Παρατηρητήριο ρύπων στο Αλιβέρι: Θα προχωρήσει άραγε;

Μεγάλη συζήτηση έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης – Αλιβερίου για το παρατηρητήριο ρύπων στο Αλιβέρι, το οποίο έχει συσταθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ωστόσο, εδώ και μήνες, ο Δήμος δεν προχωρά στην υλοποίηση των δικών του υποχρεώσεων προκειμένου να λειτουργήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια, επί Δημαρχίας Θανάση Μπουραντά, το θέμα της καύσης του RDF αλλά και της ρύπανσης γενικότερα στην περιοχή, έχει τεθεί στην άκρη, καθώς, ο Δήμος κάνει τα πάντα προκειμένου να μην έρθει στην επιφάνεια.

Με το δεδομένο ότι η Δημοτική Αρχή δεν ανταποκρίθηκε στην προσπάθεια της Περιφέρειας να ορίσει εκπρόσωπο για το παρατηρητήριο ρύπων αλλά και να παραχωρήσει χώρο και υπάλληλο προκειμένου να λειτουργήσει, το θέμα ήρθε προς συζήτηση ως αποκλειστικό σε συνεδρίαση, μετά από αίτημα του συνδυασμού των Νέων Οριζόντων.

Και σε αυτή τη συνεδρίαση, η Δημοτική Αρχή ακολούθησε μια εντελώς παρελκυστική τακτική. Ο Δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς είπε ότι δεν είναι ακόμη κατάλληλη η στιγμή για να ληφθούν αποφάσεις, καθώς δεν έχει συζητηθεί στην παράταξή του το θέμα του εκπροσώπου του Δήμου στο παρατηρητήριο, ενώ για το ζήτημα του χώρου προσπάθησε πάλι να το μεταθέσει στο μέλλον, λέγοντας πως δεν ξέρει εάν ο χώρος που προτάθηκε τελικά είναι κατάλληλος.

Η πρόταση του Θανάση Μπουραντά να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, απορρίφθηκε από το Συμβούλιο και στη συνέχεια ο Δημήτρης Θωμάς πρότεινε την Σοφία Κόλλια – Βότση (δημοτική σύμβουλο και πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αλιβερίου) να είναι ο εκπρόσωπος του Δήμου.

Από την άλλη πλευρά τέθηκε το ζήτημα ότι ο βασικός εκπρόσωπος πρέπει να είναι από την Δημοτική Αρχή και ο αναπληρωτής από την αντιπολίτευση, κάτι που ο Δημήτρης Θωμάς δεν το δέχτηκε, με το σκεπτικό ότι, αφού η Δημοτική Αρχή επιδεικνύει παρελκυστική τακτική, είναι δεδομένο ότι το θέμα δεν θα προχωρήσει γρήγορα.

Τελικά, δύο προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία και ισοψήφησαν, με αποτέλεσμα να υπερισχύσει η ψήφος του προέδρου και να εκλεγεί εκπρόσωπος του Δήμου στο παρατηρητήριο από την Δημοτική Αρχή. Η ισοψηφία επιτεύχθηκε καθώς η Αλεξάνδρα Θαλασσινού, προτίμησε να ψηφίσει λευκό, με το σκεπτικό ότι δεν την ενδιαφέρει ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι αλλά την ενδιαφέρει να λειτουργήσει το παρατηρητήριο. Πως όμως είναι δυνατόν να λειτουργήσει αποτελεσματικά, από την στιγμή που η Δημοτική Αρχή δεν φαίνεται να …βιάζεται για την οργάνωση και λειτουργία του;

Από την άλλη πλευρά, ο Δημήτρης Θωμάς, ο οποίος έχει κατά καιρούς δηλώσει πως η λειτουργία του παρατηρητηρίου δεν στοχεύει εναντίον της εταιρίας αλλά αντίθετα την διασφαλίζει απόλυτα, καθώς θα λειτουργήσει στην κατεύθυνση βελτίωσης του προβλήματος της ρύπανσης και βελτίωσης των σχέσεών της με την τοπική κοινωνία, δεν κατάφερε να επιτύχει αυτό που θεωρούσε αναγκαίο, δηλαδή να αναλάβει την υπόθεση του παρατηρητηρίου κάποιος από εκείνους που έχουν εκφράσει την έντονη αγωνία τους για την ταχύτατη λειτουργία του.

Απομένει να δούμε εάν και κατά πόσο ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση όλων των ευθυνών του για την λειτουργία του παρατηρητηρίου, καθώς εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, η οποία πλέον πρέπει ν’ αποδείξει ότι το θέμα της ρύπανσης την απασχολεί και αφουγκράζεται την ανησυχία των κατοίκων για την, διαρκώς αυξανόμενη, ρύπανση στην περιοχή του Αλιβερίου.

2 thoughts on “Παρατηρητήριο ρύπων στο Αλιβέρι: Θα προχωρήσει άραγε;

  1. Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Ο Δήμος και τα οικονομικά συμφέροντα πάντα εμπόδισαν και ακόμα συνεχίζουν να αδιαφορούν εσκεμμένα για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Και αυτός είναι ο λόγος που εμποδίζουν συστηματικά και εσκεμμένα εδώ και πολλά χρόνια την τουριστική ανάπτυξη του τόπου και των παράλιων. Φοβούνται Ότι ο κόσμος θα ζητήσει μέτρα που θα είναι ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα στους προύχοντες της περιοχής. Νομίζεται Ότι είναι τυχαίο που όλα τα αλλά παραλιακά μέρη έχουν παρά πολύ τουριστική και οικονομική ανάπτυξη εκτός από το Αλιβερι παρόλο που έχουμε καλύτερες παραλίες από πολλές άλλες περιοχές.

    1. Αυτός ήταν ο λόγος που η Δημοτική Αρχή έδωσε τεράστια σημασία στο γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Δήμου στο παρατηρητήριο θα έπρεπε να ανήκει στην δική της παράταξη. Τελικά το πέτυχε οπότε… θα μείνουμε στην αναμονή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *