ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΓΙΑ 53η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαΐου 2019, για πεντηκοστή τρίτη (53η) συνεχή χρονιά, η καθιερωμένη προσκυνηματική εκδρομή της Ιεράς μας Μητροπόλεως με επικεφαλής το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο στην ιερά Νήσο Τήνο.

Το Σεβασμιώτατο συνόδευαν οι Αρχιμανδρίτες π. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Συμεών Ηλιοδρομίτης, Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος και Διευθυντής του Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως στην Χαλκίδα, και π. Μεθόδιος Φουντούλης, Εφημέριος του Προσκυνηματικού Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και 800 ευλαβείς προσκυνητές.

Μόλις οι Χαλκιδείς έφτασαν, το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Τήνο, όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου, Πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Φανερός και άλλοι ιερείς της Νήσου, κατευθύνθηκαν αμέσως στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας και προσκύνησαν το θαυματουργό εικόνισμα της Μεγαλόχαρης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ολόκληρο το σώμα των προσκυνητών κατευθύνθηκαν στην Ι. Μονή Κεχροβουνίου (Οσίας Πελαγίας), όπου προσκύνησαν και την τιμία κάρα της Οσίας Πελαγίας και έγιναν δεκτοί από την Ηγουμένη μοναχή Ιουλιανή.

Εν συνεχεία, κατευθύνθηκαν στο χωρίο Τριαντάρος, γενέτειρα του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου Πλειαθού, όπου στον Ενοριακό Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων τελέσθηκε ο Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μνημόνευσε τους Τηνίους προκατόχους του Μητροπολίτες Χαλκίδος Γρηγόριο Πλειαθό και Νικόλαο Σελέντη και τους πρωτεργάτες της Ιεράς αυτής Αποδημίας των Χαλκιδέων, ενώ αμέσως μετά επαίνεσε τους πιστούς συνεχιστές και ανανεωτές του Προσκυνήματος αυτού.

Μετά την απόλυση του Εσπερινού, στην αυλή του Ι. Ναού, ενώπιον της προτομής του Μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου, τελέσθηκε επιμνημόσυνο τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεώς του και κατόπιν στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, οι Χαλκιδείς απόλαυσαν την φιλοξενία του Εφημερίου π. Αντωνίου Σταθοπούλου και όλων των Τριανταριτών.

Το πρωί της Κυριακής 12 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Τήνου και κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στα πρόσωπα των Αγίων Μυροφόρων και το παράδειγμα που έδωσαν σε όλες τις γενεές των Χριστιανών.

Μάλιστα στην Θεία Λειτουργία έψαλλαν, κατά ετήσιο έθος, η χορωδία Χαλκίδος «1936» κατόπιν ευγενικής παραχωρήσεως της διακονίας των αναλογίων από τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Προσκυνήματος κ. Στυλιανό Κοντακιώτη.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο άγιο Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεο για την κανονική ευλογία που παρέσχε για τη μετάβαση του ιδίου και των περί αυτόν προσκυνητών στο Νησί, καθώς και για την υποδοχή και φιλοξενία που επιφυλάσσουν πάντοτε οι συνεργατες του Κληρικοί και Λαϊκοί στό Ι. Προσκύνημα, αλλά και όλος ο Λαός της Τήνου στους Χαλκιδείς. Κλείνοντας δε, ευχήθηκε στον εορτάζοντα Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου για την ονοματική του εορτή.

Μετά την Θεία Λειτουργία, η Διοικούσα Επιτροπή του Πανελληνίου Ιδρύματος παρέθεσε πρωινό στο Σεβασμιώτατο και τους συνοδούς του, οι οποίοι το μεσημέρι ανεχώρησαν, μαζί με όλους τους προσκυνητές από την Τήνο για την Ραφήνα.

 (φωτογραφίες: Ελευθέριος Κοκκάλας-Νικόλαος Καλαφάτης)

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 το Κέντρο Στήριξης Οικογενείας της Ιεράς μας Μητροπόλεως διοργανώνει στις εγκαταστάσεις του στην Ν. Αρτάκη εποικοδομητικές δράσεις και δραστηριότητες για μαμάδες και παιδιά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους εξής σταθμούς εποικοδομητικής απασχόλησης:

•          Κοιτάζουμε μαζί τον κόσμο…αλλιώς!

•          Εν κινήσει και ρυθμό παιχνιδοτραγουδώ!

•          Φωτομαγειρέματα …νόστιμα & ζουμερά αποτελέσματα!

•          Που είναι η κάλτσα βρε παιδί μου;

•          Εγω και συ μαζί….

•          Μανούλα κάνε Αααααααα

•          Παραδοσιακό παιχνίδι, «Τα Μήλα».

•          Τα πολλά χέρια, ευλογημένα!

•          Ο θησαυρός των κρυμμένων αρωμάτων

•          Σ αγαπώ…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΤΩΝ ΕΥΒΟΕΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ

Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών Χριστιανών ότι την Κυριακή του Παραλύτου 19 Μαΐου 2019, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός των Ευβοέων Αγίων και ολόκληρη η Τοπική μας Εκκλησία την σύναξη πάντων των εν Ευβοία διαλαμψάντων Οσίων, Πατέρων και Ιεραρχών.

            Οι Ιερές Ακολουθίες θα τελεσθούν κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Το Σάββατο 18 Μαΐου το απόγευμα, στις 7:00 μ.μ., Στα προπύλαια του Ιερού Ναού θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων των Ευβοέων Αγίων και εν συνεχεία ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος θα κηρύξει και τον θείο λόγο.

Την Κυριακή 19 Μαΐου το πρωί, στις 6:45 π.μ., θ’ αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου, στις 7:30 π.μ. θα λάβει χώρα η Αρχιερατική Χοροστασία και θα ακολουθήσει το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος θα κηρύξει και τον θείο λόγο.

Το απόγευμα της Κυριακής, στις 7:00μ.μ. θα τελεσθεί μεθέορτος Εσπερινός και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχων των κτητόρων του Ι. Ναού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΨΑΧΝΩΝ

Με την Χάρη του Θεού, πανηγυρίζει το Σαββατοκύριακο 18 – 19 Μαΐου 2019 η Ιερά Μονή Παναγίας της Γοργοεπηκόου Ψαχνών, την ανάμνηση της θαυματουργικής ευρέσεως της εφεστίου Ιεράς Εικόνος.

Την παραμονή της Εορτής, Σάββατο 18 Μαΐου 2019 και ώρα 7.00 μ.μ. θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στις 7.00 π.μ. θα αρχίσει ο Όρθρος και στην συνέχεια θα λάβει χώρα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας θα διανεμηθεί ευλογημένο φαγητό στους ευλαβείς προσκυνητές.

 Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στις 7.00 μ.μ. θα τελεσθεί Ιερά Παράκληση προς την Γοργοεπήκοο Θεομήτορα

Στην Ιερά Πανήγυρη θα προεξάρχει

ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΡΩΣΣΟ

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 και ώρα 8:30μ.μ., στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία εν όψει της επικείμενης μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

Θα τεθεί προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών Ιερό Ένδυμα του Οσίου, το οποίο φυλάσσεται στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Επισκοπείου μας.

 Καλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί, όπως προσέλθουν και λάβουν την ευλογία του Οσίου.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Αλοννήσου και άλλα 80 μέλη της Ενορίας του νησιού, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη τους Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, πραγματοποίησαν εκδρομή στην  Εύβοια.

Το πρωί κατέπλευσαν στο Πήλι Κηρέως και οι μεν μαθητές κατευθύνθηκαν στην Χαλκίδα με πρώτη στάση τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου τους υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος με τους Αρχιμ. π. Νικόδημο Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως και π. Νικηφόρο Ευσταθίου, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως.

ο Σεβασμιώτατος, με χαρά, καλωσόρισε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους και τους ευχαρίστησε, που του έδωσαν την δυνατότητα να τους ανταποδώσει την υποδοχή και την φιλοξενία που απολαμβάνει εκείνος από τους ίδιους, κάθε φορά που επισκέπτεται την Αλόννησο.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος ξενάγησε τους μαθητές στους χώρους της Επισκοπής, είχε επικοινωνία μαζί τους και τους προσέφερε το καθιερωμένο κέρασμα και αναμνηστικές ευλογίες.

Φεύγοντας, οι μαθητές, προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν στην παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγ. Παρασκευής Χαλκίδος και επισκέφθηκαν άλλα σημεία της πόλης σύμφωνα με το πρόγραμμα της σχολικής εκδρομής.

Οι δε λοιποί Αλοννησιώτες, συνοδευόμενοι από τον Εφημέριό τους Αρχιμ. Λουκά Σταμέλο, επισκέφθηκαν την Ι. Μονή Οσίου Δαυΐδ Γέροντος Λίμνης, όπου προσκύνησαν τα Ιερά Λείψανα του Οσίου Δαυΐδ, το κελλάκι και τον τάφο του Οσίου Ιακώβου και τέλεσαν την Ιερά Παράκληση αμφοτέρων των Οσίων. Έλαβαν την ευλογία του Καθηγουμένου Αρχιμ. Γαβριήλ και τους προσεφέρθη το καθιερωμένο κέρασμα.

Αμέσως μετά αναχώρησαν για το Ν. Προκόπι, όπου προσκύνησαν το Ιερό σκήνωμα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, τέλεσαν Ιερά Παράκληση στον Όσιο και επισκέφθηκαν το νέο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού πλησίον του Ιερού Προσκυνήματος, ξεναγηθέντες, σε όλη την περιήγηση, από τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως.

Το απόγευμα συναντήθηκαν οι ομάδες των εκδρομέων και αναχώρησαν από το Πήλι για την Αλόννησο.

Random Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*