evialead.gr

Περιφερειακές εκλογές: Τα «όπλα» των διεκδικητών και οι πιθανότητες εκλογής τους

Είναι δεδομένο ότι, αυτές οι Περιφερειακές εκλογές παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, καθώς η μάχη για την εκλογή θα «παιχτεί» ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους. Οι δύο αποτελούν επιλογές των μεγάλων κομμάτων, ενώ μια τρίτη αναπτύσσεται από τη βάση και διεκδικεί μερίδιο σε μια εκλογική «πίτα» που φαίνεται να μην είναι κατασταλαγμένη ακόμη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γράφοντος, ο Φάνης Σπανός αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρωτιά στην πρώτη Κυριακή των εκλογών. Στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται σε άνοδο, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, έχει μαζί του την «προίκα» του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος τον στηρίζει, αλλά και την δική του πολιτική παρακαταθήκη, η οποία δημιουργήθηκε από την θητεία του (κυρίως) στην Αντιπεριφέρεια Ευβοίας, η οποία θεωρείται επιτυχημένη.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει η υποψηφιότητα του Δημήτρη Αναγνωστάκη, η οποία έχει τα δικά της ποιοτικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Πρώην βουλευτής, πρώην Δήμαρχος Χαλκιδέων, με επιτυχημένη θητεία ως Γ.Γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Δ. Αναγνωστάκης έχει όλα αυτά τα στοιχεία που θα μπορούσαν να του δώσουν τη δυναμική που χρειάζεται ώστε να είναι εκείνος στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Από την άλλη πλευρά, η υποψηφιότητά του στηρίζεται από το Κυβερνητικό κόμμα, το οποίο δεν βρίσκεται στην καλύτερη φάση του από πλευράς αποδοχής του κόσμου, καθώς αρκετά ζητήματα έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, τα οποία, αυτή η υποψηφιότητα θα μπορούσε μοιραία να χρεωθεί.

Ο τρίτος πόλος είναι η υποψηφιότητα του Απόστολου Γκλέτσου, μια υποψηφιότητα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις άλλες δύο. Ο Απόστολος Γκλέτσος είναι απόλυτα αναγνωρίσιμος σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και λόγω της τηλεοπτικής του παρουσίας αλλά και λόγω της θητείας του ως Δήμαρχος Στυλίδας, η οποία επίσης κρίνεται επιτυχημένη.

Λειτουργεί πέρα από κόμματα (δεν ζήτησε στήριξη από κανέναν) και έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου (όπως και οι υπόλοιποι), προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητά του σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειας, στοχεύοντας στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Προσωπική εκτίμηση του γράφοντος είναι ότι, στην περίπτωση που ο Απόστολος Γκλέτσος βρεθεί στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών, είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει, καθώς έχει την δυνατότητα να εισπράξει ψήφους από τους ψηφοφόρους όλων των άλλων συνδυασμών, ανεξάρτητα της πολιτικής ή κομματικής τους τοποθέτησης.

Αντίθετα, εάν στον δεύτερο γύρο των εκλογών βρίσκονται ο Φάνης Σπανός και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, με τον Φάνη Σπανό να έχει ένα μικρό προβάδισμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να του εξασφαλίσει με σιγουριά τη νίκη.

Συμπερασματικά, εκτιμούμε ότι, τόσο ο Φάνης Σπανός, όσο και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να έχουν αντίπαλο στην δεύτερη Κυριακή τον Απόστολο Γκλέτσο, καθώς και οι δύο θα ήθελαν να ανταγωνιστούν οι δυό τους, ο καθένας με τα δικά του πολιτικά «όπλα» και επιχειρήματα, ώστε να έχουν (άλλος μικρότερες και άλλος μεγαλύτερες) πιθανότητες να κερδίσουν.

Από την άλλη πλευρά, ο Απόστολος Γκλέτσος ξέρει καλά ότι η νίκη στις εκλογές για τον ίδιο θα καθοριστεί από την πρώτη Κυριακή, καθώς, στην περίπτωση που είναι πρώτος ή δεύτερος, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί στη θέση του Περιφερειάρχη για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Κοσμάς Σορόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *