ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Mona Perises: Δεν είμαι εμπορική συγγραφέας

Η Mona Perises έχει εκδώσει 2 ποιητικές συλλογές, 2 ελληνικούς μύθους για παιδιά και γονείς, 15 μυθιστορήματα και 2 μυθιστορηματικές βιογραφίες. Τελευταίο της βιβλίο «Ο Ινδιάνος του δάσους»  δεν είναι απλά ένα μυθιστόρημα αλλά έχει να δώσει, εκτός των άλλων και σημαντικά ιστορικά στοιχεία. Η συζήτηση με την συγγραφέα είναι μια πρόκληση καθώς, εκτός των άλλων, αναφέρεται και στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα αναφορικά με τις εκδόσεις βιβλίων, τα οποία οι Έλληνες αμελούν σιγά – σιγά να διαβάζουν.

Evialead.gr: Πείτε μας πως ξεκινήσατε να γράφετε. Ποια εσωτερική ανάγκη σας ώθησε να εκφραστείτε με αυτό τον τρόπο.

Mona Perises: Πριν σας απαντήσω, θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεται με την συνέντευξη αυτή, να σας πω ποια είμαι σαν συγγραφέας. Αυτό με το γράψιμο το είχα από παιδί. Ήταν και είναι κάτι που το αγαπώ πολύ! Στην παιδική μου ηλικία και πολύ πιο μετά στη ξενιτιά, έπρεπε να κάνω ότι ήθελαν οι γονείς μου. Να μάθω μια τέχνη, για να έχω μια δουλειά. Την έμαθα την τέχνη, δούλεψα πολλά χρόνια και το μυστικό μου για το γράψιμο, δεν το ήξερε κανείς. Ένα πρόβλημα υγείας το 2006 με έκανε να αφήσω τις δουλειές και να καθίσω στο σπίτι. Ο σύζυγος μου ήξερε πως μου αρέσει το γράψιμο, είχαμε υπολογιστή, επέμενε να τα καταθέσω και έτσι δειλά δειλά, άρχισα να γράφω το πρώτο μου μυθιστόρημα.

Evialead.gr: Πόσα βιβλία έχετε γράψει και τι πραγματεύεται το καθένα.

Mona Perises:Έχω γράψει αρκετά. 2 ποιητικές συλλογές, 2 ελληνικούς μύθους για παιδιά και γονείς, 15 μυθιστορήματα, 2 μυθιστορηματικές βιογραφίες και όλα κυκλοφορούν στο ΑΜΑΖΟΝ Επειδή από την φύση μου είμαι ανήσυχο άτομο, στα βιβλία μου καταθέτω για ψυχή, αναζήτηση, αφύπνιση και για ότι δεν σκέφτονται οι άλλοι. Θέλω μετά την ανάγνωση κάποιου βιβλίου μου, να προβληματιστούν, να αναζητήσουν ότι δεν είναι καθημερινό και ίσως μέσα από αυτήν την αναζήτηση, να βρουν μέσα τους, έναν καλύτερο εαυτό!

Evialead.gr: Θέλω να μας πείτε κάποια πράγματα ειδικά για τον Ινδιάνο του δάσους. Ποια η υπόθεση του έργου και ποια τα μηνύματα που θέλετε να στείλετε μέσω αυτού.

Mona Perises:Ο Ινδιάνος του δάσους, είναι ένας σπάνιος ήρωας και ο πιο αγαπημένος από όσους έχω γράψει μέχρι τώρα. Είναι ένας Ινδιάνος Απάτσι, που μεγάλωσε σε έναν καταυλισμό της Αριζόνα. Όλοι οι Ινδιάνοι που ζουν στις Η.Π.Α, «εκτός από ελάχιστες φυλές» έχουν μεταφερθεί από τα πατρογονικά τους εδάφη, σε άλλες περιοχές. Αν δεν κάνω λάθος, περίπου από το 1881 και μετά, είναι πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την χώρα. Δεν σας κρύβω, ότι σαν Ελληνίδα τρέφω μεγάλο σεβασμό στους Ινδιάνους της βόρειας Αμερικής, αλλά και της νότιας. Είναι οι μόνες φυλές που υπέστησαν γενοκτονίες, που δεν είναι απώλειες μερικών χιλιάδων, αλλά πολλών εκατομμυρίων.
Μέχρι τώρα, δεν έχουν αναγνωριστεί επίσημα οι γενοκτονίες των Ινδιάνων, σε καμία χώρα, από κανένα πολιτικό σύστημα. Όμως, δολοφονήθηκαν με τρόπο πολύ άσχημο και βίαιο. Σταυρώθηκαν παλουκώθηκαν και κρεμάστηκαν, πρώτα από τους Ισπανούς κονκισταδόρες και αργότερα από τους Αγγλοσάξονες. Οι Ινδιάνικες φυλές που ήταν στην βόρεια Αμερική και αναφέρω μερικές όπως είναι οι Απάτσι, οι Σιού, οι Τσερόκι, οι Χόπι και άλλες πολλές φυλές, ζουν ακόμα σε περιθωριοποίηση. Τους άρπαξαν την γη τους και τους ανάγκασαν διά της βίας, να είναι σε καταυλισμούς.
Σαν συγγραφέας, διαβάζω πολύ για τους αρχαίους λαούς και οι Ινδιάνοι είναι αρχαίοι, δεν είναι στην γη τυχαίοι, ούτε και τυχαίο είναι το σκεπτικό τους. Ακομα και τώρα, μετά από τόσες γενοκτονίες και εκκαθαρίσεις, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το σύμπαν, με το Μεγάλο Πνεύμα, όπως το λένε οι ίδιοι «Ο Μεγάλος Μανιτού». Γράφοντας το βιβλίο μου, διάβαζα για όλα όσα είπα πιο πάνω και με συγκίνησαν πολύ!
Είμαι εγγονή προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Σαν άνθρωπος έκλαψα διαβάζοντας τι πέρασαν. Τους ταύτισα με τις ιστορίες που είχα ακούσει από την γιαγιά μου και έτσι αποφάσισα να γράψω τον Ινδιάνο του δάσους. Όταν νιώθεις εσωτερικά σου τον πόνο κάποιων, μόνο δυνατοί ήρωες ξεπηδούν από μέσα σου. Ένας τέτοιος ήρωας, είναι και ο Τζερόνιμο Τζούνιορ. Πήγε στο Βιετνάμ σαν ανιχνευτής, έγινε ότι ήθελε η πολεμική μηχανή των Η.Π.Α, αλλά μέσα του όμως, δεν έσβησε η φλόγα της φυλής του. Σώθηκε, αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ. Έμεινε εκεί και έκανε ότι έκανε από πάντα η φυλή του. Τι είναι αυτό; Έμεινε για πάντα συνδεδεμένος, με το σύμπαν και με την ψυχή του!

Evialead.gr:Ανήκετε στην ένωση ανεξαρτήτων συγγραφέων. Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η ένωση και ποια η δραστηριότητά της.

Mona Perises:Είμαι μέλος της ομάδας ΕΝ.Α.Σ. και όσοι είμαστε στην ομάδα, αυτό εκδίδουμε τα βιβλία μας. Η έκδοση στην χώρα μας, είναι πια για τους λίγους. Εγώ και μερικοί άλλοι, γράφουμε άλλες ιστορίες, έχουμε και καταθέτουμε άλλες έννοιες με την πένα μας. Δεν είμαστε εμπορικοί συγγραφείς και οι εκδοτικοί θέλουν μόνο εμπορικούς. Πως να πουλήσει ένας εκδότης ένα βιβλίο δικό μου, όταν εγώ γράφω για Ινδιάνους και γενοκτονίες. Κάποιοι άλλοι γράφουν καλές ερωτικές ιστορίες, ή γράφουν ότι ζητάει ένα συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό. Έτσι αποφασίσαμε, να κάνουμε την ομάδα «ένωση ανεξαρτήτων συγγραφέων».
Αυτό-εκδίδουμε τα βιβλία μας και τα διαθέτουμε οι ίδιοι, στο δικό μας αναγνωστικό κοινό. Πολλές φορές τα χαρίζουμε, να μην σας φαίνεται παράξενο. Η χώρα μας είναι σε κρίση, υπάρχουν και οι σπάνιοι αναγνώστες. Εμείς οι λίγοι συγγραφείς, έχουμε αχαλίνωτη την φαντασία της ψυχής μας και στα βιβλία μας, καταθέτουμε κάτι διαφορετικό.

3 thoughts on “ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Mona Perises: Δεν είμαι εμπορική συγγραφέας

  1. Θα ήθελα να πω ένα σωρό πράγματα για τα βιβλία της, την ποιότητα τους και την έρευνα που κάνει ώστε τα έργα της να έχουν αλήθειες. Θα ήθελα να πω για τα εξώφυλλα βιβλίων που δημιουργεί, αλλά αυτά μπορεί κάποιος να τα βρει αν γκουγκλάρει το όνομά της. Θα ήθελα επίσης να πω πολύ περισσότερα για την ίδια την Mona αλλά επειδή είναι φίλη μου θα είμαι μεροληπτική και δεν είναι σωστό. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εμπορική συγγραφέας αλλά εγώ θα θέσω ένα -μάλλον ρητορικό- ερώτημα: μήπως κάποιοι εκδότες θα έπρεπε να αναρωτηθούν γιατί »οι μη εμπορικοί συγγραφείς δεν θέλουν να πουλήσουν την Ψυχή τους στον διάβολο»;

    1. Η έπαρση και η αλαζονεία, δεν είναι της δικής μας ψυχής!
      Εμείς δεν είμαστε ταπεινόφρονες, αλλά είμαστε σεμνοί και αυτό είναι πολύ συμπαντικό! Διότι, δεν έχει να κάνει με όσα κάνουν οι πολλοί.

      Ευχαριστώ πολύ Εύα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*