Β. Αποστόλου: Δασική Υπηρεσία και τοπική κοινωνία να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στη δασοπυρόσβεση.

Παρέμβαση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.» (Α’ 127), σύσταση και καταστατικό λειτουργίας της εταιρείας «Μάτι Ξανά».

«Κύριε Πρόεδρε, για το Μάτι θα ζητήσω για μια ακόμη φορά συγνώμη από τους συγγενείς των νεκρών και τους πληγέντες. Στην Ολομέλεια θα πω περισσότερα.

Θα ξεκινήσω όμως σήμερα την παρέμβασή μου με ένα ερώτημα προς την πολιτική ηγεσία για να απαντήσει, καταλαβαίνω ότι σήμερα δεν είναι εύκολο, αλλά τουλάχιστον στην Ολομέλεια θα περιμένω. Ένα ερώτημα που έχει σχέση με την δασοπυρόσβεση, γιατί μπορεί να μην μας δοθεί ξανά η δυνατότητα με τη λήξη της αντιπυρηνικής περιόδου να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα.

Βρισκόμαστε λοιπόν αυτή την ώρα κάπου προς το τέλος και μακάρι να έχει τελειώσει η αντιπυρική περιόδου  εδώ. Προχθές, ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, άφησε με τη τοποθέτηση του ανοιχτό το ζήτημα της επανεξέτασης της δασοπυρόσβεσης. Θέλω να σας ρωτήσω, έχετε εσείς ενημερωθεί ως συναρμόδιοι; Διότι, όπως αντιλαμβάνεστε το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να έχει τη δική σας άποψη, τη δική σας προσέγγιση. Θα περιμένω.

Η δασοπροστασία ως πρόβλημα πάντα απασχολούσε την Ελληνική Βουλή και ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους, όπως για παράδειγμα το 1993 που συνέστησε ειδική διακομματική επιτροπή, η οποία κατέληξε σε ένα ομόφωνο πόρισμα για την δασοπροστασία. Βέβαια οι κυβερνήσεις δεν το ακολούθησαν, μπήκε στα συρτάρια των Υπουργείων και ξεχάστηκε. Το 1998 επειδή τα προβλήματα ήταν πάρα πολύ μεγάλα, η τότε κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μετέφερε την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης στην πυροσβεστική υπηρεσία, αποξενώνοντας ουσιαστικά τη δασική υπηρεσία και την τοπική κοινωνία από τις διαδικασίες δασοπυρόσβεσης και θα σας εξηγήσω πώς καταλήξαμε στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Βεβαίως το αποτέλεσμα ήταν γνωστό. Η χώρα μας βίωσε μεγάλες καταστροφές από απώλειες ανθρώπινων ζωών, όπως οι περιπτώσεις της Ηλείας, ιδιαίτερα οι περιπτώσεις που μας απασχόλησαν αυτές τις μέρες στο Μάτι και βεβαίως ανάλογες περιβαλλοντικές επιπτώσεις υπήρξαν με τις καταστροφές εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών.

Το χειρότερο όμως όλων ήταν αυτό που σας είπα, ότι η μεταφορά αυτή οδήγησε στην έξοδο της δασικής υπηρεσίας και της τοπικής κοινωνίας. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο  ο διαχειριστής φυσικού οικοσυστήματος, όταν καταστρέφεται, να απουσιάζει. Δηλαδή, καταστρέφονταν το σπίτι του και ο δασάρχης απουσίαζε. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα. Έπαψαν να λειτουργούν στη δασοπυροπροστασία δύο βασικοί παράγοντες. Η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση.

Επειδή εκείνη την περίοδο ειδικά δεν είχε προετοιμαστεί η διάδοχος κατάσταση, η πυροσβεστική υπηρεσία εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορούσε να γνωρίζει το συγκεκριμένο αντικείμενο. Άλλο είναι μια επέμβαση σε ένα στατικό ακίνητο που καίγεται και άλλο μια επέμβαση στη φύση, όπου είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που υπεισέρχονται για να μπορείς να αντιμετωπίσεις θετικά το επεισόδιο. Άφησε λοιπόν εκ των πραγμάτων η πυροσβεστική υπηρεσία την πυρόσβεση στα εναέρια μέσα. Ενώ λοιπόν παλιά, αυτό που ξέρουμε όλοι ότι συνέβαινε στην επαρχία, όταν είχαμε φωτιά χτυπούσαν οι καμπάνες και έτρεχαν οι κάτοικοι της περιοχής με αξίνες, φτυάρια και έσβηναν τη φωτιά, τώρα τι έχουμε; Τώρα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου σταδιακά σιγά-σιγά ήρθε αυτό, όπου όλοι πλέον, μόλις εκδηλώνεται φωτιά στο δάσος ,όλοι στρέφουν τα βλέμματα στον ουρανό και περιμένουν πότε θα βρέξουν τα εναέρια μέσα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Έχουμε φτάσει σε σημείο στα καφενεία να σχολιάζουν τι μάρκα είναι αυτό το ελικόπτερο, δηλαδή καταλαβαίνετε ότι έχουμε ξεφύγει εντελώς.

Η λειτουργία αυτή πρέπει να σταματήσει, γιατί οδηγεί σε καταστρεπτικά αποτελέσματα, όλοι χρειάζονται στη δασοπυρόσβεση και οι πυροσβέστες και τα εναέρια μέσα, αλλά δεν μπορεί να είναι το βασικό σημείο αναφοράς. Είχαμε μια φωτιά πριν λίγες ημέρες στα Ψαχνά της κεντρικής Εύβοιας, κ. Υπουργέ, ήρθε μάλιστα και αργότερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και επισκέφθηκε και είδε την καταστροφή των άνω των 25000 στρεμμάτων αγροτικο-δασικών εκτάσεων, κυρίως δασικών εκτάσεων χαλεπίου πεύκης γύρω στα 24.000 στρέμματα.

Προσέξτε να δείτε τι έγινε, όλη η φωτιά είχε έναν κύκλο 7 ημερών, όλη η ζημιά έγινε την πρώτη ημέρα, εκείνη την ημέρα που οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που ευνοούσαν την φωτιά και στην εξάπλωση της, αλλά δεν επέτρεπαν τη δράση των εναέριων μέσων. Τις υπόλοιπες έξι ημέρες τα εναέρια μέσα απλώς ήλεγχαν να μη ξεφύγει η φωτιά . Εκεί αντιλαμβάνεστε ότι για να έχουμε ένα αποτέλεσμα πιο καλό και κυρίως να μην έχουμε και τόσο μεγάλο κόστος -όλα αυτά θα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη – μπορούσαν τα επίγεια τμήματα να έχουν παρέμβει, να έχουν δημιουργηθεί αυτές οι προϋποθέσεις για να σβήνουν τη φωτιά.

Εμείς, ο Πρωθυπουργός μας, μετά το Μάτι πήρε μια πρωτοβουλία που έβαλε το πρόβλημα σε προτεραιότητα, μπήκε στην πρώτη γραμμή. Ανέθεσε σε συγκεκριμένη επιτροπή με έναν επιστήμονα παγκοσμίου κύρους, τον Γκολντάμερ, ο οποίος πλαισιώθηκε και με Έλληνες επιστήμονες, ειδικούς, που πραγματικά έκαναν μια πολύ καλή δουλειά και παρέδωσαν αυτό το πόρισμα το Φεβρουάριο του 2019. Από εκεί και πέρα, ως Κυβέρνηση μπήκαμε σε μια διαδικασία, αποδεχθήκαμε το πόρισμα και ταυτόχρονα έγιναν οι πρώτες κινήσεις, όπως η επαναφορά της Δασικής Υπηρεσίας στη δασοπυρόσβεση.

Βεβαίως αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι εύκολα από τη μια μέρα στην άλλη, όμως αυτή η ζεύξη εάν το θελήσουν και η Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία, θα πετύχει. Εκεί είναι ο μεγάλος στόχος. Επιπλέον, την ίδια ώρα αυξήθηκαν και τα χρήματα που είχαν ως αποστολή να ενισχυθεί, ιδιαίτερα η πρόληψη, κάτι το οποίο τονιζόταν στο συγκεκριμένο πόρισμα και ταυτόχρονα απασχολούσαμε και τους δασεργάτες, μέσα από το Ταμείο Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, και δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω, ότι η πληροφορία την οποία έχω, ό, τι συνεχίζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι θετική, γιατί θα αξιοποιηθούν άνθρωποι από αυτούς, οι οποίοι θα είναι χρήσιμοι.

Άρα, λοιπόν, εμείς λέμε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να επαναπροσεγγίσετε το σημερινό μοντέλο δασοπυρόσβεσης προς την κατεύθυνση συμμετοχής, ουσιαστικής, και της Δασικής Υπηρεσίας και βεβαίως και των τοπικών κοινωνιών. Εμείς σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε θέσεις, έχουμε απόψεις και είμαστε στη διάθεσή σας γιατί πάνω απ’ όλα αυτό που προέχει είναι η ιδιαίτερα η ύπαιθρος χώρα, ιδιαίτερα οι ορεινές περιοχές, να κρατήσουν και να συγκρατήσουν αυτό τον ορεινό πλούτο που έχουν και που αποτελεί και σήμερα, παρά τις δυσκολίες, πόρο πολύ σημαντικό.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *