηκε να κάνει αναφορές σε ανώτερα διοικητικά όργανα. Αυτή ήταν η αιτία (καθ’ ομολογία της Δημοτικής Αρχής), που αποφάσισε (δημοκρατικό είναι όποιον διαφωνεί μαζί μας να τον ξηλώνουμε), να αλλάξει το καταστατικό ώστε η κα Κόκορη να μην συμμετέχει στο συμβούλιο.
Δεν ήταν όμως μόνο αυτό το τραγελαφικό της συνεδρίασης. Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την αλλαγή του καταστατικού ψήφισαν υπέρ της αλλαγής οι κ.κ. Μπουραντάς, Τριανταφυλλίδης και Παγώνης. Λευκό ψήφισαν ο κ Θεοδώρου, η κα Κόκορη και η κα Χονδρονικόλα, ενώ κατά της αλλαγής ψήφισαν η Αρετή Μπάτσα και ο Βασίλης Ντόβολης. Ο κος Ντόβολης δεν ήταν παρών την ώρα της ψηφοφορίας καθώς είχε ιατρείο και έπρεπε ν’ αποχωρήσει, ωστόσο, τοποθετήθηκε στο Συμβούλιο και δήλωσε ξεκάθαρα ότι ψηφίζει αρνητικά.
Υπό αυτές τις συνθήκες, 3 ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του καταστατικού, 3 ψήφισαν λευκό και 2 κατά. Άρα η τροποποίηση του καταστακτικού δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να εγκριθεί.
Με αυτή την εντύπωση έφυγε από το Διοικητικό Συμβούλιο η Αρετή Μπάτσα, η οποία, πριν αποχωρήσει (όταν είχε λήξει η συνεδρίαση), ρώτησε για τον αριθμό των ψήφων και πήρε θετική απάντηση. Κατόπιν έφυγε (σύμφωνα με δήλωσή της) καθώς η συνεδρίαση είχε λήξει (ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση είχε). Δεν είχε λήξει όμως, καθώς συνεχίστηκε και μετά τη «λήξη» της…
Στη συνέχεια , ακολούθησαν τα …περίεργα. Θεωρήθηκε ότι η ψήφος του κου Ντόβολη δεν προσμετράται, γιατί ήταν απών την ώρα της ψηφοφορίας, ενώ η κα Χονδρονικόλα άλλαξε την ψήφο της και «ψήφισε» θετικά για την τροποποίηση. Έτσι τα δεδομένα διαμορφώθηκαν ως εξής: 4 ψήφοι υπέρ της αλλαγής του καταστατικού, δύο λευκά και ένα κατά. Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε.
Ούτε όμως οι 4 ψήφοι έφταναν για να συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία (χρειάζονται 5 ψήφοι στο εννεαμελές συμβούλιο), ωστόσο και αυτή η «λεπτομέρεια» λύθηκε. Θεωρήθηκε ότι, σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του προέδρου (σε αυτή την περίπτωση είναι ο Δήμαρχος), υπερισχύει (μετράει διπλή). Οπότε …όλα μέλι γάλα!
Η αντιπολίτευση βέβαια προτίθεται να προσβάλλει την απόφαση καθώς θεωρεί ότι δεν υφίσταται στην ουσία της και αναμένονται τα πρακτικά της συνεδρίασης, προκειμένου να γίνουν οι επόμενες ενέργειες.

One thought on “Μαθήματα «δημοκρατίας» στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου – Έτσι «ψηφίζονται» οι αποφάσεις

  1. Δεν έχετε δίκιο διότι ήμουν παρών στη συνεδρίαση… Ψήφος δι’αντιπροσώπου δεν λογίζεται…τάχθηκε «κατά» ΄ο κ Ντόβολης αλλά έφυγε πολύ ώρα πριν γίνει η ψηφοφορία…. ¨οπως είχαν φύγει σύμβουλοι της πλειοψηφίας στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλιόυ Κύμης Αλιβερίου για το νέο Κολυμβητήριο και θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχε απαρτία…Τότε η κυρία Μπάτσα έλεγε ότι χάθηκε η απαρτία ενώ στη συνεδρίαση για το Παπανικολάου είχε σηκωθεί όρθια και ζήταγε να καταγραφεί η ψήφος του Κυρίου Ντόβολη εν τη απουσία του…Η κυρία Χονδρονικολα είπε ξεκάθαρα προ τη γραμματεά των πρακτικών ότι ψηφίζει κατά ενώ η κυρία Μπάτσα ήταν μπροστά και το άκουσε… Απλώς λίγο πρίν η κυρία Χονδρονικόλα είπε μεγαλοφώνως πως αφού ψήφισε λευκό ο Αλέξανδρος θα ψηφίσω και εγώ.. ¨οταν όμως η νύφη του κυρίου Θωμά,Αρετή Μπάτσα φώναζε οτι οι ψήφοι είναι δυο και πιάνεται και του κυρίου Ντόβολη (άκουσον-άκουσον σκεπτικό έμπειρης ατυοδιοικητκού) τότε η κυρία Χονδρονικόλα έιπε προς τη γραμματά των πρακτικών ότι ψηφίζει υπέρ της τροποποιησης…. Αυτά από κάποιον που ήταν παρών στη συνεδρίαση αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *