ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ: Γιατί έφαγε «άκυρο» από την αντιπολίτευση ο Θανάσης Μπουραντάς

Το θέμα της κατασκευής διοικητηρίου στην Κύμη ΔΕΝ συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 16/10/2019. Και δεν συζητήθηκε, καθώς ο Δήμος δεν έχει ακόμη στην κατοχή του το ακίνητο, το οποίο ανήκει στον ελαιουργικό συνεταιρισμό. Αντίθετα, το μόνο θέμα που τέθηκε ήταν να αλλάξουν οι όροι δόμησης του εν λόγω οικοπέδου, ώστε, όταν περιέλθει στο Δήμο, ο συντελεστής δόμησης να αυξηθεί από 0,8 σε 1,2, ν’ αυξηθεί το δικαίωμα κάλυψης του οικοπέδου, να επιτραπεί η κατασκευή 2 υπογείων και να επιτραπεί το ύψος του κτηρίου να φτάσει στα 10 μέτρα.
Το θέμα της αγοράς από το Δήμο του κτηρίου του ελαιουργικού συνεταιρισμού ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες, όταν εισήχθη σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και λήφθηκε ομόφωνη απόφαση για την απαλλοτρίωση του (Με την σύμφωνη γνώμη και της αντιπολίτευσης). Το κόστος της αγοράς ανέρχεται σε 140.000 ευρώ, όσα δηλαδή χρωστάει ο συνεταιρισμός στις τράπεζες, οπότε τα μέλη του δέχτηκαν την απαλλοτρίωση για να ξεχρεώσουν.
Στη συνέχεια, καθότι η διαδικασία αυτή ήταν χρονοβόρα, επιλέχθηκε η λύση της δωρεάς. Δηλαδή, να κάνει δωρεά στο Δήμο το κτήριο ο συνεταιρισμός και ο Δήμος να την αποδεχτεί και ν’ αναλάβει τα χρέη που είναι 140.000 ευρώ. Η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, το θέμα δεν έχει φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να αποφασιστεί η αποδοχή της δωρεάς και βρίσκεται ακόμη στην διαδικασία της προετοιμασίας.
Και εφόσον ο Δήμος δεν έχει ακόμη στην κατοχή του το οικόπεδο και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες της μεταβίβασης (με όποιον τρόπο αυτή γίνει), δεν υπάρχει κάποια μελέτη ή προμελέτη σχετικά με τι το θα γίνει εκεί, όταν έρθει στην κυριότητα του Δήμου, ήρθε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της τροποποίησης των όρων δόμησης.
Η αντιπολίτευση αντέδρασε σε αυτή την πρόχειρη τακτική. Ο Δημήτρης Θωμάς τόνισε ότι είναι υπέρ της αγοράς του οικοπέδου από το Δήμο για την κατασκευή του διοικητηρίου, δεν κατανοεί όμως για ποιο λόγο ήρθε τώρα το θέμα της τροποποίησης των όρων δόμησης. Κανονικά θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να έρθει το ακίνητο στην κατοχή του δήμου, να γίνει έστω μια προμελέτη σχετικά με το τι θέλει να κατασκευάσει ο Δήμος εκεί και με βάση την προμελέτη να προκύψουν και οι νέοι όροι δόμησης που πρέπει να ψηφιστούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που δεν αρνήθηκαν την ανάγκη κατασκευής Διοικητηρίου, αρνήθηκαν ωστόσο να ψηφίσουν αλλαγή όρων δόμησης στο οικόπεδο χωρίς να έχουν συγκεκριμένη μελέτη ή προμελέτη από την οποία να προκύπτουν οι νέοι όροι.
Έτσι, η πρόταση του Θανάση Μπουραντά, για τρίτη φορά μέσα στην ίδια συνεδρίαση, δεν πέρασε και το θέμα αναβλήθηκε για να επανέλθει σε άλλη συνεδρίαση. Φυσικά αυτό δεν καθυστερεί τις διαδικασίες για την ανέγερση του διοικητηρίου καθώς οι διαδικασίες αυτές βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των διαβουλεύσεων για την αγορά του κτηρίου. Το κτήριο δεν ανήκει στο Δήμο ακόμη και η απόκτηση της ιδιοκτησίας του θα έπρεπε να ήταν το πρωταρχικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής και όχι η τροποποίηση των όρων δόμησης που αποτελεί μεταγενέστερο στάδιο.
Μέλημά της θα έπρεπε να ήταν επίσης, η αποκατάσταση της υδροδότησης στην Κύμη, η επισκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων, η αγροτική οδοποιία, η ορθή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και μια σειρά ακόμη ζητημάτων, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς.

Με αφορμή το γεγονός, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρης Θωμάς έγραψε σχετικά

Μια πρώτη απάντηση για το ακίνητο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού στην Κύμη.
Η Κύμη τον χρειάζεται αυτόν τον χώρο. Ο Δήμος πρέπει να τον αποκτήσει.
Όλοι συμφωνούμε με αυτό.
Όμως η καταστροφική προχειρότητα με την οποία ενεργεί ο Δήμος πρέπει να σταματήσει.
Οι διαδικασίες πρέπει να είναι οι ορθές προκειμένου να ευοδωθεί ο κοινός στόχος της απόκτησής του.

Εδώ και πολλούς μήνες η Διοίκηση του Δήμου με την ομόφωνη- σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε τις διαδικασίες απόκτησης του εν λόγω ακινήτου. Προκειμένου να ανεγερθεί σε αυτό ένα νέο κτίριο που θα καλύψει στεγαστικές ανάγκες της ΔΕ Κύμης, όπως η εγκατάσταση υπηρεσιών, η δημιουργία χώρων για πολιτιστικές δράσεις κτλ, αφού το εγκεκριμένο σχέδιο Κύμης από το 1988 δεσμεύει πολεοδομικά το χώρο αυτό για την κατασκευή Διοικητηρίου.
Σε συνεννόηση με το ανενεργό εδώ και χρόνια ΔΣ του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού ξεκίνησε η διαδικασία απαλλοτρίωσης του ακινήτου για το ποσόν της τάξεως των 140.000€ περίπου, όσα δηλαδή οφείλει ο Συνεταιρισμός στις Τράπεζες.
Η διοίκηση Μπουραντά μετά από μήνες διαπίστωσε ότι η διαδικασία της απαλλοτρίωσης την οποία αρχικά επέλεξε για να αποκτήσει ο Δήμος το ακίνητο, είναι χρονοβόρα και προτίθεται πλέον να ακολουθήσει την διαδικασία της δωρεάς για να κερδηθεί χρόνος, αναλαμβάνοντας βέβαια ο Δήμος να πληρώσει το χρέος στις Τράπεζες.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της16-10-2019 μας πρότειναν να αποφασίσουμε και να ζητήσουμε από τις αρμόδιες Αρχές να αλλάξουν και να αυξηθούν οι ισχύοντες όροι δόμησης σε αυτό το ακίνητο, με μια πρόχειρη και «του ποδαριού» εισήγηση ώστε στο ακίνητο να μπορούν να οικοδομηθούν σε δύο ορόφους περισσότερα τετραγωνικά από τα σημερινά επιτρεπόμενα, να μπορούν να κατασκευαστούν δύο υπόγεια και να αυξηθεί το επιτρεπόμενο ύψος από 8 σε 10 μέτρα, (αλήθεια γιατί η κατασκευή δύο ορόφων απαιτεί ύψος 10μ?).
Τους είπαμε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι προκειμένου να ζητηθεί κάτι τέτοιο πρέπει προηγούμενα ο Δήμος,
α) να αποκτήσει το ακίνητο,
β) να εκπονήσει μια σοβαρή αρχιτεκτονική πρόταση τουλάχιστον σε επίπεδο προμελέτης η οποία θα αιτιολογεί και θα προσδιορίζει επακριβώς και θα αιτιολογεί πλήρως την αιτούμενη αύξηση των όρων δόμησης,
γ) να συζητηθεί και να εγκριθεί από την Τοπική Κοινότητα και το Δημοτικό Συμβούλιο
και κατόπιν να υποβληθεί το αίτημα στις αρμόδιες αρχές.
Τους επισημάναμε ότι το ακίνητο βρίσκεται εντός των ορίων του Παραδοσιακού Οικισμού της Κύμης και η οποιαδήποτε τροποποίηση των όρων δόμησης είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί αφού για αυτό πρέπει να συναποφασίσουν πολλές «δύσκολες» Δημόσιες Υπηρεσίες και επομένως η προχειρότητα της υποβολής του αιτήματος θα είναι μια εκ των προτέρων καταδικασμένη για να αποτύχει υπόθεση και θα αποτελέσει τροχοπέδη για την συνέχεια.
Πρόσφατο παράδειγμα το 1ο Δημοτικό Σχολείο για το οποίο ο Δήμος με τις ελλιπείς και ανεπαρκείς μελέτες που υπέβαλλε στο Υπουργείο Πολιτισμού καθυστέρησε πάνω από 4 χρόνια για να αποκτήσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις.
Με αυτή τη λογική προτείναμε να επισπεύσει ο Δήμος τις διαδικασίες για την απόκτηση του ακινήτου και να δρομολογήσει τα προαναφερόμενα.
Η πρότασή μας εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αυτή είναι μια πρώτη οφειλόμενη απάντηση στα όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Αντιδημάρχου Κύμης, το οποίο πέρα από το ότι παραποιεί την αλήθεια, δυστυχώς για άλλη μια φορά καταδεικνύει την καταστροφική προχειρότητα με την οποία κινούνται οι σημερινοί διοικούντες τον Δήμο.
Οι καιροί που πρότειναν και αποφάσιζαν πέρασαν.
Φρόνιμο είναι να ακολουθήσουν τον δρόμο της πραγματικής και ουσιαστικής συνεργασίας, του εποικοδομητικού διαλόγου, αφήνοντας πίσω τις υπεροψίες και τις ασεβείς συμπεριφορές.
Ο Δήμος αυτό χρειάζεται.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Αντιδήμαρχος Κύμης Αλ. Θεοδώρου μέσω της οποίας επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση


ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΜΗ;

Στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου υπήρχε θέμα για την αλλαγή των όρων δόμησης στο οικόπεδο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού της Κύμης, όπου πρόκειται ο Δήμος να κατασκευάσει κτίριο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, καθώς και συνεδριακό κέντρο για τις ανάγκες του Ινστιτούτου Γ.Παπανικολάου και υπόγειο πάρκιγκ για την αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης μας από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι πρέπει να αλλάξουν οι όροι δόμησης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να γίνει δυνατή η σύνταξη της οριστικής μελέτης. Επίσης επανέλαβε ότι το κτίριο του σημερινού Δημαρχείου θα επισκευαστεί και θα στεγάσει τη βιβλιοθήκη του Δήμου και τα πολύτιμα αρχεία του, που σαπίζουν επί 10ετίες στα υπόγεια του κτιρίου.
Αυτά τα λογικά και ουσιαστικά από το Δήμαρχο.
Οι εκπλήξεις ήρθαν όταν πήρε το λόγο η αντιπολίτευση. Πρώτος ο κ.Θωμάς δεν εύρισκε το λόγο, γιατί να μην περιμένουμε να γίνει πρώτα η οριστική μελέτη και μετά να αλλάξουν οι όροι δόμησης. Και ήξερε ότι αυτό μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά κύρια τι θα προτείνει ο μελετητής, αν δεν ξέρει πόσο διαθέσιμο χώρο έχει; Ζήτησε ακόμη ο πρ.Δήμαρχος κοινή πρόταση και για την αξιοποίηση του σημερινού Δημαρχείου και του σπιτιού του Γ.Παπανικολάου. Ακόμα, δηλαδή μεγαλύτερη καθυστέρηση!!!
Στη συνέχεια, ήρθε η σειρά των άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας. Και η μεν κ.Θαλασσινού «συμφώνησε απόλυτα με τον κ.Θωμά» και πρόσθεσε ότι μπορεί να χρειάζεται πολιτιστικό κέντρο η Κύμη, αλλά αν είναι να γίνει κτίριο πολλαπλών χρήσεων πρέπει να γίνει στο Αλιβέρι, που είναι και η έδρα του Δήμου. Είπε ακόμα, ως «άνθρωπος του πολιτισμού» βεβαίως-βεβαίως ότι, αντί να δώσει ο Δήμος τα λεφτά για να εξοφλήσει τα χρέη του Συνεταιρισμού να αγοράσει ένα οικόπεδο και να κτίσει μόνο πολιτιστικό κέντρο.
Ο κ.Κέκης, με τη σειρά του, χωρίς πολλά λόγια, «συμφώνησε απόλυτα με την κ.Θαλασσινού».
Τέλος, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, γιατί ο πρόεδρος απουσίαζε (!!), συμφώνησε κι’ αυτός με τους προλαλήσαντες. Όταν, όμως ήρθε η ώρα της ψήφου και ρωτήθηκε από τον αντιδήμαρχο Αλ.Θεοδώρου αν έχει απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας για την ψήφο του, τα μάσησε, και ενώ ο πρ.Δήμαρχος έλεγε ότι είχε ψηφίσει (ο εκπρόσωπος) λευκό, εκείνος έλεγε ότι ψήφισε κατά της πρότασης. Αυτά τα σοβαρά !!!
Και τελικά σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση και δεν πέρασε. Έτσι το θέμα θα πάει πίσω.
Αυτά για να μαθαίνει ο κόσμος τι γίνεται και να αντιλαμβάνεται ποιός ενδιαφέρεται για την Κύμη και ποιός μόνο για τις ψήφους της.
Είναι ένα μικρό πρώτο δείγμα από τα αποτελέσματα της «μεταρρύθμισης» που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με μοναδικό σκοπό να δώσει στις μειοψηφίες που διαθέτει στους Δήμους τη δυνατότητα είτε να τους συνδιοικούν είτε να μπλοκάρουν τη λειτουργία τους. Και, φυσικά βρίσκει πρόθυμα όργανα, που βάζουν πάνω απ’ το συμφέρον του τόπου τους το κομματικό.
Και αν από τις δυο παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν περιμέναμε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύμη, περιμέναμε όμως να είναι συνεπείς σε εκείνα που διακήρυτταν προεκλογικά και καταλόγιζαν στον πρ.Δήμαρχο. Για τους κομματικούς υπαλλήλους, όμως, μπροστά στο κομματικό συμφέρον η συνέπεια, η αξιοπρέπεια και το «ήθος της αριστεράς» παραμερίζονται….
Όσο για τον πρ.Δήμαρχο, η στάση του ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη. Μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στην στείρα άρνηση. Δεν μας είπε όμως ποτέ για τις διαδικασίες που κατέστρεψαν το ιστορικό κέντρο της Κύμης ή εκείνες που «ανακαίνισαν» αντί να «αναπαλαιώσουν» το σπίτι του Γ.Παπανικολάου, και δεν τολμάμε να το ανοίξουμε στο κοινό, για να μη λερώσουν τα λευκά μαρμάρινα πατώματα, που πρότεινε ο «μελετητής» και υλοποίησε ο πρ.Δήμαρχος. Ξέχασε τελικά ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» και δήθεν κόπτεται για διαδικασίες και νομιμότητες, που τώρα πια τηρούνται. Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον του για την Κύμη εξαντλήθηκε από τότε που έχασε τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τις τύχες της.
Από τον πρόεδρο, που λιποτάκτησε για να μην πάρει θέση, θα περιμένουμε να το κάνει έστω και εκ των υστέρων.
Τελικά, είμαστε σίγουροι ότι θα συμβούν πολλά τέτοια κωμικοτραγικά την επόμενη 4ετία. Κωμικά για τους ίδιους, τραγικά όμως για την Κύμη, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με εκτίμηση
Αλέξανδρος Ι. Θεοδώρου
Αντιδήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *