Ν.Δ ΕΥΒΟΙΑ: Με συνεχείς στροφές (κάποιοι) αναζητούν τη λεωφόρο της εξουσίας

Η διερεύνηση των πολιτικών εξελίξεων στην Εύβοια αποτελεί μια ιδιαίτερη κατάσταση, την οποία, για να ερμηνεύσει κανείς, πρέπει να έχει στην διάθεσή του κάποια δεδομένα. Αποσπασματικές κινήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις και αλλαγή πλεύσης κάποιων προσώπων, δεν μπορούν να ερμηνευτούν με καθαρά πολιτικά κριτήρια, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι παίζουν ρόλο όσον αφορά την λήψη των αποφάσεων.

Δεδομένο είναι ότι, πριν τις Δημοτικές Εκλογές στην Εύβοια, κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν στήριξαν το ψηφοδέλτιο της Έλενας Βάκα που ήταν η επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος για το Δήμο Χαλκιδέων. Κάποιοι έδιναν συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ και δήλωναν ότι υπάρχουν πολλές αξιόλογες υποψηφιότητες, όπως αυτή του Χρήστου Παγώνη και του Βασίλη Καθαροσπόρη, σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά όσον αφορά τον υποψήφιο που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία.

Κάποια στελέχη επίσης, μικρότερης εμβέλειας, εντάχθηκαν σε ψηφοδέλτια εκτός κόμματος, προκειμένου να στηρίξουν άλλους υποψηφίους, δίνοντας μάλιστα σημαντικό αγώνα για την εκλογή τους και την εκλογή του συνδυασμού που είχαν επιλέξει.

Τα εκλογικά αποτελέσματα ήρθαν ν’ αλλάξουν λίγο τα δεδομένα. Η Έλενα Βάκα εκλέχτηκε Δήμαρχος Χαλκιδέων με τεράστια πλειοψηφία, ενώ λίγες ημέρες μετά, η Νέα Δημοκρατία εκλέχτηκε Κυβέρνηση της χώρας, με μεγάλη πλειοψηφία επίσης.

Εκεί άρχισε και το παιχνίδι της κατανομής αξιωμάτων και της ανάληψης ευθυνών όσον αφορά τη Διοίκηση σε υπηρεσίες και Οργανισμούς. Μόνο που οι λάθος επιλογές, είχαν φέρει κάποιες οργανωμένες πολιτικές (και όχι μόνο) ομάδες, σε δυσμενή θέση. Ήταν πολύ δύσκολο πλέον να διεκδικήσουν αξιώματα, καθώς ο πολιτικός τους προστάτης είχε εκτεθεί. Μάλιστα, κάποιοι έλεγαν ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πιο εύκολο να εμπιστευτεί μια πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τον πρόεδρο (τυχαίο παράδειγμα) ενός Οργανισμού, παρά να εμπιστευτεί την άποψη του στελέχους του στην Εύβοια που είχε αδειάσει τις επιλογές του κόμματος στις Δημοτικές Εκλογές.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν με επαφές στο κέντρο, «μπακαλιάρους» που δημοσιεύονταν σε διάφορα «ΜΜΕ» του Νομού και άλλες κινήσεις, διαπιστώθηκε ότι, διέξοδος προς την εξουσία δεν υπάρχει. Οπότε επιλέχθηκαν οι παρακάτω κινήσεις:

  1. Το μεγαλοστέλεχος σίγησε, καθώς κατάλαβε ότι, κάθε φορά που μιλάει, γράφει ή ρωτάει, κάνει ζημιά στην ομάδα αντί για καλό. Άλλωστε η ίδια η ομάδα άρχισε ήδη να τον «αδειάζει», αναζητώντας διέξοδο προς την εξουσία την οποία ο ίδιος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί.
  2. Άρχισαν κινήσεις τακτικής προκειμένου ν’ αναστραφεί το δυσμενές κλίμα, σε μια προσπάθεια, η ομάδα, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δηλώσει πιστή την κομματική νομιμότητα, μπας και βρει το δρόμο προς την πολυπόθητη εξουσία.

Τα ζητήματα που αναμένουμε να εξελιχθούν είναι δύο:

  1. Τι θα κάνει το κόμμα και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Θα επιβραβεύσει ή όχι τέτοιες συμπεριφορές;
  2. Τι θα κάνει η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα; Θα επιβραβεύσει εκείνους που την πολέμησαν ή θα συνεχίσει την ίδια τακτική, η οποία της έδωσε τη δυνατότητα να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την συντριπτική πλειοψηφία των Χαλκιδέων;

Οι εξελίξεις βρίσκονται μπροστά μας και σε λίγες ημέρες τα ερωτήματα θα βρουν σίγουρα απαντήσεις. Αναμονή!

Κοσμάς Σορόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *