evialead.gr

Έξι επίκαιρες παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς κατέθεσε έξι επίκαιρες ερωτήσεις – παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αναλυτικά:

ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

 

Οι τεράστιες καταστροφές δεν είναι φυσικό αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων αλλά προαναγγελθέν έγκλημα της πολιτικής που εφαρμόστηκε και τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και από τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Είναι πραγματικά ειρωνεία να επικαλούνται κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι την κακοκαιρία, τις ευθύνες κάποιων που έχτισαν σε ρέματα, για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την έλλειψη έργων υποδομής, αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών έργων, ακόμα και τα λειψά μέσα σε υποδομή και προσωπικό για να βοηθήσουν σε αυτές τις δύσκολες ώρες, την έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία των ανθρώπων από τα φυσικά φαινόμενα.

Στην Εύβοια υπάρχει τεράστια πείρα. Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 είχαν ως συνέπεια τις καταστροφικές πλημμύρες του 2009 από την υπερχείλιση του Λήλαντα ποταμού. Κι όμως από τότε, όχι μόνο δεν ξεκίνησαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται ο νομός, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν, δε δόθηκαν αποζημιώσεις σ’ αυτούς που έχασαν το βιος τους.  

Πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2016 είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Λίμνη και την Κάρυστο. Και πάλι κανένα αντιπλημμυρικό – αντιδιαβρωτικό έργο δεν ξεκίνησε, πέρα από ελάχιστες μικροπαρεμβάσεις. Όπως και με τις καταστροφές στην Κύμη από την έντονη χιονόπτωση του προηγούμενου χειμώνα. Να γιατί ανησυχούμε με κάθε κακοκαιρία.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια και οι Δήμοι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πρόβλημα δεν είναι οι έντονες καιρικές συνθήκες. Η σημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης. Γνωρίζουν πολύ καλά την άμεση ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για αντιδιαβρωτικά έργα, μέτρα αντιπυρικής προστασίας, έργα αντισεισμικής θωράκισης καθώς ζούμε σε σεισμογενή περιοχή. Τα απαραίτητα αυτά τα έργα θα έδιναν διέξοδο και θέσεις εργασίας στους χιλιάδες άνεργους. Όμως αυτά, για τη δική τους πολιτική, δεν είναι έργα ανάπτυξης, δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα». Δεν προβλέπονται στα μνημόνιά τους και τα «προαπαιτούμενα». Είναι ζημιά για τα «πλεονάσματά» τους. Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός.

 • Διεκδικούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.        Να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση, όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στο Λήλαντα ποταμό, να γίνουν  άμεσα  οι επεμβάσεις για τη διευθέτησή του κύρια στα τελευταία χιλιόμετρα και πιο ειδικά κοντά στη θάλασσα που το πλάτος του μειώνεται αισθητά.
 • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα διευθέτησης των ποταμών και των χειμάρων που έχουν προκαλέσει αρκετές φορές ζημιές σε αρκετές κατοικημένες περιοχές στο νομό όπως ο Μεσσάπιος που έπνιξε Ψαχνά και Καστέλλα το 2006,ο Μανικιάτης, ο Σαρανταπόταμος, το Κακόρεμα…
 • Να γίνουν άμεσα αντιδιαβρωτικα, αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες περιοχές όπως στις δασικές εκτάσεις της πυρόπληκτης Λίμνης.
 • Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ολοκληρωθούν οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές των προηγούμενων χρόνων από πλημμύρες και πυρκαγιές.

 

18-12-2017

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 18-12-17

Για την πρόταση μετεξέλιξης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε Πανεπιστήμιο

Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας προέκυψε από το σχέδιο Αθηνά στα πλαίσια της προηγούμενης «αναβάθμισης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ενώ ήταν ακόμα σε εξέλιξη η προ-προηγούμενη «αναβάθμιση» των ΤΕΙ σε ΑΕΙ. Η συνένωση των ΤΕΙ Χαλκίδας και Λαμίας οδήγησε σε συνένωση και γιγάντωση των προβλημάτων που ήδη αντιμετώπιζαν τα ιδρύματα: η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, της φύλαξης κι άλλων λειτουργιών του ΤΕΙ υπήρχε προ της «ανωτατοποίησης», οι ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό υπήρχαν πριν την κρίση, η ανεργία κι η μετανάστευση των αποφοίτων εκτοξεύθηκε πριν το σχέδιο Αθηνά, σαν αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης.

Μπορεί η πρόταση μετεξέλιξης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε Πανεπιστήμιο να οδηγήσει σε λύση των παραπάνω προβλημάτων; Δίνει απάντηση στις πραγματικές αγωνίες και ερωτήματα των σπουδαστών, των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών; Οι σπουδαστές θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες και ολοκληρωμένες σπουδές, με αξιοπρεπείς συνθήκες, χωρίς εμπόδια και φραγμούς; Σε επιστημονικά αντικείμενα που συνδέονται με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας και τις ανάγκες για κοινωνική πρόοδο κι ευημερία; Θα βρίσκουν δουλειά πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν; Θα στελεχωθεί το νέο Παν/μιο με τους αναγκαίους μόνιμους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους; Θα αποκτήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό και υποδομή;

Η μετεξέλιξη του ΤΕΙ σε Παν/μιο δεν μπορεί απαντήσει στα παραπάνω και να οδηγήσει σε ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών και λειτουργιών του ιδρύματος όταν:

 • Βασικό κριτήριο για τις συγχωνεύσεις τμημάτων είναι ακόμα μια φορά η εξοικονόμηση πόρων με δεδομένη την υποχρηματοδότηση και η ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς σε αντίθεση με τις κοινωνικές ανάγκες κι επιστημονική πρόοδο.
 • Η χρηματοδότηση του νέου ιδρύματος θα παραμείνει στα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα – στην καλύτερη περίπτωση, γιατί οι αυτόματοι «κόφτες» είναι σε ισχύ ώστε να πιάνονται τα «ματωμένα» πλεονάσματα.
 • Θα διατηρηθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.
 • Θα διατηρηθούν οι διαχρονικές ελλείψεις σε βασικές αναγκαίες υποδομές όπως οι εστίες και άλλες λειτουργίες της φοιτητικής μέριμνας.
 • Διατηρείται και διευρύνεται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, με την εισαγωγή  των 2ετών προγραμμάτων.
 • Διατηρείται κι ενισχύεται η κατεύθυνση της υποβάθμισης και ευελιξίας των σπουδών με τη θεσμοθέτηση προγραμμάτων σπουδών, διαφόρων ταχυτήτων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των επιχειρήσεων για την προετοιμασία των σημερινών σπουδαστών σε φθηνούς κι ευέλικτους αυριανούς εργαζόμενους, με λιγότερο ή περισσότερο κατάλληλες «δεξιότητες», που θα πάρουν στις πλάτες τους, με διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα, την ζητούμενη «ανάπτυξη της οικονομίας».
 • Διατηρείται κι ενισχύεται η επιχειρηματική λειτουργία του ιδρύματος που αντιμετωπίζει τη γνώση σαν εμπόρευμα και τους φοιτητές ως «πελάτες» και θέτει τις δομές και λειτουργίες του ευθέως στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων για την εκπαίδευση & επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσα από την καινοτομία.

 

Η πρόταση μετεξέλιξης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε Πανεπιστήμιο επιδιώκει να προσδιορίσει τη θέση του ιδρύματος στον «ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης κι έρευνας» που προωθείται από την ΕΕ κι εντάσσεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη συνέχιση της μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, όπως φάνηκε και από το νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι: της προσπάθειας, δηλαδή, για οριστική μετάβαση σε ένα Πανεπιστήμιο της αγοράς, που θα εξαρτάται από ιδιωτικούς πόρους (χορηγίες, εργολαβίες, αναθέσεις από ιδιωτικούς φορείς και δίδακτρα από τους φοιτητές – πελάτες), και ολοκληρωτική πρόσδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ανάγκες των επιχειρηματικών συμφερόντων σε αντίθεση με τις κοινωνικές ανάγκες.

Οι απαντήσεις στις αγωνίες και τα ερωτήματα των σπουδαστών, των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών βρίσκονται στην πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν

Στην πρόταση αυτή η ανώτατη εκπαίδευση είναι πραγματικά ενιαία, γιατί σταματά η πολυδιάσπαση και η κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων με τη διαμόρφωση ενός μόνο πτυχίου ανά επιστημονικό αντικείμενο, ανώτατου, πανεπιστημιακού δηλαδή, επιπέδου. Υπάρχει σαφής και επιστημονικός καθορισμός των επιστημονικών αντικειμένων και σύγχρονα προγράμματα σπουδών σχεδιασμένα να ανταποκρίνονται ενιαία στις πραγματικές ανάγκες της επιστημονικής και κοινωνικής προόδου και όχι στις εφήμερες ανάγκες της «αγοράς» και των μονοπωλίων. Μόνο έτσι μπορούν να αντιστοιχίζονται στην πράξη οι σπουδές με τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, αυριανών εργαζομένων, και των εκπαιδευτικών,.

Για όσα αντικείμενα δεν απαιτείται επιστημονική επάρκεια, η εκπαίδευση θα δίνεται, μετά το ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, μέσα από δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές που θα είναι ενταγμένες στο εκπαιδευτικό σύστημα και θα δίνουν πτυχίο με επαγγελματική επάρκεια.

Στην πρόταση του ΚΚΕ, το πτυχίο είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος. Οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι ένας ενιαίος κύκλος και οδηγούν στην απόκτηση διδακτορικού διπλώματος για όσους προορίζονται για διδάσκοντες Πανεπιστημίων ή για επαγγελματική ενασχόληση στο πεδίο της έρευνας.

Η παρακολούθηση από τους φοιτητές της εφαρμογής της επιστήμης στην παραγωγή γίνεται οργανωμένα και συστηματικά, μέσα από την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, και όχι, όπως γίνεται σήμερα, σαν κακοπληρωμένη και μαύρη εργασία με το μανδύα της πρακτικής άσκησης στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Όλα τα ιδρύματα έχουν σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, εστίες και λέσχες. Οι φοιτητές απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου παροχές, με ευθύνη του κράτους και δεν επιβαρύνονται καθόλου για τις σπουδές τους. Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι μόνιμο.

Η πρόταση αυτή προϋποθέτει μια άλλη οικονομία, νέα κοινωνική οργάνωση και εξουσία, με πραγματικά φιλεργατικό – φιλολαϊκό χαρακτήρα, με γνώμονα τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των μονοπωλίων. Με αυτόν τον όρο, μπορεί να υπάρχει κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός και έλεγχος, στη βάση του οποίου θα προσδιορίζονται οι ανάγκες του πλήθους των αποφοίτων ανά κλάδο, ανά γεωγραφική περιοχή ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Με αυτόν τον όρο, μπορούν να ξεδιπλωθούν οι πραγματικές δυνατότητες της επιστήμης.

Η πρόταση αυτή πατάει στις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, όπως αυτές καθορίζονται από την ανάπτυξη των ίδιων των μέσων παραγωγής, της ίδιας της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης.

Ταυτόχρονα είναι και η μοναδική που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη και προοπτική στους καθημερινούς μας αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών!

18-12-2017

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΔΗΛΩΣΗ στο Π.Σ. της  Δευτέρας  18/12/17

Πολιτικές εξελίξεις

Σε μια σύνθετη περίοδο, όπου τρόικα, κυβέρνηση, εργοδοσία εξαπολύουν αλλεπάλληλα κύματα άγριων αντιλαϊκών μέτρων, είναι ώρα συγκέντρωσης δυνάμεων και πάλης, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους.

Σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δυναμώνουμε την προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος. Μπαίνουμε μπροστά για να γεννιούνται εστίες αντίστασης, να μην αποδεχτούν οι εργαζόμενοι και ο λαός την άθλια ζωή.

Πρωτοστατούμε για να εκφραστεί η αντίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική, με θέσεις και αιτήματα που αναδεικνύουν την προοπτική να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Απέναντι στην απάτη των κυβερνητικών συνθημάτων για «δίκαιη» ανάπτυξη, φωτίζουμε τη διέξοδο προς όφελος του λαού, που είναι η αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι η εναλλαγή κομμάτων στην αστική διακυβέρνηση.

Με τη δράση μας, διαμορφώνουμε όρους αντεπίθεσης,

********************

Ταυτόχρονα δυναμώνουμε τις προσπάθειες μας  και την πολιτική μας πίεση για να σταματήσει κάθε οικονομική και στρατιωτική συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με το κράτος του Ισραήλ και βεβαίως να σταματήσει κάθε συνεργασία και συμμετοχή στα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

18/12/2017

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ στο Π.Σ. της Δευτέρας 18-12 2017

 

Για την υπερωριακή απασχόληση και τα οδοιπορικά των κτηνιάτρων της Π.Ε. Εύβοιας.

 

Όπως ενημερωθήκαμε οι κτηνίατροι που εργάζονται στην Π.Ε. Εύβοιας δεν έχουν πληρωθεί υπερωριακή απασχόληση για τα έτη 2016 και 2017, καθώς και τα οδοιπορικά τους για μέρος του 2016 και όλο το 2017.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε πώς και πότε θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

 

18-12-2017

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Για τα Ειδικά  προβλήματα στο Δήμο Μεσσαπίων.

Πραγματοποιώντας την τακτική συνεδρίαση στον Δήμο Μεσσαπίων, θεωρούμε σκόπιμο και αναγκαίο να ασχοληθούμε και με τα σημαντικά προβλήματα της περιοχής, συμβάλλοντας στην προώθηση τους για λύση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παραγωγική δραστηριότητα που αναπτύσσεται, συνδυάζοντας αγροτική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή, μεταποιητική δραστηριότητα και τουριστική και εμπορική κίνηση.

Οι κάτοικοι της περιοχής  στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι  και αυτοαπασχολούμενοι στους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας.

Πέρα από τα βασικά προβλήματα, που υπάρχουν και οξύνονται, σε ολόκληρη την Χώρα, στα πλαίσια των αντιλαϊκών πολιτικών, που χρόνια τώρα ακολουθούνται από τους διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους…… Θέλουμε να αναφερθούμε επιγραμματικά και σε κάποια ιδιαίτερα ζητήματα, που απασχολούν την περιοχή και φυσικά έχουν αιτία τις ίδιες πολιτικές που γεννούν τα γενικότερα.

Αυτά σχετίζονται με τις υποδομές που όφειλε να έχει ο Δήμος.

Σύμφωνα και με την εμπειρία των κατοίκων της περιοχής πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα :

 • Στους δρόμους, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα  και την συγκοινωνία. Έχουμε κάνει παρέμβαση στον Αντιπεριφερειάρχη για το πρόβλημα των συγκοινωνιών. Δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε για την πρωτεύουσα του Δήμου, τα Ψαχνά, από τα χωριά.
 • Στο ολοκληρωμένο σχέδιο πόλης με σαφώς καθορισμένες χρήσεις της γης.
 • Στην συμπλήρωση αναγκαίων έργων ύδρευσης και στην αποχέτευση.
 • Στην διαμόρφωση και την συντήρηση των αιγιαλών που διαθέτουμε.
 • Στην άρδευση της περιοχής.
 • Στην αξιοποίηση των δασικών περιοχών που υπάρχουν.
 • Στην αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση της περιοχής, που χρειάζεται πιστώσεις, έργα και καλά στελεχωμένες υπηρεσίες.

Ξεχωριστά και με στόχο να τα υπογραμμίσουμε θέτουμε ζητήματα που αφορούν σημαντικές κοινωνικές ανάγκες και οφείλετε  να θεωρήσετε αιτήματα.

 • Καλά στελεχωμένο και εξοπλισμένο Κέντρο Υγείας, με αγροτικά ιατρεία περιφερικά κατανεμημένα και με ολοκληρωμένο σταθμό του ΕΚΑΒ. Πάρα πολλά τα ζητήματα με το Κέντρο υγείας που αφορά 20 χιλιάδες κατοίκους συν το ΤΕΙ……(από στελέχωση, υλικό, εργαστήρια, ασθενοφόρο). Θεωρούμε πολύ βασικό πρόβλημα  την έλλειψη ασθενοφόρου, πόσο μάλλον που μιλάμε για δήμο με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις
 • Σχολεία και παιδικοί σταθμοί όπου χρειάζεται, ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές μετακινήσεις. Στο Δήμο υπάρχει μόνο ένας παιδικός σταθμός. Είναι γνωστά τα προβλήματα των μαθητών της Άτταλης, του Πούρνου, τα προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών. Σοβαρό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του ΕΠΑΛ που στεγάζονται σε απαράδεκτο κτίριο.
 • Ενιαίο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και στήριξης, με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα, που θα καλύπτει συνταξιούχους, άνεργους και κάθε περίπτωση που χρειάζεται βοήθεια.
 • Ιδιαίτερη φροντίδα για την νεολαία…… Συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων…. Ενίσχυση της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας και του μαζικού λαϊκού αθλητισμού
 • Συμβολή στην καλή λειτουργία του συγκροτήματος των ΤΕΙ που λειτουργεί στον Δήμο μας, αλλά και στην διαβίωση των σπουδαστών που πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια σε συνθήκες που βοηθούν τις σπουδές τους.

Ειδικότερα για το ΤΕΙ Ψαχνών:

Η κατάσταση στην εστία είναι εκρηκτική. Έχει να συντηρηθεί πολλά χρόνια  με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολυάριθμες φθορές. Υπάρχουν  μέρες χωρίς ζεστό νερό, πράγμα το οποίο έχει συμβεί και στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού και της επιχειρηματικής δραστηριότητας των εργολάβων στο ΤΕΙ και στην εστία φαίνονται καθημερινά όχι μόνο στη συντήρηση, αλλά και στην καθαριότητα, τη φύλαξη κλπ. Ακόμη και τώρα δεν έχει  κλείσει η εργολαβία για το πετρέλαιο! Ταυτόχρονα, οι υποδομές και τα δωμάτια που υπάρχουν δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των συμφοιτητών μας, αφού στην εστία υπάρχει χώρος μόνο για 408 από τους 15000 σπουδαστές. Επομένως, η πλειοψηφία των συμφοιτητών μας που δεν έχει δυνατότητα να νοικιάσει αναγκάζεται να πηγαινοέρχεται στην Αθήνα, ξοδεύοντας πάνω από 120 ευρώ το μήνα! Στις σχολές  δεν υπάρχουν επαρκείς καθηγητές και τα περισσότερα μαθήματα γίνονται από έκτακτους που δεν έχουν προσληφθεί. Και φυσικά οι σπουδαστές βιώνουν την ανασφάλεια για το μέλλον που τους περιμένει.

Καλούμε το Π.Σ. να διεκδικήσει:

 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης!
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
 • Ενίσχυση φοιτητικής μέριμνας, κατασκευή νέων εστιών, σίτιση-στέγαση-μετακίνηση δωρεάν για όλους. Επινοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για τους σπουδαστές που δεν έχουν δωμάτιο.
 • Να τρώνε όλοι οι σπουδαστές μόνο με την επίδειξη του πάσο.

 

18-12-2017

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ στο Π.Σ. της Δευτέρας 18/12/17

ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΙΕΚ

Οι σπουδαστές των ΙΕΚ είναι νέοι, κύρια λαϊκών οικογενειών που δίνουν καθημερινό αγώνα με τα προβλήματα στο σπίτι, με την ανεργία, την απληρωσιά των γονιών, παλεύουν για να μάθουμε μια τέχνη, να σπουδάσουν μια ειδικότητα. Θέλουν ένα εφόδιο που θα τους βοηθήσει να βρουν μια δουλειά. Πολλοί από αυτούς  χρειάζονται την πιστοποίηση για να αναλάβουν την οικογενειακή επιχείρηση, που οι γονείς  αγκομαχούν να την κρατήσουν.

Όμως για μια ακόμη χρονιά  βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα και εμπόδια που όλο αυξάνονται λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε υποδομές και εξοπλισμό, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των σπουδών τους και της ζωής τους. Επίσης σε κανένα σπουδαστή, ακόμα και σε αυτούς που ορίζει ο ίδιος ο νόμος, δεν δίνεται πάσο για την φθηνότερη πρόσβαση στα ΜΜΜ. Πέρα όμως των ανωτέρω, έρχεται να προστεθεί ένα επιπλέον γεγονός, η διαγραφή ανέργων σπουδαστών από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Έτσι ενώ υποτίθεται πως το ζήτημα αυτό ρυθμίστηκε με τη σχετική διάταξη του ν. 4430/2016, στην πράξη δεν εγγράφει όλους τους άνεργους σπουδαστές στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ αφού βάζει επιπλέον προϋποθέσεις για την ένταξή τους:

α) να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τουλάχιστον ένα τετράμηνο πριν από την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης. Όταν όλοι οι άνεργοι σπουδαστές πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εγγράφονται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

β) να δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματος αυτού στον ΟΑΕΔ πριν από την έναρξή του. Την ίδια ώρα που η εγκύκλιος έφτασε στις σχολές μια βδομάδα αφότου άνοιξαν τα δημόσια ΙΕΚ και ενώ υπάρχουν σπουδαστές που ακόμα και τώρα δεν έχουν ενημερωθεί από καμιά αρμόδια αρχή

γ) να έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο ημερολογιακά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμενης συμμετοχής σε πρόγραμμα εκπαίδευσης. Γνωρίζοντας όμως ότι χιλιάδες σπουδαστές πηγαινο-έρχονται από τις σχολές μαθητείας και κατάρτισης στην κακοπληρωμένη δουλειά και στην ανεργία.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νέοι άνεργοι από τα Δημόσια ΙΕΚ όλης της Ελλάδας να διακόψουν την εκπαίδευση τους προκειμένου να μη διαγραφούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ και χάσουν ακόμα και τα λίγα «ψίχουλα» που δικαιούνται. Όπως τη δωρεάν πρόσβαση στα ΜΜΜ, τη συμμετοχή σε σεμινάρια και προγράμματα ευρέσεως εργασίας, τη μοριοδότηση σε θέσεις Δημοσίου (για σπουδαστές σε κάποιες συγκεκριμένες ειδικότητες) κ.α.

Θεωρούμε ότι οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τυχαίες, αποτελούν συνέχεια της πολιτικής που θέλει τα ΙΕΚ να δίνουν δεξιότητες με ημερομηνία λήξης, να δημιουργούν εργαζόμενους χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, ενώ στην πράξη αξιοποιούνται και για την απόκρυψη της ανεργίας.

Ζητάμε:

 • Να καταργηθεί – τροποποιηθεί η διατύπωση της απόφασης 4430/2016 και να μην διαγράφονται από τα μητρώα του ΟΑΕΔ οι σπουδαστές που φοιτούν σε κάποιο ΙΕΚ και έχουν κάρτα ανεργίας. Να αναγνωρίζεται η ιδιότητα του ανέργου χωρίς όρους και προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την φοίτηση σε ΙΕΚ.   
 • Δωρεάν μεταφορά των σπουδαστών στην σχολή, στους χώρους μαθητείας και πρακτικής. Δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το μισό εισιτήριο.
 • Βιβλιάριο υγείας για όλους τους σπουδαστές.
 • Καταβολή επιδόματος σίτισης και στέγασης των σπουδαστών που είναι από άλλες πόλεις.
 • Δωρεάν βιβλία σε όλους τους σπουδαστές. Να σταματήσει εδώ και τώρα το απαράδεκτο δίλλημα που βάζουν στους σπουδαστές να πληρώσουν σημειώσεις σε φωτοτυπίες ή να πάρουν τις σημειώσεις μέσω e-mail και να διαβάσουν από τον υπολογιστή.
 • Όσα είναι απαραίτητα για τη σχολή και την πρακτική να μας παρέχονται δωρεάν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε 1€ από την τσέπη μας για κάλυψη εξοπλισμού.
 • Κτιριακή κάλυψη, αίθουσες ανάλογες του όγκου των σπουδαστών. Εργαστηριακός εξοπλισμός με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τις απαιτήσεις του εκάστοτε μαθήματος.
 • Εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δε γίνεται η πλειοψηφία των καθηγητών να είναι ωρομίσθιοι, με μισθούς πείνας και με μπλοκάκι.
 • Να υπάρξει νέα απόφαση, και καθιέρωση υποχρεωτικής σύμβασης για όλους τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική που θα προβλέπει την αμοιβή όλων των σπουδαστών των ΙΕΚ με τον βασικό μισθό, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρακτική άσκηση πάνω στην ειδικότητα που σπουδάζουν.
 • Να μην είναι στην ευθύνη των σπουδαστών να βρουν πρακτική, αλλά να γίνεται με βάση την ειδικότητα, με εξασφάλιση εποπτείας από το Υπουργείο και τη σχολή και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των σπουδαστών. Ιδιαίτερα στα επαγγέλματα με αυξημένο δίκτυο επικινδυνότητας όπως οι μάγειρες, νοσηλευτές.
 • Κατάργηση Πιστοποίησης. Η μόνη προϋπόθεση για να βρούν δουλειά να είναι η απόκτηση του πτυχίου τους. Μετά το πέρας των δίχρονων σπουδών  για να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δίνουν εξετάσεις(πιστοποίηση)την οποία πρέπει να πληρώσουν.
 • Όλοι οι σπουδαστές να δουλεύουν μέχρι 6 ώρες και αποδοχές 8ώρου. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές.
 • Ίδια δικαιώματα για τους μετανάστες συναδέλφους τους.
 • Ελεύθερη διεξαγωγή συνδικαλιστικής δράσης. Άδειες για διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων ,εκλογών.
 • Δωρεάν πρόσβαση των σπουδαστών σε αθλητικούς χώρους, γυμναστήρια. Απόκτηση αιθουσών πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσα στο ΙΕΚ (αίθουσα εκδηλώσεων, προβολής ταινιών).

 

18-12-17

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *