ΦΟΒΙΕΣ-ΦΟΒΙΕΣ-ΦΟΒΙΕΣ: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!

      Για το καλό σου, μας έλεγαν και συνεχίζουν να μας λένε από το 2010 όλοι αυτοί που αποφασίσαμε εμείς να μας «σώζουν» διαρκώς από όλους τους κινδύνους που διατρέχαμε όχι μόνον σαν πρόσωπα αλλά και σαν Κοινωνία. Κι εμείς τους ακούγαμε και περιμέναμε να σωθούμε από τα δεινά που μας επισημαίνανε και οι ίδιοι μας είχαν επιβάλλει  γιατί εκείνο που μας έλεγαν ήταν ότι αν δεν υπακούσουμε θα έρθουν τα πολύ χειρότερα.

     Κι  εμείς;; Εμείς αρχίσαμε να φοβόμαστε.  Και επειδή φοβόμαστε σκύβαμε το κεφάλι και ενώ βλέπαμε ότι όχι μόνον καμία υπόσχεση δεν υλοποιείτο, εξακολουθούσαμε να είμαστε υπάκουοι γιατί διαφορετικά τα πράγματα, δηλαδή η Ζωή μας,  θα γινόταν πολύ χειρότερη. Θα γινόταν Κόλαση. Το αποτέλεσμα ήταν να φοβόμαστε. Ο φόβος εγκαταστάθηκε πιά  για τα καλά στο υποσυνείδητό μας και συνεχώς η ένταση του φόβου αυξανόταν γιατί καινούργιοι φόβοι έβλεπαν το σκοτάδι της Νύχτας.

    Έτσι λοιπόν φτάσαμε  στο ακραίο σημείο του φόβου που με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο της «πανδημίας»,  όπως μας βεβαιώνουν οι εργολάβοι της Επιχείρησης σωτηρίας μας  μαζί με τον «Εγκλεισμό» μας, και μια ποινή μάλιστα που είναι εντελώς αόριστη, πάντα βέβαια για το καλό μας, αφήνουν να διαρρέει ότι η «Διεθνής Κοινότητα», αυτή δηλαδή η Παγκόσμια Συμμορία, όπως έχει εξελιχθεί, προσπαθεί να δημιουργήσει το Εμβόλιο που θα σώσει τους Λαούς όλου του Πλανήτη.  Και έχει λοιπόν με όλα αυτά ξεκινήσει μια έντονη αναφορά, που γίνεται ολοένα εντονότερη ότι, για το καλό μας πάντα θα μας εμβολιάσουν υποχρεωτικά για την σωτηρία του Πλανήτη ΓΗ!

     Η φοβία λοιπόν στο απόγειό της…..

    Ας δούμε όμως αν τα πράγματα είναι έτσι η μήπως γίνεται μια επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου στην οποία συμμετέχουμε κι εμείς, έστω ακούσια, θεωρώντας ότι θα το πραγματοποιήσουν επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχτούμε για το καλό μας πάντα, για την σωτηρία του Πλανήτη!

     Λοιπόν ανατρέχοντας στο Διεθνές Δίκαιο θεωρώ αναγκαίο να επισημάνω την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Σύμβαση του OVIEDO 1997), που στην Ελλάδα βρίσκεται σε ισχύ, υπερισχύοντας του Κοινού Δικαίου, σαν Διεθνής Σύμβαση, με τον Ν. 2619/1998 και που σύμφωνα με αυτήν ο Γιατρός έχει υποχρέωση να πραγματοποιεί  Ιατρικές Πράξεις ΜΟΝΟ με την συναίνεση του ασθενούς καθώς επίσης να τον πληροφορεί  σχετικά με την Υγεία του και το κόστος της εκάστοτε επέμβασης. Ειδικότερα στο Άρθρο 5παρ.1 της πιο πάνω Σύμβασης ορίζεται ότι: «επέμβαση σε θέματα Υγείας μπορεί να υπάρξει ΜΟΝΟΝ εφ’ όσον ό ασθενής δώσει την ελεύθερη συναίνεσή τυ ύστερα από σχετική ενημέρωσή του».  Η υποχρέωση συναίνεσης του ασθενούς προϋπήρχε ήδη στον Ν.2071/1992 Άρθρο 47, σχετικά με τους Νοσοκομειακούς  ασθενείς.

       Ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (ΚΙΔ), Ν. 3418/2005 επαναδιατύπωσε τις ρυθμίσεις της Σύμβασης του OVIEDO και ρύθμισε ειδικότερα τα ζητήματα της συναίνεσης και ενημέρωσης του ασθενούς με τα Άρθρα 11και 12.

     Βεβαίως υπάρχει Συνταγματική κατοχύρωση στο πλαίσιο της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της προστασίας της Ανθρώπινης Ζωής  με τα Άρθρα 2παρ.1 και 5παρ.1. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται για την γενική κατάσταση της Υγείας του. Αυτό αποτελεί ειδικότερη έκφανση των Συνταγματικά κατοχυρωμένων Δικαιωμάτων της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και του Ιδιωτικού βίου, Σ. Άρθρο 9παρ.1 (Βλέπε και Καθηγητή ΜΑΥΡΙΑ  Το Συνταγματικό Δικαίωμα του Ιδιωτικού Βίου 1982, Σελ.172-174 και 195-196).

     Όσον αφορά στην συναίνεση του ασθενούς αποτελεί στοιχείο ύψιστης Νομικής σπουδαιότητας για την Ιατρική Ευθύνη. Κάθε Ιατρική Πράξη που πραγματοποιείται χωρίς έγκυρη συναίνεση του ασθενούς, ασχέτως αν γίνει με τους κανόνες της Ιατρικής, αποτελεί αυθαίρετη πράξη  και επιδέχεται Δικαστική επίλυση, Αστικά και Ποινικά! (Βλέπε Καθηγητές Ανδρουλάκη-Δημητριάδη « η υποχρέωση ενημέρωσης του ασθενούς, 1993-σελ.135επόμενες).  

     Νομίζω λοιπόν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να αυτομαστιγωνόμαστε για να μην καταλήξουμε να γίνουμε βορά στην διάθεση αυτών, όλων αυτών που διαχρονικά ασέλγησαν και συνεχίζουν να ασελγούν στην ψυχή μας. 

    Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!!

                                                                                                       ΑΘΗΝΑ 25-3-2020

                                                                                                 Αντώνης Παπαντωνίου

                                                                                          Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.)-Νομικός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *