ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ: ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΚΡΥΜΑΛΛΗΣ


          Με αφορμή της ολοκλήρωσης ενός μήνα από το δραματικό συμβάν της φωτιάς και της γιγαντιαίας περιβαλλοντικής καταστροφής που έλαβε χώρα στο Δήμο Μεσσαπίων (περιοχή Μακρυμάλλης), ΖΗΤΑΜΕ από όλους τους εμπλεκομένους να μας ενημερώσουν για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την προστασία και αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, που θα διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στον χαρακτήρα και τη χρήση τους.

            Η επιστολή αναφέρεται στον Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Περιφερειακούς Συμβούλους, Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους, Δασική Υπηρεσία αλλά όλους τους πολίτες και τους Συλλόγους τους.

Τα μέτρα που ήδη έπρεπε να έχουν ληφθεί ή δρομολογηθεί περιγράφονται από εγκύκλιο η εγκύκλιος του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου την 30/08/2017.

Περιληπτικά η πιο πάνω εγκύκλιος αναφέρει:

για τα μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων

·         Θα γίνεται άμεσα η κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας μετά από αποτύπωση της καμένης περιοχής με δορυφορικές εικόνες.

·         Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τις εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές ή αυτές σε Εθνικά Πάρκα και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους ως προς την αμεσότητα της κήρυξης αναδάσωσης.

·         Αύξηση ελέγχων και επιτήρηση καμένων εκτάσεων με τη βοήθεια της αστυνομίας, των δασικών οργάνων και άλλων φορέων φύλαξης της φύσης ώστε να αποκλεισθεί οποιαδήποτε ενέργεια αλλαγής χρήσης και καταπάτησης δασικής έκτασης.

·         Έκδοση Δασικών Απαγορευτικών Διατάξεων για δραστηριότητες όπως βόσκηση, θήρα, και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων.

·         Ανάκληση εφαρμογής των διαχειριστικών μελετών.

Όσον αφορά τις ενέργειες αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων θα γίνεται:

·         Αξιολόγηση αναγκαιότητας κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων

·         Μελέτη εκπόνησής τους σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για τα παραπάνω έργα

·         Μελέτη τεχνητής αναδάσωσης, εφόσον η φυσική αναδάσωση δεν είναι εφικτή στην περιοχή.

οι τρόποι χρηματοδότησης 

καθορίζονται  οι τρόποι χρηματοδότησης   των παραπάνω, η οποία θα γίνεται μέσω συνεργασίας με τις Περιφέρειες και το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, ή την ένταξη των έργων στο ΠΕΠ 2014-2020.

Τμημα περιβαλλοντος

                                                                                                                                    ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ευβοίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *