ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: Το ταξίδι ξεκίνησε – όλη η Κύμη ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των ΝΕΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα του Γηροκομείου Κύμης

«Ο Δήμος μοιάζει μ’ ένα ακυβέρνητο καράβι. Δεν υπάρχει καπετάνιος ούτε αξιωματικοί»

Σε αυτή τη φράση ο Δημήτρης Θωμάς συνόψισε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, κατά την διάρκεια της σημερινής, μεγάλης συγκέντρωσης που πραγματοποίησε ο συνδυασμός των ΝΕΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ στην αίθουσα του Γηροκομείου Κύμης.
Η αίθουσα αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τους πολίτες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δημήτρη Θωμά και του συνδυασμού, για ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα της περιοχής.
Στην ομιλία του, ο πρώην Δήμαρχος (και μελλοντικός, όπως τόνισε στην αρχή της ομιλίας της η πρώην Αντιδήμαρχος Αρετή Θωμά Μπάτσα), έκανε μια αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου.
Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δήμου, ο Δ. Θωμάς τόνισε ότι κάποτε ήταν συνεργάτες, ενώ τώρα έχουν μετατραπεί σε «εχθρούς» του Δήμου αφού βρίσκεται μονίμως σε εξέλιξη επιχείρηση τρομοκράτησής τους.

Στην αγροτική οδοποιία δεν έχει γίνει το παραμικρό εδώ και 3,5 χρόνια.
Στον ηλεκτροφωτισμό, αγοράζουν μόνοι τους τις λάμπες οι σύλλογοι και οι πολίτες.
Η αποκομμιδή των απορριμμάτων δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν.
Οι κοινόχρηστοι χώροι και οι πλατείες δεν καθαρίζονται με αποτέλεσμα, ακόμη και έξω από το σπίτι του Παπανικολάου να είναι ξεχασμένα τα χόρτα του καλοκαιριού.
Οι παραλίες φέτος, καθαρίστηκαν τον Αύγουστο.

Αρετή Μπάτσα, Δημήτρης Θωμάς, Βασίλης Βλάχος και Λουκάς Παππάς

Μόνο στην ύδρευση δεν υπήρχε πρόβλημα πέρυσι, εξ αιτίας του χιονιού που έπεσε το χειμώνα.
Οι βλάβες ωστόσο δεν αποκαθίστανται, καθώς σε όλο το Δήμο υπάρχει μόνο ένας υδραυλικός και δεν προλαβαίνει να λύσει τα προβλήματα.
«Ευτυχώς που υπάρχουν και οι σύλλογοι και οι εθελοντές» τόνισε ο Δ. Θωμάς και συμπλήρωσε: «Επί των ημερών μας γίνονταν παντού έργα. Σήμερα δεν γίνεται σχεδόν τίποτα»
Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων αναφέρθηκε στον πόλεμο που δέχτηκαν οι Νέοι Ορίζοντες ώστε να μην γίνει η μονάδα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, τονίζοντας ότι σήμερα, ο Δήμος δαπανά 900.000 ευρώ το χρόνο για την μεταφορά των σκουπιδιών στη Χαλκίδα και τη Θήβα.


Για τα χιόνια που έπληξαν πέρυσι την περιοχή, ο πρώην Δήμαρχος τόνισε ότι, οι αρμόδιοι του Δήμου γνώριζαν αρκετές ημέρες πριν για το χιονιά που έρχεται και δεν συγκάλεσαν ούτε μια σύσκεψη του οργάνου πολιτικής προστασίας, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν την τρίτη ημέρα της κακοκαιρίας, με οδυνηρά αποτελέσματα για την περιοχή.
Ο Δ. Θωμάς αναφέρθηκε και στην προοπτική που υπάρχει να γίνουν ξανά δύο οι Δήμοι στην περιοχή, τονίζοντας ότι ο τεράστιος Δήμος είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει και οι Νέοι Ορίζοντες, εφόσον τεθεί θέμα, θα το στηρίξουν και θα το αναδείξουν.
Για τα οικονομικά, ο πρώην Δήμαρχος επανέλαβε ότι ανέλαβε το Δήμο με χρέη 8 εκατομμυρίων ευρώ και τον παρέδωσε με χρέη 1,8 εκατομμυρίων.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του τιμολογίου ύδρευσης, τονίζοντας ότι ο Δήμος πλήρωνε το ρεύμα των αντλιοστασίων, στην συνέχεια επιχείρησε να μεταφέρει το βάρος στην ΔΕΥΑΚΑ, η οποία δεν μπορεί να το καλύψει προχώρησε σε ρύθμιση και μπήκε ο Δήμος εγγυητής, δηλαδή πάλι ο δήμος θα τα πληρώσει.
Αναφέρθηκε επίσης και στην προσπάθεια των Νέων Οριζόντων για την ακύρωση των υπέρογκων αυξήσεων της τάξεως του 100% που ήθελε να επιβάλλει η Δημοτική Αρχή και οι οποίες τελικά κρίθηκαν παράνομες.


Ο Δ. Θωμάς αναφέρθηκε ακόμη και στην βιομηχανία μηνύσεων σε βάρος του ίδιου και των συνεργατών του που έχει στήσει η Δημοτική Αρχή, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα τα χρήματα που υποτίθεται ότι αφορούν καταλογισμούς κλπ, ήταν απλά η εντολή του Δημάρχου να γίνουν δαπάνες για την λειτουργία του Δήμου (καύσιμα, ανταλλακτικά, χρήματα σε σχολεία κλπ) και αυτό συνέβη γιατί είχε ακυρωθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου και δεν μπορούσε να γίνει εκ νέου υποβολή του γιατί ήταν προεκλογική περίοδος.
«Έχουν βάλει σκοπό ζωής να κάνουν ζημιά σ’ εμένα και τους συνεργάτες μου» τόνισε ο Δημήτρης Θωμάς, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι είναι πλέον φανερό πως ούτε ένα ευρώ δε λείπει από τα ταμεία του Δήμου και αυτό το δέχονται ακόμη και εκείνοι που συνέταξαν τα πορίσματα και τους καταλογισμούς, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του θα δικαιωθούν απόλυτα.

Αναφορικά με τα έργα, ο Δ. Θωμάς αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την βελτίωση του λιμανιού της Κύμης, για τον χαρακτηρισμό του δρόμου έως την Κύμη ως διευρωπαϊκού, ώστε το λιμάνι να καταστεί πύλη εξόδου προς το Αιγαίο.
Σήμερα, το λιμάνι είναι ανενεργό, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχει αφεθεί στην τύχη του εδώ και  3,5 χρόνια, το σπίτι του Παπανικολάου είναι κλειστό επί 3,5 χρόνια, το 1ο Δημοτικό Σχολείο δεν έχει προχωρήσει για τέταρτο συνεχόμενο χειμώνα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον κίνδυνος για το κτίριο. Ο Δ. Θωμάς τόνισε ότι εξ αιτίας της απραξίας του Δήμου χάθηκαν τρεις χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Αναφορικά με τον παιδικό σταθμό τόνισε ότι επί 3,5 χρόνια δεν πλήρωναν τα ενοίκια με αποτέλεσμα τα παιδιά να βρίσκονται στα σπίτια τους. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με το χώρο της λαϊκής αγοράς, που επίσης δεν πληρώνουν τα ενοίκια και οι ιδιοκτήτες τρέχουν σε δικηγόρους για να βρουν το δίκιο τους.
Για την περίπτωση του έργου στην πλατεία της Κύμης τόνισε ότι χρειάστηκε να περάσουν 3,5 χρόνια για να τελειώσει ένα έργο που θα έπρεπε να είχε τελειώσει από τον πρώτο χρόνο της θητείας αφού όλα ήταν έτοιμα.

Οι πολίτες ξεσπούσαν συχνά σε χειροκροτήματα κατά την διάρκεια της ομιλίας του Δ. Θωμά

Για τις κατολισθήσεις στη Χιλή, υποστήριξε ότι το έργο προστασίας που χρειάζεται να γίνει δεν κοστίζει πάνω από 8.000 ευρώ, ενώ η Δημοτική Αρχή, όταν πιέστηκε από τους κατοίκους είπε ότι …θα ρωτήσει το Ι.Γ.Μ.Ε.

Η κατάμεστη αίθουσα

Ο επικεφαλής των Νέων Οριζόντων, αναφέρθηκε ακόμη στο δρόμο της Πλατάνας, για τον οποίο προσφέρθηκε η Περιφέρεια να κάνει το έργο, ωστόσο, ο Δήμος το αρνήθηκε γιατί ο εργολάβος που θα το αναλάμβανε δεν ήταν της αρεσκείας του.
Ειδική αναφορά έκανε στην κατάργηση του υποθηκοφυλακείου, τον κίνδυνο που υπάρχει με το Ι.Κ.Α. αλλά και με τη ΔΕΗ, που για μια ρύθμιση οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν στο Αλιβέρι.
Για τον τομέα του αθλητισμού, ο Δ. Θωμάς τόνισε ότι, το κλειστό του μπάσκετ, είναι χωρίς σκεπή εδώ και ένα χρόνο και δεν έχει γίνει ακόμη ούτε η μελέτη, το γήπεδο του ποδοσφαίρου είναι σε μαύρο χάλι και τα παιδιά της περιοχής δεν έχουν καμία αθλητική διέξοδο.
Αναφέρθηκε επίσης στην παντελή έλλειψη εκδηλώσεων, αφού ότι γίνεται, γίνεται μόνο από συλλόγους, χωρίς τη συμπαράσταση του Δήμου, ενώ αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στον τομέα της τρίτης ηλικίας, καθώς τα μισά ΚΑΠΗ έκλεισαν και τα άλλα μισά απλά δεν λειτουργούν.
Ειδική αναφορά έκανε και στις λαϊκές συνελεύσεις που γίνονταν τα 3,5 χρόνια της θητείας του, ενώ σήμερα, οι πολίτες είναι αδύνατον να βρουν το Δήμαρχο για να κάνουν τα παράπονά τους ή τις προτάσεις τους.
«Είναι εντελώς αδιάφοροι για τον τόπο ή απλά αδυνατούν να ξεπεράσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για να παράγουν έργο, με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στο ταμείο του Δήμου περίπου 1,8 εκ ευρώ, τα οποία μένουν αναξιοποίητα» κατέληξε ο ομιλητής.

Ο Δ. Θωμάς αναφέρθηκε ακόμη και στην προσπάθεια των Νέων Οριζόντων που συγκέντρωσαν τρόφιμα και παιχνίδια για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. 
Ακολούθως πήρε το λόγο ο πρώην Αντιδήμαρχος Αν. Βλάχος, ο οποίος τόνισε πως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι, στη σημερινή δημοτική αρχή έχουν συγκεντρωθεί άτομα τα οποία συνεργάστηκαν μόνο και μόνο για να πλήξουν τον Δ. Θωμά και τους συνεργάτες του.
Αναφέρθηκε σε ανεξαρτητοποιήσεις και παραιτήσεις συμβούλων της συμπολίτευσης, τονίζοντας ότι, μόνοι τους πλέον, μιλάνε για απραξία και αναποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Βασίλης Ντόβολης, ο οποίος πρόσφατα κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για όσα του καταλόγισε το περιβόητο πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών και για τα οποία αθωώθηκε πανηγυρικά από το δικαστήριο.

Η εκδήλωση έκλεισε με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από ορχήστρα μουσικών της περιοχής.

Όρθιοι οι πολίτες και κάποιοι εκτός αίθουσας, παρακολουθούν την ομιλία του Δ. Θωμά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *