Βασίλης Λύκος για το δρόμο Στομίου – Πλατάνας: Έχει εγκαταλειφθεί η παράκτια ζώνη της περιοχής

Μιλώντας για το πρόβλημα που έχει ανακύψει στο δρόμο Στομίου – Πλατάνας – Παραλίας Κύμης, ο περιβαλλοντολόγος και υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Λύκος, δήλωσε σχετικά:

Παρακολούθησα, με ενδιαφέρον, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου σχετικά με το μείζον θέμα του πολύπαθου παραλιακού δρόμου Στομίου Κύμης. Είναι αδήριτη η ανάγκη, πια, να ξεφύγουμε από τις λογικές των αέναων μελετών που όλο μένουν στα χαρτιά ενώ κάποιοι επιτήδειοι κερδίζουν καθώς και από έργα εφήμερα, αποσπασματικά, εμβαλωματικά που δεν εμφορούνται από καμία αναπτυξιακή διάσταση όταν δεν χαρακτηρίζονται από κακοτεχνίες και προχειρότητα.

Η περιοχή λόγω των ιδιαίτερων τεχνικογεωλογικών συνθηκών στα ανάντι (μαργαϊκοί σχηματισμοί) αλλά κυρίως εξαιτίας του έντονου χειμέριου κυματισμού (ταχύτητα πνοής ανέμου, ύψος κύματος, διάρκειας πνοής – κατεύθυνσης ανέμων) της ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας και της μετεωρολογικής παλίρροιας καθώς και παλαιότερων άστοχων, τουλάχιστον, ανθρωπογενών δράσεων έχει υποστεί σημαντική διάβρωση με αποτέλεσμα τη μείωση ή και την εξαφάνιση του πλάτους της ακτής.

Με άλλα λόγια έχει εγκαταλειφθεί συνολικά η παράκτια ζώνη της περιοχής, που λειτουργεί και ως φυσικός κυματοθραύστης. Δηλαδή όσους δρόμους και να αποκαταστήσουμε αν δεν αναπλάσουμε την παραλία πάλι θα είμαστε στο εγγύς μέλλον χωρίς δρόμους!

Επομένως χρειάζονται άμεσα, αύριο, χθες περιβαλλοντικά, τεχνικά έργα (βαρέας και ήπιας μορφής) προστασίας και ανάπλασης της ακτής όπως παράλληλοι κυματοθραύστες (και βυθισμένοι), πρόβολοι προστασίας ακτών, διευθετήσεις πρανών, καλή αποστράγγιση και εν γένει χρήση μεθόδων ανάπλασης ακτών (beach nourishment).

Παράλληλα, όμως, το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν η Κύμη αλλά και συνολικά ο Δήμος, από «εσχατιά» της Εύβοιας (το χειμώνα) δεν αναδειχθεί σε κέντρο εναλλακτικού – ήπιου τουρισμού καθώς και κόμβος σύνδεσης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Γιατί δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς άρτιες υποδομές αλλά και υποδομές χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, που τόσο πολύ τις έχει ανάγκη η περιοχή αλλά και η Εύβοια γενικότερα._

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *